4 Αυγ 2017

O E.Π.Ο.Κ. στο Μάλεμε της Κρήτης στις 30 Ιουλίου 2017 - Δελτίο Τύπου

                                                                   
                                                                         
Ο Ε.Π.Ο.Κ. ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

    Ο Πολεμικός Σύλλογος ''Κομάντος '74 '' και φέτος για μια ακόμη φορά με τον Πρόεδρο του κον Αφάλη Παναγιώτη διοργάνωσε  τις εκδηλώσεις τιμής στο Μάλεμε  Χανίων της Κρήτης. Η αντιπροσωπεία που ταξίδευσε για την Κρήτη με το C130 που παραχώρησε το Υ.ΕΘ.Α.  αποτελείτο από τους επιζώντες Κομάντος και άνδρες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, μαζί με συγγενείς και φίλους. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.),  εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματέα καν Ελένη Καραγιάννη - Βαρνάβα.
                                                                         
    Την Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 11π.μ. στο Μάλεμε Χανίων, στο Στρατόπεδο ''Αποστολάκη'', έδρα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών το έτος 1974, σήμερα 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, ετέλεσθη το ετήσιο μνημόσυνο για τους αείμνηστους πεσόντες Ήρωες στην Κύπρο το έτος 1974, που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ''ΝΙΚΗ''. Πρόκειται για είκοσι εννέα (29)  Καταδρομείς, τέσσερις (4) Αεροπόρους, και ενός (1) Ελληνοκυπρίου.
    Μετά από την επιμνημόσυνη Δέηση που έγινε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου για τους πεσόντες, ακολούθησε η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής στην οποία μετά την ομιλία και την  κατάθεση στεφάνων ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των παρευρισκομένων.
                                                                         
    Ήταν μια σεμνή τελετή, που η αναφορά στα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο και η αυτοθυσία αυτών που έπεσαν ηρωϊκώς  για την ελευθερία στο ακρότατατο  αυτό σημείο του ελληνισμού,  προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως . Συγκλονιστική  ήταν η στιγμή που ο  Διοικητής της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Αντισυνταγματάρχης Ν. Κωστάκης κάλεσε  τους επτά κρήτες Καταδρομείς να τιμήσουν με ένα ριζίτικο τραγούδι τους πεσόντες.
                                                                             
    Στη συνέχεια, η Αντιπροσωπεία αναχώρησε για το ''Καθίδρυμα Άγιος Ραφαήλ'', όπου ετελέσθη στο νέο μνημείο μνημόσυνο για τους πεσόντες Ήρωες από τον Αιδεσιμότατο Σ/χη Θρησκευτικού ε.α. Πατέρα Λεωνίδα Ηλιάκη, Πρόεδρο του Καθιδρύματος,  ο οποίος στο Πάρκο ''Κιβωτός''  είχε οργανώσει εκδήλωση -γεύμα προς τιμήν των παρευρισκομένων,  όπως κάνει εδώ και είκοσι χρόνια.
                                                                           
Μετά από ένα διάλειμμα στα Χανιά και την επίσκεψη στους Τάφους των Βενιζέλων η Αντιπροσωπεία επέστρεψε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Ήταν ένα προσκύνημα,  ήταν η επιτέλεση ενός χρέους τιμής σε όσους '' ...έταξαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες''.
Κάθε Έλληνας και Ελληνοκύπριος ωφείλει να κάνει αυτό το ταξίδι – μνημόσυνο.

Εκ του Δ.Σ.
Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα
Γενική  Γραμματέας Ε.Π.Ο.Κ.