23 Ιουν 2018

Aνταπόκριση εκδήλωσης απονομής βραβείων του 8ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού και του 3ου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας στο Πολεμικό Μουσείο


     "ΟΡΑΜΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ" -   ΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑΣ
     ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Με πρωτοφανή συμμετοχή και ανάλογη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού και του 3ου Παγκόσμιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.
                                                                 


                                                   

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Σπύρος Μπελεγράτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας, ο κ.Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, η κ.Παναγιώτα Ζαλώνη. Πρόεδρος του Λογοτεχνικού Ομίλου «Ξάστερον», η κ.Όλγα Κανελλοπούλου, Πρόεδρος του Μουσικού & Λογοτεχνικού Συλλόγου «Λίνος»,  ο κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστρορικής Μνήμης Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., ο κ.Αναστάσιος Στέφος, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Οι φίλοι του Μουσείου Γ.Δροσίνη», ο κ.Γιώργος Θεοδοσίου, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, η κ. Κωνσταντίνα Αλουμανή, καθηγήτρια-φιλόλογος, Υπεύθυνη των πολιτιστικών των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση, η κ.Νίκη Μιχαηλίδου, από το Σπίτι της Κύπρου,  ο μουσικοσυνθέτης κ.Γιώργος Βενετσάνος, αρκετά μέλη του Ε.Π.Ο.Κ., συγγραφείς και φίλοι.
                                               

   Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής κ.Νίκος Ταβουλάρης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ο οποίος μεταξύ άλλων, αφού καλωσόρισε το κοινό και τους προσκεκλημένους  ανέφερε, ότι: "ως συντονιστής τής σημερινής τελετής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμβάλλω και εγώ κατά το δυνατόν στην διοργάνωση και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. για την τιμή που μου έκαναν να με εμπιστευτούν".
                                                           

   Ακολούθησε η παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας Δρ. Ηρακλή Ζαχαριάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων και με έντονη συγκίνηση - που την νιώσαμε όλοι μας - αφιέρωσε την ημέρα  στις ηρωίδες μάνες και ιδιαίτερα  σ’ εκείνη τη μητέρα τού  στρατιωτικού που κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος μας και περνάει τις δύσκολες ηρωικές δικές της ώρες....."
                                                                     
                                                                 

   Στη συνέχεια ο ερμηνευτής κ.Χρήστος Αγγελόπουλος και η παιδική χορωδία Gbenets Choirs του μαέστρου Γιώργου Βενετσάνου τραγούδησαν τον ύμνο του Ε.Π.Ο.Κ. σε στίχους Νίκου Παπαναστασίου και μουσική σύνθεση Γιώργου Βενετσάνου, δίνοντας ένα ιδιαίτερο μουσικό χρώμα στην εκδήλωση. 
    Ακολούθησε η ανάλυση των παραμέτρων του διαγωνισμού από την Αντιπρόεδρο κυρία Τζούλια Πουλημενάκου και η παρουσίαση της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των κειμένων στα επτά είδη του λόγου και στις καλλιτεχνικές κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σκοπός του διαγωνισμού μας είναι η προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας μας και η διαφύλαξη της ελληνικής ιστορίας. Διανύουμε δύσκολες καταστάσεις γενικά και ειδικά, αλλά κόντρα στον οργισμένο Ποσειδώνα, τις Σειρήνες και τους Λωτοφάγους, υπάρχουν φωτεινές νησίδες αντίστασης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ. κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη, την αεικίνητη ψυχή του συλλόγου μας και όλο το Δ.Σ. για τον υπεύθυνο ρόλο που μου ανετέθη και επίσης θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας.»
                                               

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης.
        Ακολούθησαν οι απονομές των αθλοθετημένων έργων και στη συνέχεια οι απονομές των μελοποιημένων μουσικών στίχων από τον μαέστρο κ.Γιώργο Βενετσάνο. Στη συνέχεια,  η παιδική χορωδία Gbenets Choirs του Γιώργου Βενετσάνου απέδωσε το «Χρυσοπράσινο φύλλο» και το «Ανάθεμά σε», και έπειτα ακούστηκαν τα τέσσερα βραβευμένα τραγούδια σε μελοποίηση του μαέστρου Γιώργου Βενετσάνου με τους ερμηνευτές κ.Χρήστο Αγγελόπουλο και κ.Αλεξάνδρα Ράπτη.
                                                                       







                                                                             




     Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι απονομές των βραβευθέντων έργων  σε όλες τις κατηγορίες.
                                                                           

                











    Θέλουμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στους χορηγούς της εκδήλωσης, οι οποίοι αθλοθέτησαν τα βραβεία και στους συγγραφείες οι οποίοι προσέφεραν τα βιβλία τους για τους βραβευθέντες:
- Το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου
- Το Ίδρυμα «Οι φίλοι του Μουσείου Ι.Δροσίνη»
- Την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου
- Τον μαέστρο Γιώργο Βενετσάνο για την προσφορά του στην μελοποίηση των βραβευμένων έργων και την παιδική χορωδία Gbenets Choirs
- Τον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής ‘Αμυνας
- Το Σπίτι της Κύπρου και την κυρία Νίκη Μιχαηλίδου για την φωτογράφηση της εκδήλωσης
- Τις Ευρωπαϊκές Εκδόσεις Χάρη Τζο Πάτση
- Το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο του Σταύρου Κοτσιφάκου
- την κ. Μαρία Περατικού –Κοκαράκη
- τον κ. Ανδρέα Κυριάκου
- τον κ. Νίκο Παπακλεοβούλου
- την κ.Τζούλια Πουλημενάκου (για την προσφορά της στα βιβλία της παιδικής χορωδίας)
     Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη συντονιστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη του Ε.Π.Ο.Κ, τον κ.Νίκο Ταβουλάρη (Πρόεδρο της επιτροπής) και τα μέλη Σταυρούλα-Δεκούλου Παπαδημητρίου και Ουρανία Μπούρτζινου, τα μέλη του Δ.Σ. κ.Θέλξη Φιλιππίδου και κ.Τάκη Καραγιάννη για την πολύτιμη βοήθειά τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης. 
                                                                     




                                                                     
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ)