30 Νοε 2014

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις για τη μεγάλη εκδήλωση του Ε.Π.Ο.Κ.

Πολιτιστική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων.

Τιμήθηκαν προσωπικότητες της Κρήτης, της Αρκαδίας και της Κύπρου.

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή  Σχίζας  
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ηρακλής Ζαχαριάδης.  

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η προσέλευση Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών στην εκδήλωση την οποία οργάνωσε και πραγματοποίησε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.), Ελλάδος στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,το απόγευματου Σαββάτου 22 Νοεμβρίου 2014.
Η εκδήλωση είχε πρωτίστως πολιτιστικό χαρακτήρα  αλλά  ενείχε και συναισθηματισμό στην εξέλιξή της, αφού  κατατέθηκαν έντονα εθνικοπατριωτικά στοιχεία  με τα οποία ανεδείχθη  από τους εξαίρετους ομιλητές  το «Εθνικό μας Πρόβλημα», της διχοτομήσεως  και κατάληψης του Νησιού από τους άξεστους ταραξίες της Ανατολής, τους εκείθεν του Αιγαίου.
Τους προσελθόντες υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ.,  Ηρακλής Ζαχαριάδης,και αμέσως η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία του ποιήματος  της κας Ρούλας Ιωαννίδου – Σταύρου, με τίτλο «Το Καράβι της Κερύνειας». Απήγγειλε  ο  καλλιτέχνης  ηθοποιός  Χρήστος Τσούκας  ο οποίος ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης.
Ακολούθως ο Ιωάννης Γιάγκος διάβασε σύντομο χαιρετιστήριο λόγο, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου  κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Ο πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ηρακλής Ζαχαριάδηςέκανε στη συνέχεια εισαγωγική ομιλία, αναφερόμενος και στις δραστηριότητες  του Ομίλου
Κύριος ομιλητής ήταν ο  Επίτροπος Προεδρίας σε Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου. Αντικείμενοτης ομιλίας του ήταν:«Γεωστρατηγική και Ενέργειες (ΑΟΖ) – Νέοι ρόλοι για τον Ελληνισμό (Ελλάδος και Κύπρου)». Ανέλυσε εκτενώςτη διαμορφούμενη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, τις συμμαχίες  των κρατών τα οποία ενεργούν πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, στο μονίμως άτακτο νέο σουλτανάτο, το  βορείως της Κύπρου και στην σπουδαιότητα  για εμάς της διελεύσεως του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την  Ελλάδα, ώστε να εφοδιάζεται με ενέργεια η Ευρώπη.
Ο λόγος δόθηκε στην αγωνίστρια τέως Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Περικλέους – Παπαδοπούλουη οποία, με μαεστρία και με πατριωτικά μηνύματα στόχευσε στην εγρήγορση  της συνείδησης των Πανελλήνων και στη σφυρηλάτηση  της  βαθειάς πίστης τους, πως ο Ελληνισμός  από αρχαιοτάτων  χρόνων είναι ενιαίος και με άρρηκτους δεσμούς σήμερα στις  δύο  κρατικές  οντότητες, που είναι η Μητέρα Ελλάδα και η Θυγατέρα  Κύπρος.
Πολλοί ήσαν οι ομιλητές με διαφορετικές τοποθετήσεις και με σύγκλιση όλων στη σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων, του κορμού της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο  δρ. Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης , Συνεργάτης του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Κυπρίων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος από την Παλιγγενεσία ως το Έπος του -40.
Ο απόγονος  αγωνιστή  της ΕΟΚΑ Σταύρος Σταύρου, ως εκπρόσωπος των «Αγωνιστών Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ»της περιόδου 1955- 1959, μίλησε για τους ήρωες της λευτεριάς της Κύπρου από τους Άγγλου αποικιοκράτες. Αφύπνισε μνήμες και έτυχε θερμής επιδοκιμασίας.
