12 Ιουλ 2017

Ανταπόκριση - Δελτίο Τύπου του 2ημέρου των εκδηλώσεων στη Δημητσάνα 6-7 Ιουλίου 2017

                                                                                                                                     Αθήνα,   10  Ιουλίου 2017
                                                                                                                                Αριθμ.Πρωτ.: 35

      Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ε.Π.Ο.Κ. νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά γιατί ήλθε εις πέρας μια όμορφη ιστορική εκδήλωση στη Δημητσάνα, με αφορμή τη μεγάλη μας γιορτή τής Μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής, Πολιούχου της περιοχής και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής επιγραφής στη μνήμη του Κύπριου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεου Χατζή στο επισκοπικό μέγαρο (σημερινό Ειρηνοδικείο Δημητσάνας), στις 6 και 7 Ιουλίου 2017.
                                                                   

     
    Φέτος, ο Πρόεδρος, οι φίλοι και τα μέλη του Δ.Σ.του Ε.Π.Ο.Κ., σχεδόν σύσσωμα, μεταβήκαμε με πούλμαν του  ΚΤΕΛ Αρκαδίας, στη νέα μας εξόρμηση στη Δημητσάνα, μαζί με το κυπριακό  χορευτικό συγκρότημα της κ.Νίκης Μιχαηλίδου, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017.  Κάποιοι μπόρεσαν και ήλθαν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για τη μεγάλη αυτή γιορτή. Μετά από πολλά χρόνια ήλθε και μας συνόδευσε και ο Μητροπολίτης Κυρήνειας κ.κ.Χρυσόστομος Κυκκώτης,  ο οποίος συνδέεται με τον  Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ. κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη με άρρηκτους δεσμούς φιλίας.
                                                                       
                                                                       
       
     
Με ιδιαίτερη τιμή ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Γιαννόπουλος  υποδέχτηκε στο γραφείο του την κυπριακή αποστολή με τον Μητροπολίτη κ.κ.Χρυσόστομο, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ. μαζί με το κυπριακό χορευτικό συγκρότημα, μάς πρόσφερε παραδοσιακά γλυκά και ανταλλάξαμε δώρα φιλίας. 
                                                                      


     Σύσσωμοι παρακολουθήσαμε την  υποδοχή της Τιμίας Εσθήτας της Παναγίας στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια τον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και της Τιμίας ΕΣΘΗΤΑΣ. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα της Δημητσάνας στον προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής.
                                                                       

    Την επόμενη ημέρα  7/7/2017 της Αγίας Κυριακής, μετά τη δοξολογία που χοροστάτησαν τρεις μητροπολίτες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ.κ.Γαβριήλ και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ.Χρυσόστομος, όλος ο κλήρος βγήκε στο προαύλιο χώρο και έψαλαν δέηση στο μνημείο που το 2010 τοποθέτησε ο Ε.Π.Ο.Κ.  στη μνήμη του Κύπριου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Φιλόθεου Χατζή (που υπηρέτησε ως μητροπολίτης από το 1795-1821). Να σημειώσουμε ότι τον κύριο συντονισμό τον έκανε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π.Ιάκωβος Κανάκης.
                                                                   

                                                                            

    Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Φιλόθεου Χατζή από τους τοπικούς φορείς. Επίσης, κατάθεση στεφάνου έκανε ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ. οι οποίοι αποτελούνταν από τις κ.κ. Τζούλια Πουλημενάκου, Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα και  Παρασκευή Μέμου, οι οποίες συνοδεύονταν από τους κ.κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη, Κων/νο Κυριάκου και Σπυρίδωνα Χαντζησαλάτα. Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μάς πλημμύρισε η κυπριακή παραδοσιακή μουσική από το κυπριακό χορευτικό συγκρότημα της κ.Νίκης Μιχαηλίδου, το οποίο καλέστηκε από το Δήμο Γορτυνίας, για να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για την εορτή τής Πολιούχου της περιοχής Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. 
                                                                   



     Η ιστορική βιβλιοθήκη της Δημητσάνας άνοιξε τις πόρτες της για όλους εμάς, με την παρουσία τής καθηγήτριας φιλολόγου κυρίας Ιωάννας Γιανναροπούλου, Αντιπροέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δημητσάνας, η οποία εξήγησε σε όλους μας την ιστορική αξία των βιβλίων και την πολύτιμη  συνεισφορά τους στον πολιτισμό μας. Μας ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως μουσείο, αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη. Να σημειώσουμε ότι, η κυρία Γιανναροπούλου και ο Πρόεδρός μας συνδέονται με δεσμούς φιλίας και σεβασμού πολλών ετών.  Στο χώρο της βιβλιοθήκης  οι τρεις μητροπολίτες έψαλαν τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του 1821. 
                                                                  


