23 Σεπ 2017

Aνταπόκριση - Δελτίο Τύπου εκδήλωσης της παρουσίασης βιβλίου της Παναγιώτας Ροδοσθένους-Μορίδου "Στα μονοπάτια του χρέους"

     Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου η παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου-συγγραφέως  Παναγιώτας Ροδοσθένους-Μορίδου με τίτλο "Στα μονοπάτια του χρέους" (Εκδ.Επιφανίου).
      Πλήθος κόσμου γέμισε το αμφιθέατρο της Κυπριακής Πρεσβείας για να τιμήσει τη συγγραφέα για το νέο της λογοτεχνικό πόνημα, μια συλλογή από εννέα βραβευμένα διηγήματα, τα οποία αποτελούν πνοή δροσιάς και καθαρότητας, συνδέοντάς μας με τον κόσμο του χρέους και του αγώνα, της πίστης, του ανθρωπισμού και της φιλαλληλίας.
     Την εκδήλωση άνοιξε η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ.Μαρία Παναγίδου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους που τίμησαν με την παρουσία τους τη συγγραφέα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος εμίλησε για το έργο της συγγραφέως και τη μακρόχρονη φιλία που τον συνδέει μαζί της από τα φοιτητικά του χρόνια, καθώς επίσης της ευχήθηκε το έργο της να τύχει της αναλόγου εκτιμήσεως από το φιλίστορο κοινό.  
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος σαν μαθητής τής συγγραφέως στο σχολείο όπου υπηρετούσε ως καθηγήτρια στη Λεμεσό, εξήρε το ήθος της και την προσφορά της στα γράμματα ως εκπαιδευτικός, μαζί με το σύζυγό της Ιωάννη Μορίδη. 

Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, ο οποίος μίλησε για την πολυετή προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό, καθώς και την πολύπλευρη προσφορά της στην Κυπριακή εκπαίδευση. Επίσης, αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας χρόνων που τον συνδέουν με τη συγγραφέα, καθότι αποφοίτησαν μαζί τον Ιούνιο του 1960 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Ακολούθησε η ομιλία του φιλολόγου και συγγραφέα κ.Χρίστου Ρώμα, ο οποίος ανέλυσε λογοτεχνικά  το βιβλίο και προσέγγισε τη γραφή της συγγραφέως με το δικό του φιλολογικό λόγο: "Είναι πραγματικά "ζωγραφιές των πραγμάτων με τον λόγο" κατά την επιγραμματική διατύπωση των θεωρητικών της λογοτεχνίας".
     Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) Δρ.Ηρακλής Ζαχαριάδης -  ιστορικός ερευνητής, ο οποίος εξήρε το έργο της συγγραφέως, ως προς τη συμβολή της στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης και στα συναισθήματα της συγγραφέως προς τους ήρωες του 1955-59.
         Στη συνέχεια η συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και παρισταμένους της εκδήλωσης, καθώς επίσης ανέγνωσε και απόσπασμα από το πρώτο διήγημα του βιβλίου της με τίτλο "Σκόρπισαν τα όνειρά τους... πάνω στο κύμα(Μαρία Συγκλητική)", στο οποίο η ηρωίδα είναι ιστορικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα, το διήγημα αναφέρεται στην κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους(1570).                                                                  


                                Ακολούθησε συζήτηση με τη συγγραφέα και υπογραφές του βιβλίου της.                               
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.