8 Φεβ 2018

1η Διάλεξη του καθηγητή Βασιλείου Λ.Κωνσταντινόπουλου "Από τη Γραμμική Α΄στο Ελληνικό Αλφάβητο"

                                                                           
ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ :
«ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α΄ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ»

     Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού ξεκίνησε ο Β΄κύκλος διαλέξεων με τη συνεργασία και τη σύμπραξη τριών φορέων (Σπίτι της Κύπρου, Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, με τη διάλεξη του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κ.Βασιλείου Λ.Κωνσταντινόπουλου, Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, με θέμα «Από τη Γραμμική Α΄στο Ελληνικό Αλφάβητο».
                                                                         


    Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον λόγο τής Μορφωτικής Συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Παναγίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τον καθηγητή κ. Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο  και το κοινό,  ανέφερε ότι πρόκειται για μία σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία, που εκφράζει το πνεύμα και πραγματώνει την ουσία του μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων, για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και  επιστημονικής παραγωγής,  του πολιτισμού της  και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών.
                                                                    

                                                                     

      Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Χριστόφορος  Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη σειρά διαλέξεων ως έναν απόλυτα επιτυχημένο θεσμό και ανέφερε τη συνεργασία τού Ανοικτού Παν/μίου Κύπρου με το Παν/μιο Πελοποννήσου σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και επιστημονικά θέματα, φέρνοντας έτσι το Α.Π.ΚΥ. πιο κοντά στους Ελλαδίτες φοιτητές και αποφοίτους του και στο ευρύτερο ελληνικό κοινό.
                                                                      



     Ακολούθησε η διάλεξη του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κ. Βασιλείου Κωνσταντινόπουλου, όπου μας παρουσίασε αναλυτικά τα γραφικά συστήματα που πρωτοεμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ελληνικό πνεύμα αρχίζει με τους Έλληνες. Μας παρουσίασε το Δίσκο της Φαιστού, το πρώτο έντυπο κείμενο της ανθρωπότητας, ανέδειξε τη μοναδικότητά του, που παρά τις εκατοντάδες αναγνώσεις, παραμένει ακόμα αναποκρυπτογράφητο.   Όπως επεσήμανε, η επιρροή της Γραμμικής Α΄ και της Γραμμικής Β΄ αναγνωρίζεται στις κυπρομινωικές γραφές και στο κυπριακό συλλαβάριο, που αποκρυπτογραφήθηκε το 1871 από τον George Smith και εμφανίζει την ίδια δομή με τη μυκηναϊκή Γραμμική Β΄. Σε αντίθεση, όμως, με τη Γραμμική Β΄ που εξέλιπε με την κατάρρευση των μυκηναϊκών κέντρων, το κυπριακό συλλαβάριο χρησιμοποιήθηκε μέχρι την κλασσική εποχή.
                                                                 

     Όλα τα παραπάνω αλφάβητα ήσαν συλλαβογραφικά. Παρουσιάζοντας τη συναρπαστική διαδρομή για τη δημιουργία του ελληνικού αλφαβήτου ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι τον 9ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες παραλαμβάνουν από τους Φοίνικες ένα συμφωνικό αλφάβητο, το οποίο οι Έλληνες μεγαλοφυώς τροποποίησαν σε φθογγικό, προσθέτοντας φωνήεντα, εκλαϊκεύοντας τη χρήση του και αναδεικνύοντας το σε κυρίαρχο όργανο πολιτισμού.
                                                                       

     Η επόμενη διάλεξη, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου.
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, και μέχρι τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθούν, συνολικά, τέσσερις διαλέξεις, την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, εκτός Απριλίου(λόγω των ημερών του Πάσχα).  Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και με την ολοκλήρωση των διαλέξεων  θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Α.Π.ΚΥ. σε όσους παρακολούθησαν τη σειρά.