10 Ιουλ 2015

Ολοκληρώθηκε η εορτή της Αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα

Εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην ιστορική Κοινότητα Δημητσάνας του Δήμου Γορτυνίας στις 6 και 7 Ιουλίου 2015, κατά την εορτή της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε υποδοχή Ιερών Λειψάνων Νεομαρτύρων Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης από την Μυτιλήνη και ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, προσκεκλημένου υπό του Μητροπολίτου κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ.

Στις εκδηλώσεις αυτές, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων παρευρέθηκε μαζί με εκπροσώπους της κοινότητας Κατωκοπιάς, τον πρώην δήμαρχο κύριο Ανδρέα Φραγκουλίδη και κατέθεσαν στεφάνι προς τιμήν του Φιλόθεου Χατζή στο μνημείο που τοποθέτησε ο ΕΠΟΚ στον προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής, στον οποίο έγινε και τρισάγιο από τους Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεσσηνίας. Για πρώτη φορά, ο ΕΠΟΚ κατέθεσε αίτημα για Αγιοποίηση του Κύπριου εθνομάρτυρα Φιλόθεου Χατζή, καθώς και αίτημα προς το δήμαρχο Δημητσάνας για μετονομασία του δρόμου μπροστά από το Δημαρχείο σε "Φιλόθεου Χατζή". Τον ΕΠΟΚ στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο κύριος Κώστας Κυριάκου.

Στις εκδηλώσεις έγινε επίσης λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων και οι εκδηλώσεις έλαβαν τέλος με παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής από την  Χορευτική Ομάδα Δημητσάνας. Την Τρίτη 7 Ιουλίου ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε τρισάγιο, στη μνήμη του Κύπριου Θεόφιλου Χατζή, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Δημητσάνας επί 26 έτη (1795-1821).

Δείτε βίντεο από την περιφορά της πολιούχου Δημητσάνας Αγίας Κυριακής και τους παραδοσιακούς χορούς παρακάτω.Πηγή: www.arcadiaportal.gr/news/o-eortasmos-tis-agias-kyriakis-sti-dimitsana-video (Διασκευή)