10 Ιουλ 2022

Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών της EUROCLASSICA

Φίλες και φίλοι,

κατόπιν ενημέρωσης από την κ Ροδοσθένους,
επισυνάπτουμε όλα όσα αφορούν στη διοργάνωση του εν λόγω Συνεδρίου.
Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, μπορούν να επικοινωνούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του "ΣΤΑΣΙΝΟΥ" (stasinos2020@gmail.com) μέχρι και την 5η Αυγούστου 2022 και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους,
ή με δήλωση συμμετοχής, που θα πρέπει να υποβληθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi-eggrafes.ac.cy), στην κατηγορία «Ημερίδες-Συνέδρια». Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι και την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022.
ή μέσω του τηλεφώνου 22800931 ή και στο 99301132 μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2022.
Η διοργάνωση είναι μια πρόκληση για όλους/όλες, όσοι/όσες αγαπούν και υπηρετούν τα Κλασικά Γράμματα στον τόπο μας αλλά και όπου γης.
Η γνωριμία με επιστήμονες και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε και αργότερα και σε άλλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.
Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν και μαθητές/μαθήτριες Λυκείου που ακολουθούν την ΟΠΜ 1 και την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, μετά από δήλωση του ενδιαφέροντός τους μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού μηνύματος.

                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «ΣΤΑΣΙΝΟΣ», το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ – ΟΕΛΜΕΚ) και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΚΕΛΟΠΟΣ (Κέντρο Λογοτεχνικών και Πολιτισμικών Σπουδών), διοργανώνει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Κλασικών Σπουδών της EUROCLASSICAμε θέμα «New Perspectives in Classical Education: research, methodology, practices». Πρόκειται για το παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο της EUROCLASSICA, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά στο νησί μας με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος».
Στο πλαίσιο του εν λόγω Συνεδρίου, θα φιλοξενηθούν παρουσιάσεις για ποικίλα θέματα που αφορούν στις Κλασικές Σπουδές στη Μέση Εκπαίδευση, από θεωρητικά ζητήματα μέχρι και πρακτικές εφαρμογές. Σημαντικοί ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί από διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο με ομιλίες τους, ενώ υπολογίζεται ότι τις εργασίες του Συνεδρίου θα παρακολουθήσουν εκατό πενήντα περίπου καθηγητές Κλασικών Γλωσσών και Πολιτισμών από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της τετραήμερης συνάντησης, εκτός από τις επιστημονικές ομιλίες, προγραμματίζονται και άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η ραψωδική (επαν)αφήγηση του μύθου της Διδούς, της βασίλισσας της Καρχηδόνας, η σχεδόν άγνωστη ιστορία της σε ένα καινούργιο έργο, εμπνευσμένο από αρχαίες πηγές, από την αναγεννησιακή τέχνη και από την προφορική παράδοση στην οποία ανήκουν η αρχαία επική ποίηση, τα ακριτικά τραγούδια του Ελληνισμού και τα ποιητάρικα αφηγηματικά τραγούδια της Κύπρου, φόρμες με κοινή ρίζα και συγγένεια με κουλτούρες της Μεσογείου και της Ανατολής. Επίσης, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν συναυλία του Φαίδρου Καβαλλάρη με μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς μέσα από αφήγηση και κίνηση. Της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό Edith Hall,Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Department of Classics and Ancient Historyτου Durham University(Ηνωμένο Βασίλειο) και Διευθύνουσα Σύμβουλο (Consultant Director) του Archive of Performances of Greek and Roman Drama του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά όλων των εισηγήσεων και συζητήσεων.
Προγραμματίζονται, ακόμη, επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ώστε η εκδήλωση να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για την προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου, καθώς και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.