8 Ιουλ 2017

3ο Δελτίο Τύπου 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ψωμιού "Το Ψωμί συνδετικός κρίκος των λαών της Μεσογείου"




    Εκατοντάδες πολίτες κατέκλεισαν τους χώρους του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής τις έξι  ημέρες του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ψωμιού.
     Τα εγκαίνια του φεστιβάλ, που χαιρέτισε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017, παρουσία των ιδρυτών και εθελοντών του μουσείου καθώς επίσης εκπροσώπων α) του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού & κομμάτων της Βουλής, β) της  Περιφέρειας Αττικής, γ) της ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, δ) του δήμου Μαραθώνα, ε) του δήμου Ωρωπού, στ) του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, ζ) του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ, η) Πρεσβειών ξένων χωρών, θ) πολιτιστικών, περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων εκπαίδευσης, ι) ξένων εκκλησιών. Η παιδική χορωδία του πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου Βαρνάβα με τη δασκάλα τους  για άλλη μια φορά ενθουσίασε τους επισκέπτες.
                                                                              

                                                                           

                                                                      

    Έλληνες και ξένοι ομιλητές εξήραν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς οι δράσεις και οι μελέτες του με κεντρικό θέμα το Ψωμί έχουν δώσει μια ξεχωριστή διάσταση και προσέγγιση στα επίπεδα του Πολιτισμού, της  Διατροφής, της Λατρείας και της Τέχνης.  Σε επίτιμο μέλος του μουσείου αναγορεύτηκε ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Μαρτίνος όπου μέσω εκπροσώπου του παρέλαβε τιμητική πλακέτα για τη διαχρονική του προσφορά.
                                                                      


    Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Αδελφοποίηση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου με το Μουσείο Καλαμουργικής Δήμου Λιβαδίων Λάρνακος παρουσία του Κυπρίου Δημάρχου κ.Μάριου Αρμένη, εκπροσώπων του δήμου Μαραθώνα και  πλήθους κόσμου, με συνοδεία χορευτικών σχημάτων από την Ελλάδα (πολιτιστικό περιβαλλοντικό σύλλογο Βαρνάβα) και την Κύπρο (με το χορευτικό της κ.Νίκης Μιχαηλίδου), τονίζοντας για άλλη μια φορά τους διαχρονικά, ισχυρούς δεσμούς των Ελλήνων με τον Κυπριακό λαό.  
                                                                    
                           


                                                                          



    Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 οι μικροί επισκέπτες απόλαυσαν παραμύθια από επαγγελματίες και μη αφηγητές αφιερωμένα στο σιτάρι και τον άρτο, ενώ στη συνέχεια ζωγράφισαν και δημιούργησαν κολάζ με θέμα το ψωμί.
  Τις τρεις επόμενες ημέρες του 6ήμερου Φεστιβάλ Ψωμιού οι δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Πειραιά α) διοργάνωσαν εργαστήρια με θέμα «την τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες – αρχαία ελληνική διατροφή και άρτος» β) δημιούργησαν μεσογειακά αλμυρά και γλυκά εδέσματα & γ) παρείχαν στους εκπαιδευόμενους επισκέπτες που συμμετείχαν στις διατροφικές τους δράσεις βεβαιώσεις παρακολούθησης.
                                                                           


  Όλες τις μέρες, η έκθεση «Ψωμί και ακτιβισμός – το ψωμί σαν σύμβολο αναγκαίου αγαθού στη φτώχεια και την οικονομικοπολιτική κατάσταση»  είχε τη δική της ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ ενώ παράλληλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους με επίκεντρο το «κεντημένο ψωμί» έδωσαν το δικό τους τόνο στο Φεστιβάλ.
  Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού - Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Μαραθώνα και της ΚΕΔΜΑ.
                                                                         
                                    

  Οι Χορηγοί που στήριξαν το 6ήμερο Φεστιβάλ Ψωμιού και τους ευχαριστούμε δημόσια, ήταν ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία Σκλαβενίτης,  η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη, η Ηπειρώτικη Ζύμη Κ. Γιαννακούρη, το Λακκαγκίνη στα Κιούρκα, το κρεοπωλείο-ψητοπωλείο Γ. Ρούσσης, η εταιρεία εμφιαλωμένου νερού OASIS, ο όμιλος εταιρειών Κωνσταντίνου Ποτού, το Mati hotel, η μελισσοκομία Τσιμίνη, το φυτώριο Συνιολάκης Garden Center, το τουριστικό γραφείο Dimas travel, οι κούκλες βιτρινών μουσείων  Angelina Mannequins & ο φωτογράφος Κων/νος Λέπουρης.


www.mouseio-psomiou.com