14 Ιαν 2016

Δελτίο Τύπου - Διήμερο Πολιτιστικής Πανδαισίας από τον ΕΠΟΚ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη  το Διήμερο Πολιτιστικής Πανδαισίας από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2016, με χορηγό τον ΚΟΤ. Στην  κατάμεστη αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και τις δύο ημέρες απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία EPOK EXCELLENCE AWARDS GREEK-CYPRUS OF THE YEAR 2015, των  ΒΙΒΛΙΩΝ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015, των ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 6ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ου ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Ήταν μια πραγματική πανδαισία Λόγου και Τέχνης που ένωσε τους απανταχού 'Έλληνες  από την Κύπρο, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Αγγλία αλλά και τη Γερμανία. Εντυπωσιακή η συμμετοχή που απέδειξε ότι οι αξίες της ελληνικής γλώσσας και  πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας ζουν και μας καθοδηγούν και μας ορίζουν το μέλλον μας. Γιατί το έθνος μας  προώριστε να ζήσει και να επιβιώσει όλων των δυσμενών συνθηκών.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Προέδρου κου Ηρακλή Ζαχαριάδη που τόνισε την ανάγκη περιφρούρησης των ελληνικών ιδανικών από τους καιροσκόπους και προώθησης ιδιαίτερα στους νέους των ελληνικών αξιών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κυπριακής καταγωγής Μητροπολίτην Δημητσάνας Αείμνηστον Φιλόθεο Χατζή και στην τελευταία απόγονό του κα Μπαξεβάνου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κου Ιωάννη  Γιάγκου που ανέφερε το συνεχές ενδιαφέρον και την αγωνία της Εκκλησίας σε όσα διαδραματίζονται στο Μείζονα ελληνισμό. Στη συνέχεια ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα από το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομο που τόνισε τη σημασία συνεργασίας της εκκλησίας και της πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων. Ο Πρέσβης της Κύπρου κος Κυριάκος Κενεβέζος εξέφρασε τη σημασία της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενώ πολλοί και εκλεχτοί καλεσμένοι τίμησαν με την παρουσία τους την Λογοτεχνική Πανδαισία, μεταξύ των οποίων και ο κος Εμ. Μικρογιαννάκης καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.


Πολλές προσωπικότητες τιμήθηκαν με  τα βραβεία EPOK EXCELLENCE AWARDS GREEK-CYPRUS OF THE YEAR 2015 για τη δράση τους και την προσφορά τους στον ελληνισμό. Πρώτα ο κος Ιωάννης Γιάγκου παρέλαβε εκ μέρους του  Αρχιεπισκόπου  Κύπρου. Τιμήθηκαν επίσης οι κα  Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φιλολόγων κος Θανάσης Αγγέλου ηθοποιός και λογοτέχνης, η κα Νίκη Γιόκα πολύτεκνη μητέρα και λογοτέχνης, η κα Θεοφανώ Χιωτέλλη - Κυπρή Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας, το Λύκειο Αραδίππου και τα  Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια  Μάνεση, που αποφάσισαν να αδελφοποιηθούν, ο  κος  Κωνσταντίνος  Βολάκης για το Σύλλογο Ελλαδιτών Κύπρου. Απονέμηθηκαν επίσης 35  βραβεία στα Βιβλία χρονιάς και στους εκδότες τους . 



Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γεν. Γραμματέας του ΕΠΟΚ κα Ελένη Καραγιάννη- Βαρνάβα ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από τη χορωδία Εφεσίων Μελίσματα που διηύθυνε η κα Τζανουκάκη Μαρία, τη χορωδία του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Ν. Παλατίων Ωρωπού ενώ  η νεαρή Μαρία - Νεφέλη Μαρκοπουλιώτου τραγούδησε τραγούδια του Μάνου  Χατζηδάκι, την οποία συνόδευε στο πιάνο ο κος Κωνσταντίνος Γιανουράκος. Το χορευτικό συγκρότημα της ΕΚΕ συμπλήρωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς.


Σημαντική είναι η για πρώτη φορά έκδοση της Κυπριακής Λογοτεχνικής Πρωτοχρονιάς που περιέχει κείμενα επιλεγμένα από τους ίδιους τους συγγραφείς και φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος θεσμός. 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η εξαίρετη δημοσιογράφος κα Μαρία Χατζηνικολάου.

Ήταν ένα διήμερο πνευματικής ανάτασης που ένωσε όλους τους Έλληνες και απέδειξε ότι ο ελληνισμός ζει γιατί  ''η ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου , η ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει''

  • Για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης επικοινωνήστε με το «Φώτο Διεθνές» (κο Γιάννη Αργυροκαστρίτη, τηλ. 698 4476749)