4 Οκτ 2017

Aνταπόκριση-Δελτίο Τύπου επετειακής εκδήλωσης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο Πολεμικό Μουσείο, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017
                                                         
                                                                   
                                                                         
              Σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η επετειακή εκδήλωση για τα 57 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας.  Η 1η Οκτωβρίου από το 1960 και μετέπειτα σηματοδοτεί την Επέτειο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ 1955-59.   
                                                                             
                                                                                   

Μια σημαντική εκδήλωση που ενθουσίασε τους τιμώμενους, ήτοι τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κον Φώτη Φωτίου, τον οποίον τίμησε ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Σ.Ε.ΕΘ.Α.) και τον Μητροπολίτη της σκλαβωμένης Κερύνειας κ.κ.Χρυσόστομο Κυκκώτη, τον αγωνιστή που με τη στάση του διασώζει εν Χριστώ τη μνήμη, την τιμή και την Αξιοπρέπεια του Έθνους των Ελλήνων, τον οποίον τίμησε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.).      
                                                                                         


Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας, αντιστράτηγος ε.α. κ. Σπυρίδων Μπελεγράτης, ο οποίος ανέφερε τη σημαντικότητα της σημερινής ημέρας, η οποία μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν μας  και ενώνει την Ελλάδα και την Κύπρο, με σκοπό τους κοινούς μας αγώνες για ελευθερία.                                      

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ.Φώτη Φωτίου με θέμα «Κυπριακό: Γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις»,  η οποία ενθουσίασε και συγκίνησε όλους τους προσκεκλημένους.                                                   


Ακολούθησε χαιρετισμός του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Κενεβέζου,  όπου τα λόγια του  δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.   Ανέφερε δε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή εκδήλωση θεωρείται ως η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου».                                                                              
   

Στη συνέχεια ,  το λόγο έλαβε ο κ. Τέρενς Κουϊκ,  Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος συγκινημένος συνεχάρη τον κ.Φωτίου  για την συγκλονιστική του  ομιλία και για τις προσπάθειες που κάνει για την ανεύρεση των Ελλήνων αγνοουμένων.                   
               Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησε μουσικοχορευτική βραδιά,  όπου η ορχήστρα του Ελληνικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ)  έντυσε μουσικά την εκδήλωση και κυριολεκτικά μας μάγεψε με την μουσική εκτέλεση και ερμηνεία κυπριακών τραγουδιών, καθώς και συνόδευσαν με λύρα, κιθάρα και μπουζούκι το κυπριακό χορευτικό συγκρότημα «Ανεμόεσσα», όπου χόρεψε παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς.                                                                                                



                                                                                  
                                                                                         

 Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης σημείωσε ότι "είναι η πρώτη φορά που κυπριακός σύλλογος συνεργάζεται  με τον ελλαδικό Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής ΄Αμυνας με άριστη συνεργασία."          

"Επιλέξαμε αυτήν την ημέρα για να γιορτάσουμε με τον Ελληνικό Στρατό και να δείξουμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πάνε μαζί, αγωνίζονται μαζί και προχωρούν μπροστά. Οι δυο σύλλογοι (Σ.Ε.ΕΘ.Α. και Ε.Π.Ο.Κ.)  θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αμείωτα για την εκπλήρωση των στόχων που θέσαμε. Αγωνιζόμαστε με Πίστη και με την Ελπίδα της επιστροφής σε μια Κύπρο Ελεύθερη. Ζούμε με την Πίστη και την Ελπίδα της Απελευθέρωσης από κάθε ξένο δυνάστη. Αυτή η εκδήλωση θέλω να πιστεύω ότι είναι μια από τις σημαντικότερες που έλαβαν χώρα φέτος για την Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου μας.                
Ευχαριστώ όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους."
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ.
Ο Πρόεδρος  Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης