8 Νοε 2017

Ανταπόκριση εκδήλωσης-συναυλίας για την Κύπρο στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 180 ΧΡΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρεσβεία της Κύπρου-Σπίτι της Κύπρου
Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων
Φιλαρμόνια Ορχήστα Αθηνών
Ίδρυμα “ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

     Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ. η εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση ήταν επετειακή για τα 180 χρόνια των Πανεπιστημίων Ελλάδας-Κύπρου.
     Την εκδήλωση άνοιξε το Σπίτι της Κύπρου με ένα καλωσόρισμα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ναπολέοντα Μαραβέγια, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων,  τη μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό μας  διακεκριμένων κυπρίων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως ο κ.Συκουτρής, ο κ.Κιτρομηλίδης, ο κ.Βοσκός κ.ά.   Είπε συγκεκριμένα, ότι  "το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και της Κύπρου είναι ένα και το αυτό".
     Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος ανέφερε τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να αλλοιωθούν. 
                                                                        

     Στη συνέχεια,  χαιρετισμό απηύθυνε η Κοσμήτορας της Φιλολοσοφικής Σχολής του  Παν/μίου Αθηνών κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, η οποία επισήμανε  τη συνεχή επαφή της με τα κυπριακά πνευματικά ιδρύματα εδώ και 30 χρόνια, με συναντήσεις, εκδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα.
                                                                                
     Ακολούθησε το πρώτο μέρος τής εκδήλωσης με τη Χορωδία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων σε διεύθυνση της κυρίας Μάρως Μήτσα και συνοδεία στο πιάνο του κ.Μάριου Ιωάννου και με τη  Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διεύθυνση του  κ.Νίκου Μαλιάρα και συνοδεία στο πιάνο του κ.Σάββα Ρακιντζάκη, οι οποίοι μας χάρισαν υπέροχα χορωδιακά ελληνικά και κυπριακά τραγούδια,  όπως «Η ρωμιοσύνη», «Όμορφη πόλη», «Με την Ελλάδα καραβοκύρη», «Η Μπαλάντα του Ούρι», «Το Ματσικόριδον» κ.ά.
                                                                     

   
    Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνόδευσε τις χορωδίες η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, σε διεύθυνση του μαέστρου κ.Νίκου Μαλιάρα,  η οποία μάγεψε το κοινό με τις υπέροχες συνθέσεις ελληνικών  και κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών, όπως «Τα μαύρα αμμάδκια», «Τα ριάλια», «Ούλλα χαλάλιν σου», «Μόρφου-Λευτεριά», η «Τυλληρκώτισσα» κ.ά.
                                                                       
     Ευχαριστούμε όλους τους διοργανωτές και το Σπίτι της Κύπρου για την πρόσκληση, που σε συνεργασία με όλους τους φορείς, έφεραν σε πέρας μια τόσο όμορφη εκδήλωση. Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου κυρία Μαρία Παναγίδου, εκπρόσωποι του Σπιτιού της Κύπρου, ο καθηγητής Παν/μίου Αθηνών κ.Π.Κοντός, καθηγητές πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου,  αρκετοί πολιτιστικοί και πνευματικοί σύλλογοι και φορείς από Ελλάδα και Κύπρο και πλήθος κόσμου.  Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από φίλους και μέλη του Δ.Σ.

Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Ανταπόκριση-Επιμέλεια: Τζούλια Πουλημενάκου