Ο Κων/νος Βολάκης, ο οποίος ήλθε από την Κύπρου μετέφερε ενθουσιώδη χαιρετισμό από τη Λεμεσό. Τον παραθέτουμε επακριβώς:«Μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια για την ωραία αυτή διοργάνωση τιμής των Ελληνικών γραμμάτων και της Ελικωνιάδος μούσας της Μελέτης και τους εγκάρδιους των εν γη εναλία και νήσο των Αγίων διαμενόντων Ελλαδιτών της Λεμεσού χαιρετισμούς, διά του προέδρου μας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Μπαρούτη και την διαβεβαίωση ότι υπηρετούμε την άλλη Ελικώνιάδα μούσα την Μνήμη, χειροκροτώντας αυτήν την εκδήλωση πολιτισμού στην πόλη της Παλλάδας που προβάλλει τόσο την γενέθλια γη μας, όσο και την ταλανιζόμενη «μικροκόρη της» την αγαπημένη μας Κύπρο που για εμάς, δεν είναι μια άλλη χώρα όπως πολλοί ανιστόρητοι και εγκάθετοι φορείς πολλαπλών συμφερόντων θέλουν να την παρουσιάζουν.
Η Κύπρος για εμάς είναι το κάτοπτρο του Ελληνισμού στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου που εκπέμπει στην μάνα μας από τον αιματόβρεκτο Πενταδάκτυλο το φως του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, τον αντιοχειανό  φωταυγάζοντα στοχασμό του Λιβάνιου και την Λάμπουσα Θεολογία του Χρυσοστόμου, την λάμψη του φάρου της Αλεξάνδρειας και του Καβαφικού λόγου σιμά με το τρεμουλιαστό καντήλι του Αποστόλου Ανδρέα μας, που ανάβουν τα ροζιασμένα χέρια των εγκλωβισμένων ελευθέρων πολιορκημένων του Ριζοκαρπάσου μας.
Δεν είμαστε σύλλογος μεταναστών σε αλλογενές κράτος, ούτε νοιώθουμε έποικοι ή μέτοικοι αυτού, αλλά σύλλογος Ρωμιών με ρώμη που αποτελούμε ο καθένας από εμάς μία μικρότερη ψηφίδα που σχηματίζει γαλάζιες ανταύγειες του κυρίαρχου κυανού ψηφιδωτού στο ματόβρεκτο νησί της Αφροδίτης.
Και όταν τιμούμε την τρίτη των αρχαιοτέρων Μουσών, την Αοιδή τραγουδούμε τους στίχους:
Πατρίδα γέλιο του παιδιού,
ζεστό φιλί της μάνας,
ανάσα δενδρολίβανο
 στον ίσκιο της καμπάνας»
Στη συνέχεια έγιναν απονομές τιμητικών βραβείων, διπλωμάτων σε πρωτεύσαντες λογοτέχνες ποιητικού και πεζού λόγου και σε άλλους συγγραφείς, καθώς και απονομές μεταλλίων σε σημαίνουσες προσωπικότητες.
Μεταξύ αυτών τιμήθηκαν η Αρκαδικής καταγωγής συγγραφέας καΠόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επιφανής Κρής, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μανώλης Μικρογιαννάκης,  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματίων Μανώλης Πατεράκης, το μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών ΣυγγραφέωνΣταύρου Σταύρου κ.ά.
Αμέσως μετά ακούστηκαν τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου«Κύπρος», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων με τους ήχους της λύρας και του λαούτου του μουσικού συγκροτήματος της Ομοσπονδίας.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση παρέστησαν εκτός των όσων προαναφέρθηκαν,  πολλοί Κρήτες και Αρκάδες, εκπρόσωποι των Πολεμιστών Κομάντος 1974, άλλοι στρατιωτικοί, αντιπροσωπίες από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Πνευματικό Κόσμο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων  Στάθης Παρασκευόπουλος με πολλά μέλη,  Βουλευτές και εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδος και της Κύπρου, πρέσβεις, εκδότες και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης κ.ά.
Ακολούθησε φιλόξενο κέρασμα, δεξίωση προς όλους, στον ειδικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η οικογένεια Κων/νου Ζαχαρίου, στη μνήμη της Βίκυς Ζαχαρίουκαι του Δημήτρη Μανιού.



