2 Μαρ 2017

Διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Σταυρούλας Τσιπλάκου


Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα
 στο Σπίτι της Κύπρου



Με τη διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σταυρούλας Τσιπλάκου, η οποία μίλησε με θέμα Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα, συνεχίστηκε για δεύτερο μήνα, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου, η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η «Σειρά» συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

Την ομιλήτρια καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Μαρία Παναγίδου, η οποία ανέφερε ότι ο κύκλος διαλέξεων με τη συμμετοχή αξιόλογων και έγκριτων ομιλητών από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καλύπτει μια ευρεία θεματική και δεν απευθύνεται μόνο σε επιστήμονες και φοιτητές αλλά, και στο ευρύ ελληνικό κοινό, Ελλαδίτες και παροικούντες εν Ελλάδι Κυπρίους. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μία σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία που εκφράζει το πνεύμα και πραγματώνει την ουσία του μνημονίου συνεργασίας, που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ των τριών φορέων, για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.


Όπως επεσήμανε στη διάλεξή της η κ. Τσιπλάκου, η σύγχρονη Κύπρος είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γλωσσικό τοπίο, καθώς αποτελεί έναν γεωγραφικά και δημογραφικά αυτόνομο χώρο στον οποίο εμφανίζονται φαινόμενα και διαδικασίες που βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της σύγχρονης γλωσσολογίας. Αφενός, και της Κοινής Νέας Ελληνικής και αφετέρου η έντονη επαφή των δύο ποικιλιών έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας όπως εξήγησε, υπάρχει ακόμα γλωσσική διμορφία (diglossia) μεταξύ της κυπριακής ποικιλίας της Ελληνικής γλώσσας δομικά μικτής παγκύπριας κοινής, με συνακόλουθο την ισοπέδωση (levelling) των τοπικών ποικιλιών, ιδιαίτερα λόγω των δραματικών δημογραφικών αλλαγών που επήλθαν μετά την τουρκική εισβολή.

Η κ. Τσιπλάκου  επιχείρησε μία περιγραφή των γραμματικών χαρακτηριστικών της παγκύπριας κοινής, με ιδιαίτερη έμφαση σε δομικά μικτές ή υβριδικές μορφές που τείνουν να κυριαρχήσουν. Παρουσίασε, επίσης, σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που διερευνούν τις διαδικασίες ισοπέδωσης των τοπικών ποικιλιών και πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα που δείχνουν τη συνάρτηση των διαδικασιών αυτών με εξωγλωσσικές, κοινωνικές παραμέτρους, ενώ αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα γλωσσικά στοιχεία ανθίστανται στις διαδικασίες αυτές, με αποτέλεσμα την αποφυγή του πλήρους αποδιαλεκτισμού.

Η επόμενη διάλεξη, στο πλαίσιο της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη ενώ με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.




2 Μαρτίου 2017