21 Ιουλ 2022

Εκδήλωση μνήμης στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία Ζυγούρη

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : « Εκδήλωση μνήμης στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία Ζυγούρη »

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», πραγματοποίησε στο πρώην «Μικρό Καφέ» (νυν BARON) στην Πλατεία Παρθεναγωγείου Γυθείου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30, με μεγάλη επιτυχία – και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - εκδήλωση – ποιητική βραδιά – αφιέρωμα στη μνήμη της «ρομαντικής ποιήτριας του Γυθείου», της «ποιήτριας της ζωής», Στέλλας – Σοφίας Ν. Ζυγούρη. Στην εκδήλωση αυτή, που συντόνιζε η Ταμίας της ΕΠΔΛ, Μπούρτζινου Ουρανία, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ταβουλάρης, Ποιητής, Πεζογράφος και Δοκιμιογράφος.
Η εκδήλωση, «άνοιξε» με χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΠΔΛ, Νικολάου Κουφού, που τον ανέγνωσε η Ουρανία Μπούρτζινου, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Εκδότη του Εκδοτικού Οίκου «Αδούλωτη Μάνη», Γιώργο Δημακόγιαννη και από τον Ηλία Πατρικουνάκο (Φιλόλογο, Θεολόγο). Αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Ηρακλή Ζαχαριάδη, Προέδρου του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ), από τη Γραμματέα της ΕΠΔΛ, Κωνσταντέλη Αγλαΐα, της Εικαστικού κυρίας Ουζούνογλου από την ποιήτρια Τζούλια Πουλημενάκου και του Βλαχάκου  Βασίλη, σε μορφή ποιήματος, από την Ουρανία Μπούρτζινου. 
Ποιήματα της Στέλλας – Σοφία Ζυγούρη, απήγγειλαν η Ουρανία Μπούρτζινου, η Τζούλια Πουλημενάκου, η Ελένη Τζανετάκου και η Λίτσα Αγγάνη. Επίσης, η Βασιλική Χριστάκου, τραγούδησε δύο ποιήματα της Στέλλας Σοφίας, μελοποιημένα από τη Χρύσα Μάνδρου – Φιλιππάκου και ένα ποίημα τραγούδησε ομοίως η Ουρανία Μπούρτζινου, μελοποιημένο από την ίδια. Συνόδευσαν μουσικά η Χρύσα Μάνδρου – Φιλιππάκου με αρμόνιο και η Αννίτα Φιλιππάκου με κλασσική κιθάρα, ηχητική κάλυψη από τον μουσικό, Μπάμπη Γούλα, ενώ στο τέλος «έκλεισε» την εκδήλωση με σύντομη αναφορά στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία, η καθηγήτριά της, Πίτσα Λαγάκου, συνταξιούχος Φιλόλογος.
Τέλος, ο Νίκος Πιερρακέας, βιντεοσκόπησε την όλη εκδήλωση την οποία μπορείς κανείς να παρακολουθήσει από το «Μaninews.gr στο You Toube»


Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΦΟΥ

«Με βαθιά συγκίνηση, χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και τιμής, στη ρομαντική Λάκαινα ποιήτρια από το Γύθειο και Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», αείμνηστη Στέλλα Σοφία Ζυγούρη, η οποία  έπαψε να κρούει την ποιητική της λύρα, τον Δεκέμβριο του 2017. Γενναία στρατοκόπος της ζωής, πάλεψε με τη μοναξιά και τις ασθένειες, περπάτησε όλους τους δύσκολους δρόμους, σπέρνοντας στο διάβα της λέξεις, όπως η ίδια περιγράφει την πορεία της σ’ ένα απ’ τα ποιήματά της. Η ευαίσθητη ψυχή της, πάλλεται μέσα στο ποιητικό της έργο, ισοζυγιάζεται ανάμεσα στ’ όνειρο και την οδυνηρή πραγματικότητα κι εξωτερικεύει τον πλούτο των συναισθημάτων της με μια ζεστή κι αρμονική ποιητική φωνή. Αλησμόνητη Στέλλα Σοφία· είμαστε όλοι εδώ για να ακούσουμε τα ποιήματά σου και να πάρουμε δύναμη από τους διδακτικούς σου στίχους για τους οποίους δαπάνησες ολάκερη τη ζωή σου. Από τον μικρό και όμορφο τούτο χώρο, που τόσο πολύ αγάπησες, σου απευθύνω με τη φωνή της αγαπημένης σου Ουρανίας, τους παρακάτω στίχους σου :

Η αλήθεια είναι μεγάλη ευθύνη
αλλά και ύψιστη ελευθερία.
Είσαι ακόμη εδώ, και είναι καλοκαίρι…!».


Νίκος Κουφός
Πρόεδρος ΕΠΔΛ
Για το Δ. Σ. της Ε. Π. Δ. Λ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Ι. Κουφός   
  

Αγλαΐα Κωνσταντέλη