10 Ιουν 2018

Aνταπόκριση 5ης Διάλεξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: "Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση - Απειλή ή Ευκαιρία;"

                                                                         
                                                                                 
     Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου η 5η και τελευταία διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2ου κύκλου διαλέξεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας του Α.Π.ΚΥ., του Σπιτιού της Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ), με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η διάλεξη με θέμα: «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Απειλή ή ευκαιρία;», πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή κ.Σωκράτη Κ. Κάτσικα.
                                              
     Την εκδήλωση άνοιξε η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου κυρία Μαρία Παναγίδου, η οποία αφού καλωσόρισε το κοινό και ανακοίνωσε τη συνέχεια των διαλέξεων και σε επόμενο κύκλο, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με αυτή τη συνεργασία των τριών φορέων, δίνεται η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικής ενασχόλησης και μορφωτικού επιπέδου, με μόνο κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον, να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του. Μέσα στο μαθησιακό αυτό πλαίσιο της σειράς διαλέξεων το Α.Π.ΚΥ. επιδιώκει τη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση του  πολιτισμικού κεφαλαίου των συμμετεχόντων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα και την πραγμάτωση δημιουργικής μάθησης, την απόκτηση – επικαιροποίηση ή αναβάθμιση γνωστικών ικανοτήτων, δεξιοτήτων και αντιλήψεων σε νέους τομείς.»
                                             
     Στη συνέχεια, εκ μέρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Ομίλου κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας, έχω την τιμή να μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου μας κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη και όλου του Δ.Σ. και να ευχαριστήσω τόσο το Α.Π.ΚΥ. όσο και το Σπίτι της Κύπρου, την Μορφωτική Ακόλουθο κυρία Μαρία Παναγίδου, τον Πρέσβη και όλους τους συνεργάτες της Κυπριακής Πρεσβείας, που μας έδωσε ένα πολύ σημαντικό βήμα  και φυσικά όλους εσάς που δώσατε πνοή και υπόσταση σ’ αυτήν μας τη συνέργεια.»
                                                



     Ακολούθησε η ομιλία του Πρύτανη του Α.Π.ΚΥ. κυρίου Σωκράτη Κάτσικα με θέμα: «H 4η Βιομηχανική Επανάσταση-Απειλή ή Ευκαιρία;», ο οποίος προσέγγισε το θέμα από πολλές πλευρές, προσπαθώντας θα δώσει μια όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη παρουσίασή του. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η “4η Βιομηχανική Επανάσταση” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τάση αύξησης της ενσωμάτωσης σύγχονων τεχνολογικών εξελίξεων στην παραγωγή, οδηγώντας στην ακόμα μεγαλύτερη αυτοματοποίησή της. Παραδείγματα τεχνολογικών εξελίξεων που σχετίζονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι τα κυβερνο-φυσικά συστήματα (cyber-physical systems), το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), η νεφοϋπολογιστική (Cloud computing), η τεχνητή νοημοσύνη (Αrtificial Intelligence) και η μηχανική μάθηση (Μachine Learning), οι τεχνολογίες επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων κ.ά. Όπως κάθε ανάλογη αλλαγή μεγάλης κλίμακας στο παραγωγικό μοντέλο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί προσδοκίες αλλά και ανησυχίες.
                                                 
                                                 
                       

 Προσδοκίες μεγαλύτερης παραγωγικότητας, οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, βελτίωση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, μείωση της χειρωνακτικής εργασίας και άλλες. Ανησυχίες όπως την απώλεια θέσεων εργασίας,την αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων, τη δημιουργία νέων κοινωνικών και οικονομικών διαστρωματώσεων , την απώλεια της ιδιωτικότητας του ατόμου, ηθικά ζητήματα και άλλα.»
                                              

     Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε μια διαδραστική συζήτηση του  κοινού με τον ομιλητή, πάνω στο θέμα της ομιλίας, και στη συνέχεια χορηγήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης των διαλέξεων σε όσους παρακολούθησαν τη «σειρά».
                                          
     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Σωκράτη Κάτσικα στον Αντιστράτηγο ε.α. κ.Σπύρο Μπελεγράτη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (ΣΕΕΘΑ), για τη συμμετοχή και συνεισφορά του στις ομιλίες, με τη 2η διάλεξή του με θέμα: «Γεωστατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
     Την εκδήλωση έκλεισε η Μορφωτική Ακόλουθος κυρία Μαρία Παναγίδου, αξιολογώντας τη σειρά των διαλέξεων ως σημαντική συνέργεια για το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπου, ευχαριστώντας τον ομιλητή και το κοινό για την συμμετοχή τους, δίνοντας ραντεβού τον Οκτώβριο στον 3ο Κύκλο Διαλέξεων με τη συνεργασία των τριών φορέων.
                                             



Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Tζούλια Πουλημενάκου