20 Ιουν 2017

2o Δελτίο Τύπου 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ψωμιού "Το Ψωμί στη Μεσόγειο" του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου Βαρνάβα Αττικής

ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου ξεκίνησε το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ψωμιού με θέμα «Το Ψωμί στη Μεσόγειο» , που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Μουσείο ΄Αρτου στο Βαρνάβα Αττικής του Δήμου Μαραθώνα, με τη συμμετοχή των φορέων 1) του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.), 2) του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ»,  3) της Δημόσιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) Πειραιά,  και  4) του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα.
                                                                   

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολυσύνθετη εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου, με αφορμή τη συμμετοχή του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ» με Πρόεδρο την κυρία Αλεξάνδρα Ζαμπά, του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) με Πρόεδρο τον Δρα Ηρακλή Ζαχαριάδη, και της Προέδρου και Ιδρύτριας του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κυρίας Μηλέας Παππά,    όπου ανέπτυξαν το θέμα «Ο Άρτος και η σημασία του στη Μεσόγειο ανά τους αιώνες, καθώς και η σχέση του Ψωμιού με την Ποίηση».  Στην εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με το θέμα, ποιήτριες από την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα.
                                                                     
         Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κα Μηλέα Παππά, η Πρόεδρος          του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας "Νήμα" κα Αλεξάνδρα Ζαμπά και ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Δρ.Ηρακλής Ζαχαριάδης

       
Εκατοντάδες πολίτες κατέκλεισαν τους χώρους του Ευρωπαϊκού Μουσείου ΄Αρτου από τις τρεις πρώτες μέρες του 6ήμερου Φεστιβάλ Ψωμιού. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ που χαιρέτισε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, έλαβαν χώρα την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, παρουσία των ιδρυτών και εθελοντών του μουσείου, καθώς επίσης εκπροσώπων 1) του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, 2) της Περιφέρειας Αττικής, 3) της ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, 4) του Δήμου Μαραθώνα, 5) του Δήμου Ωρωπού, 6) του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, 7) του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ», 8) Πρεσβειών ξένων χωρών, 9) πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών συλλόγων και φορέων εκπαίδευσης, 10) ξένων εκκλησιών.
                                                                      
Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Μουσείου κυρία Μηλέα Παππά με τον υπεύθυνο κύριο Πέτρο Κατσίκη άνοιξαν την εκδήλωση και καλοσώρισαν τους επισκέπτες και τους προσκεκλημένους τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η Αδελφοποίηση του Ευρωπαϊκού Μουσείου ΄Αρτου με το Μουσείο Καλαμουργικής του Δήμου Λιβαδίων Λάρνακος, παρουσία του Κυπρίου Δημάρχου κ. Μάριου Αρμένη, ο οποίος είπε ότι «η αδελφοποίηση αυτή είναι αδελφοποίηση φιλίας, αλληλεγγύης και πολιτιστικών ανταλλαγών».  Σε επίτιμο μέλος του μουσείου αναγορεύτηκε ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, όπου μέσω εκπροσώπου του παρέλαβε τιμητική πλακέτα για τη διαχρονική του προσφορά. Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων αντάλλαξαν δώρα φιλίας με τους εκπροσώπους του Μουσείου. Στη συνέχεια ακολούθησαν χορευτικά σχήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το χορευτικό της κυρίας Νίκης Μιχαηλίδου χόρεψε παραδοσιακούς ελληνικούς και κυπριακούς χορούς.
                                                                     
 Το χορευτικό της κυρίας Νίκης Μιχαηλίδου 


              Η Αδελφοποίηση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου με το Μουσείο Καλαμουργικής Δήμου Λιβαδίων Λάρνακος


Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 οι μικροί επισκέπτες απόλαυσαν παραμύθια αφιερωμένα στο σιτάρι και τον άρτο ενώ στη συνέχεια ζωγράφισαν και δημιούργησαν κολάζ με θέμα το ψωμί. Καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπεύθυνοι του χώρου, ξεναγούσαν τους επισκέπτες σε κάθε αίθουσα του Μουσείου.
                                                                           
                 Η κυρία Μηλέα Παππά μάς ξεναγεί στους χώρους του Μουσείου και μας παρουσιάζει τα κεντητά ψωμιά
                                                                             
Αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των στελεχών του μουσείου και προσέφεραν τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα και Ωρωπού. Το Φεστιβάλ διήρκησε από 16-21 Ιουνίου 2017, με παράλληλες γαστρονομικές δράσεις της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης  Πειραιά, όπου στο τέλος δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης των σεμιναρίων.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού-Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Μαραθώνα και της ΚΕΔΜΑ.
Θερμές ευχαριστίες και για τους χορηγούς που στήριξαν το 6ήμερο Φεστιβάλ Ψωμιού, όπου είναι ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, ο Σκλαβενίτης, η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη, η Ηπειρώτικη Ζύμη Κ.Γιαννακούρη, το Λαγγαγκίνη στα Κιούρκα, το κρεοπωλείο-ψητοπωλείο Γ.Ρούσσης, η εταιρεία εμφιαλωμένου νερού ΟΑSΙS, ο Όμιλος εταιρειών Κωνσταντίνου Ποτού, το Μati Hotel, η μελισσοκομία Τσιμίνη, το φυτώριο Συνιολάκης Garden Center, το Dimas travel και ο φωτογράφος Κων/νος Λέπουρης.