28 Ιουν 2017

Δελτίο Τύπου - Ανάρτηση πινακίδας στη μνήμη του Κύπριου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεου Χατζή (1795-1821)

  
     Είναι  μεγάλη η χαρά όλων των μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού  Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) γιατί βρισκόμαστε στη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι,  έπειτα από το μεγάλο μαρμάρινο μνημείο, ήλθε η ώρα να τοποθετήσουμε την πινακίδα-επιγραφή προς τιμή τού Κύπριου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεου Χατζή (1795-1821), στο  επισκοπικό μέγαρο όπου ήταν ο τόπος κατοικίας του (σήμερα Ειρηνοδικείο Ψωφίδος),  το οποίο η θεά τύχη ανακάλυψε και έκανε γνωστό σε όλους τους Δημητσανίτες ο Πρόεδρος του Ομίλου μας Δρ.Ηρακλής Ζαχαριάδης. Το επισκοπικό μέγαρο το έκτισε ο ίδιος ο Κύπριος Εθνομάρτυρας Φιλόθεος Χατζής μαζί με τους κατοίκους τής Δημητσάνας και τους μοναχούς των γύρω μοναστηριών. Το οικόπεδο τούτο το χάρισε η εκκλησία της ΄Αγιας Κυριακής. 
                                                                           

     Να σας αναφέρουμε ότι στο εσωτερικό αυτού του ιστορικού κτιρίου, έκαιγε άσβεστη η φλόγα του αγώνα, ως «κηρίον της επανάστασης». Εκεί, ο Μεγάλος αυτός Αγωνιστής, όρκιζε τους Δημητσανίτες μέλη τής επανάστασης και τους μυούσε στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπήρξαν προδοσίες, όταν άρχισαν οι Δημητσανίτες να κατασκευάζουν το μπαρούτι το 1818 και με εντολή του εθνομάρτυρα Φιλόθεου Χατζή, το φύλαγαν στους βράχους των μοναστηριών.
     Η πινακίδα είναι ιδέα του δραστήριου επιχειρηματία κ.Μάρκου Αρβανίτη από τη Νεστάνη Αρκαδίας, όπου ιδρύοντας την εταιρεία «ΤΟΦΩΣ» (Τοπονυμικές ΦΩτοΣημάνσεις) προσπαθεί να καταστήσει ζωντανή την ιστορία της πατρίδας μας, προς όφελος του πολιτισμού μας. Το κείμενο της πινακίδας επιμελήθηκε ο κ.Ιωάννης Γιάγκου, Δ/ντής του Περιοδικού «Απόστολος Βαρνάβας» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
                                                                            

     
   Τα αποκαλυπτήρια και η ανάρτηση της πινακίδας στο επισκοπικό μέγαρο (σήμερα Ειρηνοδικείο Ψωφίδος) της Δημητσάνας Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της δοξολογίας τής εορτής τής Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, στις 7 Ιουλίου 2017, μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Φιλόθεου Χατζή. Tον Ε.Π.Ο.Κ. θα συνοδέψει στην εκδήλωση ο Πανιερότατος Μητροπολίτης της κατεχόμενης Κερύνειας κ.κ Χρυσόστομος Κυκκώτης. 

Ο Πρόεδρος Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης και το Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ.