31 Μαρ 2018

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Καλαμάτα

                                                                       
Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης στις 21-3-2018 στην αίθουσα ΜΕΣΣΑΝΑ του ιστορικού ξενοδοχείου ΡΕΞ, την οποία οργάνωσε η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων.
                                         
      
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ.Άγγελος Λάππας, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους συγγραφείς και φίλους και τον κύριο ομιλητή τής εκδήλωσης ποιητή και κριτικό κ.Κώστα Κουτσουρέλη, ανέλυσε πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι : «...όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει η ποίηση, ερμηνεύοντας τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη για την ποίηση, ότι «στις ρίζες τής ποίησης υπάρχει η ανθρώπινη ανάσα».
                                          
Ακολούθησε ο ποιητής και κριτικός κ.Κώστας Κουτσουρέλης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ε.Μ.Σ. για την πρόσκληση και καλωσόρισε το κοινό, απήγγειλε ένα ποίημά του με τίτλο «Τί βρήκαν πάνω του μετά», αφιερωμένο στο ποιητή από την Γκάνα Κόφι Αβούνορ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από τρομοκρατική επίθεση.
                                               
                     
Ακολούθησε  η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, η οποία παρέστη ως εκπρόσωπος του αδελφού συλλόγου Ε.Π.Ο.Κ., ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση  της Ε.Μ.Σ., η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη, και στη συνέχεια απήγγειλε ποιήματα από τη συλλογή της αφιερωμένα στην Κύπρο.
                                                

Στη συνέχεια, ακολούθησαν απαγγελίες από τους Μεσσήνιους ποιητές, μέλη της Ε.Μ.Σ.: 
Ααμέρ Εμμανουέλα, Βρεττάκη-Δάβου Τίνα, Γαρμπής Κώστας,  Ερανειώτης(Κόλλιας Κώστας), Ζωτόπουλος Κώστας, Καρσαμπά Κυριακή, Κατσαμπάνη Γαρυφαλιά, Λάππας Άγγελος, Λυμπεροπούλου Ουρανία, Μουρίκη Βασιλική, Μπουσούνης Δημήτρης, Ντόκολας Παναγιώτης, Νυφούδη Γεωργία, Οικονομόπουλος Κώστας, Πανταζόπουλος Πέτρος, Σαββάκης Νίκος, Σταθέα Μαρία, Σταθοπούλου Ελένη, Σταυριανόπουλος Θεόδωρος, Φράγκος Αριστοτέλης, Χριστακόπουλος Λευτέρης
                                              
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ.Κώστας Ζωτόπουλος ανέλυσε το έργο του ποιητή και κριτικού κ.Κώστα Κουτσουρέλη .
                                           
                                        
Μετά ταύτα, έλαβε το λόγο  ο ποιητής και κριτικός κ.Κώστας Κουτσουρέλης και ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Με του κάτω κόσμου το έγκαυμα στο χέρι. Η Ποίηση και η μεγάλη τέχνη του Τραγουδιού», ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Υπάρχει στους στίχους του Σαββόπουλου μια καταλαγή,  μια συμφιλίωση με το αναπότρεπτο και το οριστικό, και η μουσική τού τραγουδιού -μες τη λιτότητά της- το πνεύμα των στίχων το κάνει σάρκα, ήχο βαθύλαλο, που εντυπώνεται στη μνήμη. Κανείς μετέχει στο άκουσμά του ακόμα και μισοκαταλαβαίνοντας τα λόγια που συνοδεύει..."
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.
Την εκδήλωση συντόνισε στο α΄μέρος η Τίνα Κουτσουμπού, μέλος του Δ.Σ. και στο β΄μέρος ο συγγραφέας Κώστας Ζωτόπουλος.
                                              


Αποφώνηση από τον Πρόεδρο της Ε.Μ.Σ. κ.Άγγελο Λάππα, ο οποίος ευχαρίστησε όλο το κοινό και κυρίως τον ομιλητή, για την επιστημονική και κατανοητή σε όλους κριτική του πάνω στο θέμα που ανέπτυξε.
Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων ευχαριστεί εγκάρδια την ΄Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων για το κάλεσμα να συμμετέχει στην εκδήλωση και εύχεται και σε άλλες κοινές πολιτιστικές συνεργασίες. 


XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ.ΗΡΑΚΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

      Αγαπητοί φίλοι τής όμορφης και ιστορικής Καλαμάτας. Το Δ.Σ. σας ευχαριστεί για την πρόσκληση να συμμετέχει ο Σύλλογός μας στη σημερινή γιορτή  σας για την παγκόσμια ημέρα  της ποίησης. Δυστυχώς, σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε και πρακτικά  να εργαζόμαστε αμείωτα για την εκπλήρωση των στόχων μας και να προωθούμε την πραγματική ιστορία μας, αλλά και ταυτόχρονα να συνάπτουμε δεσμούς, για να διατηρήσουμε την κουλτούρα μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ήδη για δεύτερη χρονιά ο σύλλογός μας σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσφέρει για πρώτη φορά διαλέξεις από την ιστορία μας στο Σπίτι της Κύπρου, και έτσι μεταλαμπαδεύουν σε όλους μας τις αληθινές αξίες και τα ιδανικά τού ελληνισμού, προβάλλοντας την πραγματική ελληνική ιστορία. Με την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων έχουμε αδελφοποιηθεί και  όσο μπορούμε αμφότεροι  θα συμμετέχουμε  σε κοινές εκδηλώσεις των συλλόγων μας.  Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αποψινή σας εκδήλωση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Ηρακλής Ζαχαριάδης