     Στη συνέχεια, οι τρεις μητροπολίτες μαζί με πλήθος κόσμου μετέβησαν για πρώτη φορά στο επισκοπικό μέγαρο (σημερινό ειρηνοδικείο), το οποίο την ύπαρξή του την έφερε στην επιφάνεια ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης, κατόπιν της ιστορικής του έρευνας για τον Φιλόθεο Χατζή, και εκεί έγιναν τα αποκαλυπτήρια από το Δήμαρχο Γορτυνίας κ.Ιωάννη Γιαννόπουλο της τιμητικής επιγραφής που έφτιαξε ο Ε.Π.Ο.Κ. 
                                                                  





   Σημειώνουμε ότι, η επιγραφή έχει χαραγμένη για πρώτη φορά την εικόνα του Φιλόθεου Χατζή και ήταν καλυμμένη από την ελληνική και την κυπριακή σημαία. Έπειτα, με απλά λόγια ο Πρόεδρος κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης μας ανέφερε την ιστορία αυτού του επισκοπικού μεγάρου, το οποίο ανήκε στη Μητρόπολη γιατί ήταν δωρεά της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, και ότι το έκτισε ο ίδιος ο Φιλόθεος Χατζής τα έτη 1797-1800, υπό την επιστασία του μαζί με τους κατοίκους της Δημητσάνας και τους μοναχούς των γύρω μοναστηριών. Το οικόπεδο είχε μήκος 30 πήχεις και πλάτος 22 πήχεις. Σ΄ αυτό το σαθρό οικόπεδο κτίστηκε το επισκοπικό μέγαρο, το οποίο στέκεται όρθιο ακόμη και σήμερα.  Μας αποκάλυψε, επίσης, τη σημαντικότητα της αξίας του, ότι εκεί φυλασσόταν από τον εθνομάρτυρα Φιλόθεο Χατζή το «κηρίον της επανάστασης» και ότι με αυτό όρκιζε τους Δημητσανίτες μέλη της επανάστασης και τους μυούσε στους κόλπους τής Φιλικής Εταιρείας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπήρξαν προδοσίες, όταν άρχισαν οι Δημητσανίτες να κατασκευάζουν το μπαρούτι το 1818 και με εντολή του Φιλόθεου Χατζή τα φύλαγαν στους βράχους των μοναστηριών.
                                                                     


     Στη συνέχεια, μίλησε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Σπ.Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής από τον Ε.Π.Ο.Κ. και επίσης επισήμανε τις προσπάθειές του να ανακαινισθεί το κτίριο, περιμένοντας κονδύλια από τους αρμόδιους φορείς.
    Στο τέλος, όλη η οργανωτική επιτροπή του 2ημέρου, η Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως,  ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας, παρέθεσαν σε όλους γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριο «Καλλιθέα», όπου παρευρέθηκαν όλοι μεταξύ αυτών και οι καλεσμένοι μητροπολίτες, όπου γευματίσαμε, τραγουδήσαμε παραδοσιακά ελληνικά και κυπριακά τραγούδια και ανταλλάξαμε ευχές, δίνοντας ραντεβού την επόμενη χρονιά.
      Από όλους τους παρευρισκόμενους εδόθησαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή του Ε.Π.Ο.Κ. που προσπαθεί να αναδείξει την ιστορία της Δημητσάνας και κατά προέκταση τον πολιτισμό της πατρίδας μας.
     Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο  Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχε, με τη δωρεάν παραμονή και τα γεύματα  που μας προσέφεραν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ. κατά την παραμονή μας στη Δημητσάνα. Επίσης, να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου, τον Αντιδήμαρχο Δημητσάνας κ.Χαράλαμπο Μπαξεβάνο και το Δημοτικό Σύμβουλο κ.Δημήτριο Καζά, για την φιλοξενία τους και τη στήριξή τους στις δράσεις του συλλόγου μας.  Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε και τον κ.Μάρκο Αρβανίτη για τη σημαντική συνεργασία του στην ετοιμασία της τιμητικής επιγραφής από την εταιρεία του ΤΟΦΩΣ (ΤΟπονυμικές ΦΩτοΣημάνσεις).
     Πιστεύουμε ότι αυτές τις μέρες βαπτιστήκαμε στα νάματα της επανάστασης του 1821. Ζήσαμε την πανέμορφη Δημητσάνα, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας.
                                                              

    
    ΄Ολοι στον Ε.Π.Ο.Κ., από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου μας, αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια για την συνδρομή μας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.
     
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ.