27 Ιουν 2018

"Μια αχτίδα"

                                                   

"ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ"
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018. Το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου κατάμεστο από φίλους και συγγραφείς κι ένα πνευματικό φως να καταυγάζει το χώρο σε αντίθεση με το γκρίζο του Αττικού ουρανού κι εκείνο το σκοτεινό στο βάθος της ψυχής μας για μια ακόμη «Συννεφιασμένη Κυριακή» που θα ερχόταν…. κι εκεί σε μια αποστροφή του λόγου του ο Πρόεδρος τους «Ελληνοκυπριακού Συνδέσμου Κυπρίων Ελλάδας» (Ε.Π.Ο.Κ.) ένιωσε το συναίσθημα να τον κατακλύζει καθώς αναφέρθηκε στη μητέρα ενός εκ των δύο αξιωματικών μας που έγκλειστοι στα μπουντρούμια των Τουρκικών φυλακών πληρώνουν τον ξεπεσμό της Ελλάδας…Δε θα μπορούσε να αισθανθεί διαφορετικά ο Ηρακλής Ζαχαριάδης ένας γνήσιος Έλληνας και αληθινός πατριώτης!

Εκείνο το ρίγος δεν ξέρω πόσοι το αισθάνθηκαν στην αίθουσα και πόσους απασχόλησαν τα λόγια του Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ. αλλά σίγουρα είναι μια παρήγορη φωτεινή αχτίδα στον σκοτεινό ουρανού που μας σκεπάζει ετούτη την εποχή και ας έχουμε μπει για τα καλά στο Καλοκαίρι.

Ακολούθησαν οι απονομές του 8ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού διαγωνισμού του Ε.Π.Ο.Κ. με πολλή μεγάλη επιτυχία, κυρίως γιατί όλοι επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και ωριμότητα. Ως Συντονιστής της όλης τελετής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συνέβαλα κατά το δυνατόν κι εγώ στην σημαντική αυτή εκδήλωση και επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Ο.Κ. για την τιμή που μου έκαναν να με εμπιστευτούν. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου που συνέβαλαν καίρια στην επιτυχία της εκδήλωσης, την Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Π.Ο.Κ. ποιήτρια κυρία Τζούλια Πουλημενάκου για τις άοκνες προσπάθειες της και την αρμονική συνεργασίας της, τη Γενική Γραμματέα κυρία Παναγιώτα Κάβουρα, τη Λογοτέχνη κυρία Σταυρούλα Δεκούλου-Παπαδημητρίου, τη Λογοτέχνη κυρία Ουρανία Μπούρτζινου, τη Λογοτέχνη και μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Π.Ο.Κ. κυρία Θέλξη Φιλιππίδου, τον κύριο Παναγιώτη Καραγιάννη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Π.Ο.Κ. για την αρμονική συνεργασία τους και την πολύτιμη βοήθεια τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιστράτηγος ε.α. Πρόεδρος του συνδέσμου εθνικής άμυνας Σπύρος Μπελεγράτης, ο Πρόεδρος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» κύριος Κώστας Καρούσος, ο Πρόεδρος τους συμβουλίου ιστορικής μνήμης αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Η πρόεδρος του λογοτενχικού ομίλου «Ξάστερον» κυρία Παναγιώτη Ζαλώνη, η Πρόεδρος του συλλόγου «Λίνος» κυρία Όλγα Κανελλοπούλου, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος «Φίλοι του Γ. Δροσίνη), καθηγητής κ. Αναστάσιος Στέφος, ο εκπρόσωπος της ένωσης θεατρικών συγγραφέων Κύπρου κ. Γιώργος Θεοδοσίου, καθώς και πλήθος συγγραφέων και φίλων του λόγου.
Στις εξαιρετικά δυσχερείς στιγμές που όλοι βιώνουμε, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη τέτοιες δράσεις κυρίως για το πνεύμα που πασχίζουν να εμφυσήσουν και να διατηρήσουν τις ιερές αξίες του ελληνισμού! Ας κρατήσουμε όλοι μας λοιπόν το εξαίσιο μεταίσθημα που βιώσαμε και ας μπολιάσουμε την ψυχή μας με εκείνο το ρίγος που ο πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης εξέπεμψε με το λόγο του!
Είμαι βέβαιος ότι ο Ε.Π.Ο.Κ έχει βρει τη δική του ρότα και βαδίζει πανίστιος προς εκεί που ανατέλλει το φως στην άκρη του ελληνικού πνεύματος που διαχρονικά καταυγάζει τις ψυχές μας. Εύχομαι στον Ηρακλή Ζαχαριάδη και στους άξιους συνοδοιπόρους του ν’ αρμενίζουν στα δικά τους πνευματικά και κυρίως ελληνικά πέλαγα, ως γνήσιοι Έλληνες πατριώτες και ακάματοι εργάτες του πνεύματος!

Νίκος Ταβουλάρης, ποιητής-πεζογράφος-δοκιμιογράφος,
τ. Πρόεδρος της "Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών"