20 Μαΐ 2018

Τελετή αδελφοποίησης του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας με την Ε.Θ.Σ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ  ΚΥΠΡΙΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ

1968-2018 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
                                                                                   

     Το κλειστό αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου την Τετάρτη 16 Μαϊου 2018 γέμισε ασφυκτικά με ένα θερμό κοινό από αγαπητούς φίλους και προσκεκλημένους σε μια γιορτή του πολιτισμού μας που διοργάνωσε η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου για τα 50 χρόνια τής ίδρυσής της, 50 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς, από το 1968 έως σήμερα!!
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρήνειας κ.κ.Χρυσόστομος Κυκκώτης, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ.Παύλος Παρασκευά, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιστισμού κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ρ.Ι.Κ. κ.Θανάσης Τσώκος, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας της Κύπρου, καθώς και αρκετοί ακαδημαϊκοί και συγγραφείς. 
                                                      

                                                
      Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Θ.Σ.Κ. κυρία Βάσω Πελεγκάρη, κύριος Γιώργος Θεοδοσίου, κυρία Μαρίνα Μάστρου-Κακουλλή και κυρία Γεωργία Ιορδάνου-Θεοδοσίου.
                                                    

                                                      

      Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον κύριο Παύλο Παρασκευά, Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
                                                       
  

                                                
      Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Ε.Θ.Σ.Κ. κυρίας Δέσπως Κόνιζου-Λοϊζιά, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι: «Το Θέατρο ενός τόπου, αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό του. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη αμφιβολίες, που η υποτίμηση του πνεύματος, η παραποίηση της ιστορίας και η απαξίωση όσων έγραψαν ιστορία, παγιώνονται. Γι’ αυτό σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη τους δημιουργούς ν’ αρπάξουν το θαμπόφωτο και να το κάνουν στα χέρια τους λυχνάρι, φως από ήλιο και φεγγάρι... να ζωντανέψουν πρότυπα, ν’ αναδείξουν αξίες, ιδανικά». Επίσης, η Πρόεδρος έκανε και μια λεπτομερή αναδρομή στην Ιστορία της ΄Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.
     Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αναλυτική ονομαστική αναφορά στους κατά καιρούς προέδρους της Ε.Θ.Σ.Κ. και απονομή τιμής με αναμνηστικές πλακέτες, επίσης και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με πολυετή προσφορά.
                                                    



                                              
      Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αδελφοποίησης της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας, αφού πρώτα αναγνώστηκαν οι σκοποί της  Αδελφοποίησης από τον κύριο Γιώργο Θεοδοσίου, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων & Νομικό Σύμβουλο του Δ.Σ. Η Πρόεδρος της Ε.Θ.Σ.Κ. κυρία Δέσπω  Κόνιζου-Λοϊζιά και ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας κύριος Ηρακλής Ζαχαριάδης προχώρησαν στις υπογραφές των δύο πρωτοκόλλων αδελφοποίησης και ανταλλαγής αναμνηστικών δώρων μεταξύ των συλλόγων τους.
                                                   
                                                 


                                                
     Το Α΄μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον χαιρετισμό του  Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη, αναφέροντας την ευδόκιμη συνεργασία με την Ε.Θ.Σ.Κ. σε πρωτοβουλίες που προωθούν τον  πολιτισμό και την ελληνική διάλεκτο, μέσα από το θέατρο.
                                                     
     Από το Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας στην εκδήλωση παρέστη η Αντιπρόεδρος κυρία Τζούλια Πουλημενάκου.
                                                  
     Στο Β΄μέρος της εκδήλωσης παίχτηκε το σκηνοθετημένο Θεατρικό Αναλόγιο, του Ιστορικού Θεατρικού Έργου «ΤΟ ΖΩΔΚΙΟΝ» της κυρίας Δέσπως Κόνιζου-Λοϊζιά, σε σκηνοθεσία του κυρίου Ξένιου Ξενοφώντος, μουσική επένδυση του κυρίου Νίκου Παπαδόπουλου και σκηνικά του κυρίου Νίκου Νικολάου. Ενδυματολόγος η κυρία Μύρω Νικολάου. Το θέμα του θεατρικού έργου ήταν η κοινή ιστορία Κύπρου-Γαλλίας(1835-1875), με αναφορά στην πρώτη ιστορικά τεκμηριωμένη εξέγερση, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στο Σουλτάνο.
                                                  

  Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Ε.Θ.Σ.Κ. συνεχίζονται σε Λεμεσό, Αραδίππου, Πάφο και Δάλι.   
Η εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου κ.Παύλου Παρασκευά (Λευκωσία), του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ.Κώστα Χαμπιαούρη (Λεμεσός), του Έντιμου Δημάρχου Αραδίππου κ.Ευάγγελου Ευαγγελίδη (Αραδίππου) και του Έντιμου Δημάρχου Πάφου κ.Φαίδωνα Φαίδωνος (Πάφος).
                                                       



Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Tζούλια Πουλημενάκου