24 Ιουλ 2016

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η εκδήλωση μνήμης Ισαάκ-Σολωμού!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού στις 23 Ιουλίου 2016, στις 19:00 στην αίθουσα Ελλήνων Λογοτεχνών στην οδό Γενναδίου 8 και Ακαδημίας στον 7ο όροφο με την υποστήριξη του Ε.Π.Ο.Κ. Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα σε προηγούμενη ανάρτηση. Το παρόν άρθρο για κάλυψη της εκδήλωσης είναι της Παναγιώτας Καραγιαννίδη.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, παρακολουθήσαμε την εκδήλωση μνήμης των Ισαάκ-Σολωμού στα γραφεία της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Οδό Ακαδημίας. Η χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό, εντός Ελλάδος, της πορείας μοτοσικλετιστών στα πλαίσια της ετήσιας «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού». Τι είναι όμως η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού»;
Ποιοι ήταν οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού:
Οι Αναστάσιος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, τα άτομα στων οποίων τη μνήμη ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση, αποτέλεσαν θύμα των γκρίζων λύκων (εθνικιστικής-φασιστικής τουρκικής οργάνωσης) ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος έπεσε νεκρός από Τουρκικά πυρά όταν μπήκε στην κατεχόμενη ζώνη της Κύπρου και προσπάθησε να κατεβάσει την Τουρκική σημαία. Οι δύο δολοφονίες ήταν τα αποτελέσματα της αντικατοχικής πορείας που διοργανώθηκε το 1996, στα πλαίσια της πορείας των μοτοσικλετιστών.

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Τάσος Ισαάκ, πίνακας

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Σολωμός Σολωμού, πίνακας

Η εκδήλωση μνήμης Ισαάκ-Σολωμού 23/7/2016

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Το πάνελ της εκδήλωσης
δεύτερος από δεξιά ο πρόεδρος του ΕΠΟΚ Ηρακλής Ζαχαριάδης

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών διοργανώθηκε από τονΕΠΟΚ μαζί με την «Πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» και τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι ξεκίνησαν την πορεία Ελευθερίας από το Βερολίνο και θα την τελειώσουν το Σάββατο 30 Ιουλίου στην Κύπρο. Η Παντελίτσα Γιόκα «άνοιξε» την εκδήλωση λέγοντας χαρακτηρηστικά, μεταξύ άλλων, «..Έχουμε διανύσει 3.000 χιλιόμετρα. Ξεκινησαμε από το Βερολίνο στις 15 του Ιούλη με μοναδικό σκοπό να αναδείξουμε το κυπριακό ως πρόβλημα και κατοχής και τίποτε άλλο και να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους γκρίζους λύκους το 1996 και φέτος πέρασαν 20 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία τους”
Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα το Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος μιλώντας είπε “Θέλαμε περνώντας διάμεσο της Ευρώπης να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη , τα χωριά μας στενάζουν κάτω από τον τουρκικό ζυγό κι ότι δε θα πάψουμε να ζητούμε την απελευθέρωσή τους.»
Ο πρόεδρος του ΕΠΟΚ κος Ηρακλής Ζαχαριάδης έδωσε το δικό του χαιρετισμό στον κόσμο, ευχαριστώντας τον κο Κώστα Καρούσο, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών αλλά κυρίως στα μέλη της πορείας Ελευθερίας και μέλη της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» για τις δράσεις και την πορεία της. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κο Καρούσο και τον Παναγιώτη Αφάλη, πρόεδρο του Συλλόγου Καταδρομέων 1974, όπου ο τελευταίος μας έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του ’74.

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Ο πρόεδρος του ΕΠΟΚ κος Ηρακλής Ζαχαριάδης

Ακολούθησε μια μικρή προβολή της πορείας των μοτοσικλετιστών στις Ευρωπαϊκές χώρες και σε ελληνικές καθώς και ανάγνωση κάποιων ποιημάτων που γράφτηκαν για τους τιμώμενους. Κατόπιν ο κύρος Μάρκος Αρβανίτης και ο πρόεδρος του ΕΠΟΚ προσέφεραn τιμητικά δώρα στην κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, ως εκπρόσωπο της ομάδας μοτοσικλετιστών, αλλά και η ομάδα προσέφερε στον πρόεδρο του (Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Eλλάδος) ΕΠΟΚ μια πλακέτα της Πορείας Ελευθερίας Λευκωσία – Βερολίνο 2016.

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Ο κος Μάρκος Αρβανίτης βραβεύει την κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ

Η εκδήλωση τελείωσε με την Παντελίτσα Γιόκα να ερμηνεύει με την κιθάρα της το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου «Το τραγούδι του χελιδονιού», που η ίδια είχε αφιερώσει στην κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ.
Πληροφορίες σχετικά με την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα τους. Το ίδιο ισχύει και για το σύλλογο Καταδρομέων 1974.

Εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ-Σολωμού στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Ομαδική φωτογραφία
Πηγή: https://artic.gr/ekdilwsi-isaak-solwmou-athina/42709, Παναγιώτας Καραγιαννίδη, 24/07/16