9 Μαρ 2019

Ανταπόκριση 6ης Διάλεξης του Α.Π.ΚΥ. με την κ.Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας

                                                                                 

Την περασμένη Τετάρτη 6-3-19 πραγματοποιήθηκε η 6η διάλεξη του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με συνδιοργανωτές το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας, με ομιλήτρια την κυρία Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα:
«Κλιματική αλλαγή στην ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Μορφωτικός Σύμβουλος του Σπιτιού της Κύπρου κ.Τάκης Βοϊλας, καθώς χαιρετισμούς απηύθηναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Α.Π.ΚΥ. κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης και η Αντιπρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ.Ελλάδας κυρία Τζούλια Πουλημενάκου.
                                               

 
























Η κ.Ιωάννα Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η  ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του πλανήτη στις κλιματικές αλλαγές. Ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Ευρώπηςπου θα αντιμετωπίσει μόνο αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 48% των υγροτόπων στη λεκάνη της Μεσογείου έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Υγροτόπων (26/10/18). Η μέση παγκόσμια απώλεια από το έτος 1970 μέχρι και σήμερα είναι περίπου 35%. «Το πλέον παραγωγικό οικοσύστημα στον πλανήτη είναι και το πλέον απειλούμενο».
                                                

     Η διάλεξη επικεντρώθηκε στην οικολογική, οικονομική και κοινωνική  διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, όπως:
1. Στον ενεργειακό τομέα,  έχει εκτιμηθεί απώλεια ευημερίας περί τα 200 εκατ.ευρώ (σε τιμές του 2012) για την εικοσαετία 2010-2030 λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών.
2. Στον τομέα του τουρισμού, τα θερμότερα καλοκαίρια αναμένεται να μειώσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, με ενδεχόμενη μετατόπιση μέρους των αφίξεων προς τους εαρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.
3.  Στον δασικό τομέα, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας και η εντεινόμενη ξηρασία αναμένεται να αυξήσουν τα περιστατικά νέκρωσης συγκεκριμένων ειδών δέντρων καθώς και τις δασικές πυρκαγιές.
     Η ομιλήτρια εξέφρασε την αβεβαιότητά της σχετικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, λόγω της εντεινόμενης ζέστης κατά τους θερινούς μήνες.
     Καταλήγοντας η κ.Παναγιώτου, ανέφερε, ότι: «Ο μετριασμός των αναμενόμενων επιπτώσεων στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή είναι εφικτός, εφόσον ληφθούν, άμεσα μέτρα προσαρμογής στις μεταβολές του κλίματος».
     Σημαντικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έγιναν από το κοινό, με σημαντικότερη την παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γεώργιου Δημαρά, όπου, ανέφερε,ότι: «Είναι ανάγκη επιβίωσης να αλλάξουμε πολλά πράγματα και στο μοντέλο που παράγουμε, αλλά και στο μοντέλο που καταναλώνουμε».
                                         

     Στο τέλος της εκδήλωσης το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με εκπρόσωπό του τον  Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Α.Π.ΚΥ. κ.Χριστόφορο Χριστοδουλίδη, απένειμε τιμητικό αναμνηστικό στην Επίτροπο Περιβάλλοντος  κυρία Ιωάννα Παναγιώτου για την προσφορά και το πολυετές έργο της.
                                              


                                            

     Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3-4-2019 με θέμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Tζούλια Πουλημενάκου
9-3-2019