1 Φεβ 2015

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Η μετεξέλιξη της κυπριακής οικογένειας» της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας


Παρουσία πλήθους ανθρώπων του πνεύματος, Κρητών, Αρκάδων και άλλων Ελλαδιτών  καθώς και Ελλήνων Κυπρίων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της τέως Ευρωβουλευτού κας Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου, υπό τον τίτλο: «Η μετεξέλιξη της κυπριακής οικογένειας. Αφηγήσεις από τρεις γενιές γυναικών».

Οι Αρκάδες και οι Κρήτες συμπαρίστανται και συμμετέχουν στις πνευματικές εκδηλώσεις των Κυπρίων αδελφών, για τον επιπρόσθετο λόγο έναντι των άλλων Ελλήνων, αφού συνδέονται από την αρχαιότητα με δεσμούς αίματος, γεγονός που αναδεικνύουν  σε κάθε ευκαιρία. 

Η υψηλού επιπέδου πνευματική εκδήλωση έγινε με απόλυτη επιτυχία, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου 2015 στο «Σπίτι της Κύπρου» της οδού Ξενοφώντος στο κέντρο της  Αθήνας, όπου η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν κατάμεστη  από κόσμο.
Από αριστερά η κα Ελευθερία Θεοχάρους – Κουκιά, ο Ηρακλής Ζαχαριάδης, η κα
Μαρία Γκασούκα, η κα Αντιγόνη Περικλέους- Παπαδοπούλου και ο Σταύρος Σταύρου.

Η πνευματικότητα έγκειται  στην επισταμένη εμβάθυνση στις έννοιες και εν γένει το περιεχόμενο  του βιβλίου, το οποίο παρουσίασε ο ειδικευμένος  στο αντικείμενο φιλόλογος – λογοτέχνης και μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» Σταύρος Σταύρου.
Τον θεωρούμε ως τον  κύριο παρουσιαστή του βιβλίου αφού επικεντρώθηκε αποκλειστικά σ’ αυτό.
Επίσης ακροθιγώς παρουσίασε στοιχεία  του βιβλίου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. κα Μαρία Γκασούκα, η οποία έδραξε την ευκαιρία και  υπερκέρασε τον διαθέσιμο χρόνο της, περισσότερο  με διάλεξη αναφορικά με τη θέση της γυναίκας, στην οικογένεια και την κοινωνία από αιώνων ως τις μέρες μας. Συμπερασματικά είπε η κα Μαρία Γκασούκα, ότι «η γυναίκα είναι πίσω από κάποιον άνδρα και όσο και αν αγωνίζεται και προσπαθεί ευρίσκεται στις χαμηλότερες βαθμίδες της νοητής πυραμίδας στη Διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα κ.λπ. ...Ο μόνος άνδρας που εμπιστεύεται η γυναίκα είναι, όχι ο σύζυγός της αλλά ο ιερέας εξομολογητής της!». 

Η  συγγραφέας κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην κατεχόμενη Μόρφου της Κύπρου, απ’ όπου εκτοπίστηκε το 1974  λόγω της τουρκικής εισβολής.  Διετέλεσε Ευρωβουλευτής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του  Συμβουλίου της Ευρώπης, Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου κ.λπ. Εδώ επισημαίνεται η πληροφορία την οποία έδωσε  ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού  Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) Ηρακλής  Ζαχαριάδης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, για την πατριωτική δράση  της συγγραφέως ως Ευρωβουλευτού: «Έστησε η κα Παπαδοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο Χριστουγεννιάτικο Δένδρο και ανάγκαζε τους  Ευρωβουλευτές να τοποθετούν στο δένδρο αντί για λαμπιόνια τις φωτογραφίες των αγνοουμένων τής τουρκικής βαρβαρότητας τού 1974!».
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τον μαέστρο Γιώργο Παγιάτη στο πιάνο και με τραγούδια από την καλλικέλαδη καλλιτέχνιδα κα Εύη Καπάταη.

Σε πρώτο πλάνο, από δεξιά ο πρόεδρος του Φ.Σ.ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Εμμ. Μικρογιαννάκης, 
 ο πρέσβυς της Κύπρου Κυριάκος Κενεδέζος κ.ά.

Παρέστησαν στην εκδήλωση  ο πρώην υπουργός και νυν πρέσβυς της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεδέζος, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αναστάσιο Σαλαπάτα και Τάσο Γκέκα, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κα. Πόπη Βραχιώτου - Λυμπεροπούλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Γιαννάκης Ιωάννου, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ελλάδος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Λοΐζος Ιωάννου και Γιώργος Μιχαϊλίδης κ.ά.
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Ελευθερία Θεοχάρους – Κουκιά
  
Το άρθρο υπογράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας