9 Ιουν 2017

5η Διάλεξη του Καθηγητή Εκπ/κής Ηγεσίας του Ανοιχτού Παν/μίου Κύπρου κ.Πέτρου Πασιαρδή

« Σειρά διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου »


Διάλεξη του Καθηγητή Εκπαιδευτικής Ηγεσίας
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρου Πασιαρδή

Κατάρτιση των Εκπαιδευτικών και Διευθυντών στην Κύπρο
για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση

στο Σπίτι της Κύπρου

Με τη διάλεξη του Καθηγητή Εκπαιδευτικής Ηγεσίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρου Πασιαρδή, ο οποίος μίλησε με θέμα την Κατάρτιση των Εκπαιδευτικών και Διευθυντών στην Κύπρο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου, ο πρώτος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξής τους, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.
Πρόκειται για μία σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία, που εκφράζει το πνεύμα και πραγματώνει την ουσία του μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων, για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, προγραμματίστηκαν συνολικά πέντε διαλέξεις, με ελεύθερη παρακολούθηση, αξιόλογων και έγκριτων ομιλητών που κάλυψαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Στην τελευταία διάλεξη του κύκλου, ο κ. Πασιαρδής παρουσίασε το προφίλ του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και επιχείρησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της βασικής μόρφωσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εκπαιδευτικών του μέλλοντος ως προς την (α) προσωπική/ατομική διάσταση και ως προς την (β) επαγγελματική τους διάσταση. Ολοκλήρωσε με αναφορές στην ανάγκη για ξεχωριστή εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών της εκπαίδευσης που αποτελεί, όπως υπογράμμισε, βασική παράμετρο για τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού συστήματος εν γένει, και με μια σύντομη παρουσίαση της προτεινόμενης Ακαδημίας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας της Κύπρου, η οποία μπορεί να στηρίζεται στο Ολιστικό Μοντέλο Ηγεσίας των Pashiardis & Brauckmann.
Μετά το πέρας της διάλεξης του κ. Πασιαρδή, και με την ολοκλήρωση του κύκλου, χορηγήθηκαν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους παρακολούθησαν τη «Σειρά».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Σπυρίδων Μπελεγράτης επέδωσε, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου, τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη.


Όπως ανακοινώθηκε, ο  επόμενος κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο στο Σπίτι της Κύπρου.