Απονομή βραβείων Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας

Επαινετό και αξιέπαινο το εθνικό και πολιτιστικό έργο του Ομίλου
ΠΡΩΤΗ φορά είχα πάρει μέρος σε διαγωνισμό του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας και πρώτη φορά είχα παραστεί σε εκδήλωση απονομής των βραβείων. Όμως, ποτέ δεν είχα φανταστεί τη μαζικότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και το πλήθος τόσων επώνυμων και ανώνυμων που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. Ως αποτέλεσμα, το
186
αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, μια μεγάλη αίθουσα εκατοντάδων θέσεων, φάνηκε πολύ μικρή να χωρέσει το πλήθος, που, παρά τη μακρά διάρκεια του προγράμματος, παρέμεινε στη θέση του μέχρι το τέλος. Οι παραστάμενοι χειροκρότησαν θερμά τους βραβευθέντες και συγχάρηκαν από καρδιάς τους ιθύνοντες του ΕΠΟΚ, οι οποίοι, με πολλές δυσκολίες και παντοειδή προβλήματα, κατορθώνουν να προσφέρουν σημαντικό και θεάρεστο έργο, εθνικό και πολιτιστικό. Δεν είναι απλώς μικροί πρεσβευτές της Κύπρου μας στην Ελλάδα, αλλά φορείς και δημιουργοί πολιτισμού στην ελληνική κοινωνία και Ομογένεια.
ΣΤΟΝ 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό μετείχαν εκατοντάδες Κύπριοι, Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς. Οι περισσότεροι αυτή τη φορά από προηγούμενους διαγωνισμούς, γεγονός που καταδεικνύει την καταξίωση και εμπιστοσύνη των όπου γης Ελλήνων στο θεσμό, ο οποίος χρόνο με χρόνο αγκαλιάζει όλο και περισσότερους λογοτέχνες-συγγραφείς και ποιητές. Ο διαγωνισμός ήταν στη μνήμη Βίκυς Ζαχαρίου και Δημήτρη Μανιού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης διεξήλθε 80 συνολικά διηγήματα και νουβέλες – βραβεύτηκαν 23 – και 250 ποιήματα, από τα οποία βραβεύτηκαν 70. Τα ποιήματα διελάμβαναν στίχους για διάφορες ενότητες, όπως την τουρκική εισβολή και προσφυγιά, τους αγνοούμενους, το έπος 1955-59. Υπήρχαν επίσης μουσικός στίχος, σατιρική ποίηση, επίκαιρη τραγική σάτιρα και έμμετρη πολιτική σάτιρα. Τα βραβεία που δόθηκαν αφορούσαν αριστείο, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο και επαίνους.
288
Κατά την εκδήλωση, επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και σε Ομοσπονδίες και Συνδέσμους Κύπρου και Ελλάδας, όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κομάντος 1974 και ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ.
ΚΥΡΙΟΣ ομιλητής ήταν ο Επίτροπος Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα «Γαιοστρατηγική και ενέργεια». Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η ομιλία της πρώην Ευρώβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. (Για τις ομιλίες αυτές, δέστε επόμενο ρεπορτάζ με τίτλο «Η ενέργεια, πόλος συνεργασίας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας Κύπρου και Ελλάδας. Στο δικό του χαιρετισμό του, με πολύ συγκινητικά λόγια, ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης υπογράμμισε τους ακατάλυτους δεσμούς Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και την προσδοκία για καλύτερες μέρες στην πάσχουσα εδώ και 40 χρόνια εξαιτίας της τουρκικής εισβολής Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο πόνος, αλλά και η νοσταλγία για επιστροφή και προσκύνημα δεν έχει σβήσει. Σαράντα χρόνια κατοχής και προσμονής «ες Κύπρον ου με θέσπισεν οικείν». 1974-2014: Σαράντα χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, προσφυγιάς και ελπίδας. Πόνου και αντοχής. Καταπίεσης και υπομονής. Σαράντα ολόκληρα χρόνια, όπου η βία επιβάλλεται και η ειρήνη υποφέρει στην Κύπρο. Στην εναλία γη, που μας εθέσπισεν οικείν. Εκεί όπου οι θεοί όρισαν να οικήσουν Αχαιοί και Αρκάδες, να κελαηδούν τ’ αηδόνια, να ευωδιάζουν οι ανθοί της λεμονιάς.»
ΣΤΟ καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τραγούδησε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κύπρος». Την εκδήλωση συντόνιζε ο ηθοποιός-λογοτέχνης Χρήστος Τσούκας, ο οποίος απέδωσε επίσης τους στίχους του ποιήματος-μπαλάντας της Ρούλας Ιωαννίδου Σταύρου «Το καράβι της Κερύνειας», όπως και στίχους του Παύλου Πολυχρονάκη.
ΣΤΟΝ Πρόεδρο του ΕΠΟΚ κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη και τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου σφίγγουμε με θέρμη το χέρι και τους συγχαίρουμε από καρδιάς για όλα όσα κάνουν για την Κύπρο μας, αλλά και για τον εν γένει Ελληνισμό και ευχόμαστε ακόμα πιο ευρύ και παραγωγικό έργο.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
24.11.2014