20 Απρ 2017

Πρόσκληση 4ης διάλεξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο "Σπίτι της Κύπρου"

Το Σπίτι της Κύπρου
το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος ΚυπρίωνΕλλάδος
σας προσκαλούν
την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 18:30
στο Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα, Τηλ.: 2103734934
στη διάλεξη
του Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας
στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
κ. Βασίλειου Λ. Κωνσταντινόπουλου

με θέμα
Η Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολή.
Τροία και Τρωική Εκστρατεία με βάση τις τελευταίες ανασκαφές.
Μύθος ή Πραγματικότητα;

την τέταρτη του κύκλου διαλέξεων που πραγματοποιείται
στο πλαίσιο συνεργασίας και σύμπραξης των τριών φορέων
με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού,
ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος
που αφορούν στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν
από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε όσους παρακολούθησαν τη σειρά

Η ύστερη εποχή του χαλκού (13ος-12ος αιών) αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως λόγω της μυθολογούμενης Τρωικής Εκστρατείας. Κλειδιά για μια αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της ιστορικότητας ή μη του Τρωικού Πολέμου είναι οι φιλολογικές και οι αρχαιολογικές μαρτυρίες.
Στις φιλολογικές εντάσσονται
  1. οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄,
  2. οι χεττιτικές επιγραφές και
  3. η Ιλιάδα.

Στις αρχαιολογικές πηγές υπάγονται οι ανασκαφές
  1. των HSchliemannWDörpfeld και CBlegen και
  2. του MKorfmann, που αποτελεί τη σημαντικότερη έρευνα σχετικά με την Τροία.

Σύμφωνα με αυτήν έχουμε νέα εικόνα για την πόλη της Τροίας και σε συνδυασμό με τις χεττιτικές επιγραφές αποκτούμε ένα σαφές περίγραμμα του χαρακτήρα της πόλης, των σχέσεών της με τους Χετταίους και τους Αχαιούς.

Η ανάγνωση των χεττιτικών επιγραφών βοηθά την έρευνα στην ιστορική προσέγγιση των γεγονότων, γιατί οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄ των Μυκηναϊκών κέντρων περιορίζονται σε πληροφορίες αποθηκευτικού υλικού και δευτερευόντως προσφέρουν γνώσεις εμπορικής και κοινωνικής φύσεως. Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλες αυτές τις πληροφορίες δίνει απάντηση στο ερώτημα.

Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Τμήματα Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (DrPhil.). Έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Τμήματα διαφόρων ΑΕΙ, καθώς και στο ΕΑΠ. Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έργα του είναι: Περικλέους Επιτάφιος Κριτική και Ερμηνευτική ΈκδοσηΕισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία Συγκριτική Προσέγγιση των Τριών Ιστορικών της Κλασσικής ΠεριόδουΔομή και Λειτουργία των Κλασσικών ΓλωσσώνΤο Ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου, Από την ερομένηνλέξιν στο Λιτό ΎφοςΤα Αποσπάσματα του Ομηρικού Υπομνήματος του Γραμματικού Ηλιόδωρου, το Ομηρικό Λεξικό του Απολλώνιου Σοφιστή κ.ά. Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τώρα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του αυτού Πανεπιστημίου.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Τάκης Βοΐλας