16 Ιουλ 2022

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΕΥΓΟΛΑΤΗ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΚ

H  κ. Aγγελική Ζευγολάτη, μέλος του ΕΠΟΚ, εκπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη και φοιτήτρια ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκπόνησης προπτυχιακής εργασίας της απέστειλε την κάτωθι φόρμα αναζητώντας άτομα, τα οποία τυχόν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα που διεξάγει. 

Παρακαλούμε δείτε τη φόρμα , κι όσοι επιθυμείτε, συμπληρώστε τη. 


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Έντυπο ενημέρωσης

Αξιότιμε κύριε/ α,

Προτού αποφασίσετε αν θα λάβετε μέρος στην παρούσα έρευνα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους λόγους πραγματοποίησής της, καθώς και τι περιλαμβάνει. Για αυτό, σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις πληροφορίες που παρέχονται στη συνέχεια. Παρακαλούμε να ζητήσετε διευκρινίσεις για ό,τι δεν σας είναι ξεκάθαρο από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Σας ευχαριστούμε που διαβάζετε τις πληροφορίες αυτές.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της έρευνας;

Η παρούσα έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο της εκπόνησης της Προπτυχιακής Εργασίας  της Ζευγολάτη Αγγελικής  στο Τμήμα Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του Αγάς Κωνσταντίνος.

Η έρευνα αφορά ένα θέμα που δεν έχει διερευνηθεί τουλάχιστον πρόσφατα.

Το θέμα είναι η διερεύνηση της συσχέτισης φύλου και ηλικίας με το άγχος, το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς, την επιθετικότητα και την κατεύθυνση αυτής στην ελληνική κοινωνία.

Η αξία της διερεύνησης του έγκειται στο να προσεγγίσουμε τον τρόπο που αισθάνονται και λειτουργούν οι άνθρωποι στις μέρες μας και να προταθούν τρόποι επιλύσεις φαινομένων που απασχολούν την κοινωνία.

  Γιατί καλούμαι να λάβω μέρος;

Καλείστε να συμμετέχετε διότι η εμπειρία σας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο και τους μηχανισμούς του.

Πρέπει να συμμετέχω;

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική. Το αν θα λάβετε μέρος είναι καθαρά δική σας επιλογή και μπορείτε να αρνηθείτε. Επίσης, ακόμα και αν δεχτείτε να λάβετε μέρος, μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε σε κάποια ερώτηση. Τέλος, μπορείτε να αποχωρήσετε κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς αιτιολόγηση.

Τι θα χρειαστεί να κάνω;

Αν αποφασίσετε να συμμετέχετε, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγη ώρα  από το χρόνο σας, ώστε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.

Πως θα επωφεληθώ εγώ από την έρευνα;

Εκτιμούμε, ότι οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της έρευνας και των μηχανισμών διαχείρισής του. Συνεπώς, με τη συμμετοχή σας συμβάλετε στην ουσιαστική διερεύνηση ενός ζητήματος της καθημερινής ζωής που απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων.
Σε περίπτωση που λάβω μέρος, υπάρχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες ή πιθανοί κίνδυνοι;

Η συμμετοχή σε αυτή την έρευνα δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία ή να εκθέσει τους συμμετέχοντες σε κίνδυνο. Η πιθανότητα πρόκλησης δυσφορίας στο πλαίσιο της συλλογής δεδομένων δεν διαφοροποιείται από αυτή που αφορά σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα Επίσης, η έρευνα δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση σε εσάς καθώς δεν πρόκειται να συλλεχθούν και επομένως να κοινοποιηθούν προσωποποιημένες πληροφορίες σας.

Τι θα γίνει με τις πληροφορίες που θα σας παρέχω;

Οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Δε θα είναι δυνατόν να σας ταυτοποιήσει κάποιος από τα δεδομένα και τις πληροφορίες που θα παραχωρήσετε στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας. Εξαιτίας της φύσης της έρευνας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό οι πληροφορίες που θα παραχωρήσετε με τις απαντήσεις σας να χρησιμοποιηθούν και από άλλους ερευνητές (εντός και εκτός ΑΠΘ) πέρα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, για τη μελέτη ερευνητικών ερωτημάτων στο μέλλον. Επίσης, τα ανώνυμα (μη ταυτοποιήσιμα) δεδομένα που θα συλλέξουμε θα συμπεριληφθούν σε ακαδημαϊκές μελέτες και δημοσιεύσεις.

