21 Απρ 2018

Ανταπόκριση 3ης διάλεξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Δρα Γιώργο Λεβέντη στο Σπίτι της Κύπρου




      Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στο Σπίτι της Κύπρου και η 3η διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2ου κύκλου διαλέξεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Σπιτιού της Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο. Η διάλεξη με θέμα : «Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής», πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Γιώργο Λεβέντη, ιστορικό ερευνητή και Δ/ντή του International Security Forum που εδρεύει στη Λευκωσία. Η διάλεξη εξέτασε τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής. Τα δύο πρώτα αφορούν ιστορικά τετελεσμένα (προσάρτηση Αλεξανδρέττας 1939, εισβολή στην Κύπρο 1974), ενώ το τρίτο αναφέρεται στην εν εξελίξει Τουρική Στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία-κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018), προπυργίου της Συριακής Κουρδικής Πολιτοφυλακής.
                                                                          

     Την εκδήλωση άνοιξε η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κυρία Μαρία Παναγίδου, η οποία αφού καλωσόρισε το κοινό, ευχαρίστησε τον ομιλητή για τη σημερινή του παρουσία και την πολύ χρήσιμη για όλους μας ομιλία. Επίσης, ανακοίνωσε την επόμενη 4η διάλεξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία θα γίνει στις 2 Μαϊου 2018 με θέμα: «Η Κυπριακή Εξωτερική Πολιτική: Σκέψεις και Προβληματισμοί».
                                                                    

     Στη συνέχεια, απηύθηνε χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, η οποία αφού καλοσώρισε το κοινό και τον ομιλητή, έκανε μια μικρή αναφορά για την επόμενη διάλεξη, λέγοντας ότι: «Ο κ.Νίκος Χριστοδουλίδης είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει στις διαλέξεις μας στη συνεργασία αυτή των τριών φορέων και μας τιμάει η παρουσία του».
                                                                        

     Ακολούθησε η ομιλία του κ.Γιώργου Λεβέντη, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας και τις πάγιες τακτικές και επιδιώξεις της, οι οποίες εις βάθος χρόνου στόχο έχουν την επέκταση της Τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει κυριαρχίας στον περιβάλλοντα Τουρκικο-Νέο Οθωμανικό κράτος γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κοιτάζοντας κανείς με ερευνητική, διεισδυτική ματιά τη μεθόδευση της τουρκικής πολιτικής στην περίπτωση της προσάρτισης της Αλεξανδρέττας της Συρίας το 1939, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και την πιο πρόσφατη εισβολή στην περιοχή Αφρίν στη Βορεοδυτική Συρία, αναπόδραστα, θα ανακαλύψει κοινούς στόχους, ομοιότητες και άξονες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων διέπουν την τουρκική πολιτική εδαφικής επέκτασης και άσκησης κυρίαρχης επιρροής στον περιβάλλοντα γεωπολιτικό χώρο. O ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ διεκήρυττε επανειλημμένα ότι η εξωτερική πολιτική της νέας Τουρκίας είναι η ειρήνη, η φιλία και η ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών με όλα τα έθνη. Επισήμως, η τουρική δημοκρατία δεν έτρεφε αντιστροφικές επιδιώξεις επανάκτισης χαμένων εδαφών της διαλυμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πορεία, όμως, των πραγμάτων από τη 2η δεκαετία της παγίωσης της τουρκικής δημοκρατίας, διαφάνηκε καθαρά ότι, όσο επαναστάτης και ριζοσπάστης και να ήταν ο Ατατούρκ και οι διάδοχοί του, δεν απέταξαν παντελώς το οθωμανικό παρελθόν και ιδιαίτερα ως προς τις οθωμανικές βλέψεις, εις βάρος γειτονικών κρατών».
                                                                           

      Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γιώργος Λεβέντης έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά στα τρέχοντα γεγονότα τα οποία εμπλέκουν την Κύπρο.
  Στη συνέχεια, με συντονιστή τον κ.Τάκη Βοϊλα, Μορφωτικό Λειτουργό της Κυπριακής Πρεσβείας, ακολούθησε μια διαδραστική συζήτηση με το κοινό με καίρια και ενδιαφέροντα ερωτήματα προς τον ομιλητή, γύρω από όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν και μας κάνουν να αγωνιούμε για το μέλλον μας.
     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κέρασμα από το Σπίτι της Κύπρου, δίνοντας ραντεβού στην επόμενη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαϊου 2018 με ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Νίκο Χριστοδουλίδη.





Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Τζούλια Πουλημενάκου
19/4/2018