Η ηλεκτρονική βάση με τα ανώνυμα δεδομένα που θα παραχωρήσετε με τις απαντήσεις σας θα φυλάσσετε στους υπολογιστές των μελών της ερευνητικής ομάδας, ενώ τα έντυπα, ανώνυμα ερωτηματολόγια θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Καθώς στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας θα [ή είναι πιθανό να] συλλεγούν κάποια δεδομένα που ορίζονται ως ευαίσθητα (π.χ., πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία, ….) , θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εφαρμόζουμε τη νομοθεσία που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 28 Μαΐου 2018 και η οποία ορίζει ότι η χρήση αυτών των δεδομένων επιτρέπεται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας. Περισσότερες πληροφορίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
https://www.mitropolitiko.edu.gr/

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά την υποβολή των ανώνυμων δεδομένων σας, δε θα είναι δυνατό να αποσύρετε τη συμμετοχή σας από την έρευνα, καθώς δεν θα μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τις απαντήσεις σας στα δεδομένα που θα έχουν συλλεγεί.

Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή προβληματισμό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε στη διάθεση σας ανά πάσα στιγμή.

Ζευγολάτη Αγγελική

Καθηγητής : Αγάς Κωνσταντίνος
STAI (Spielberger, 1970)
(Απόδοση και προσαρμογή για τον Ελληνικό πληθυσμό: Λιάκος & Γιαννίτση 1984)
Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά κάθε πρόταση και στη συνέχεια επιλέξτε την απάντηση, η οποία θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύει περισσότερο αυτή τη στιγμή.*
Καθόλου
Κάπως
Μέτρια
Πάρα πολύ
Αισθάνομαι ήρεμος/η.
Αισθάνομαι ασφαλής.
Νοιώθω μια εσωτερική ένταση.
Έχω αγωνία.
Αισθάνομαι άνετα.
Αισθάνομαι αναστατωμένος/η.
Ανησυχώ για ενδεχόμενες ατυχίες.
Αισθάνομαι αναπαυμένος/η.
Αισθάνομαι άγχος.
Αισθάνομαι βολικά.
Αισθάνομαι αυτοπεποίθηση.
Αισθάνομαι νευρικότητα.
Αισθάνομαι ήσυχος/η.
Βρίσκομαι σε διέγερση.
Είμαι χαλαρωμένος/η.
Αισθάνομαι ικανοποιημένος/η.
Ανησυχώ
Αισθάνομαι έξαψη και ταραχή.
Αισθάνομαι υπερένταση.
Αισθάνομαι ευχάριστα.
Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά κάθε πρόταση και στη συνέχεια επιλέξτε την απάντηση, η οποία θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύει περισσότερο γενικά στη ζωή σας*
Σχεδόν ποτέ
Μερικές φορές
Συχνά
Σχεδόν πάντα
Αισθάνομαι ευχάριστα.
Κουράζομαι εύκολα.
Βρίσκομαι σε συνεχή αγωνία.
Εύχομαι να μπορούσα να είμαι τόσο ευτυχισμένος/η όσο φαίνεται να είναι οι άλλοι.
Μένω πίσω στις δουλειές μου, γιατί δε μπορώ να αποφασίσω αρκετά γρήγορα.
Αισθάνομαι αναπαυμένος/η.
Είμαι ήρεμος/η, ψύχραιμος/η και συγκεντρωμένος/η.
Αισθάνομαι πως οι δυσκολίες συσσωρεύονται και δε μπορώ να τις ξεπεράσω.
Ανησυχώ πάρα πολύ για κάτι που στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία.
Βρίσκομαι σε συνεχή υπερένταση.
Έχω την τάση βλέπω τα πράγματα δύσκολα.
Μου λείπει η αυτοπεποίθηση.
Αισθάνομαι ασφαλής
Προσπαθώ να αποφεύγω την αντιμετώπιση μιας κρίσης ή μιας δυσκολίας.
Βρίσκομαι σε υπερδιέγερση.
Είμαι ικανοποιημένος/η.
Κάποια ασήμαντη σκέψη μου περνά από το μυαλό και με ενοχλεί.
Παίρνω τις απογοητεύσεις τόσο πολύ στα σοβαρά, ώστε δε μπορώ να τις διώξω απο τη σκέψη μου.
Είμαι ένας σταθερός χαρακτήρας.
Έρχομαι σε μια κατάσταση έντασης ή αναστάτωσης, όταν σκέφτομαι τις τρέχουσες δυσκολίες και τα ενδιαφέροντα μου.