24 Μαρ 2019

"O Σεφέρης της Μικρασίας και της Κύπρου" - Ανταπόκριση εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2019 - Καλαμάτα 22-3-2019

                                                                               
«Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

     Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22-3-19 στην Καλαμάτα με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2019, με θεματικό αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη 
«Ο Σεφέρης της Μικρασίας και της Κύπρου» 
στην αίθουσα ΜΕΣΣΑΝΑ του ιστορικού ξενοδοχείου ΡΕΞ, την οποία οργάνωσε η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία» και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας. 
Στην συνδιοργάνωση συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
                                                                                                

Την εκδήλωση συντόνισε η συγγραφέας κ.Μαρία Καραγιάννη, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
                                               



     Χαιρετισμούς απηύθηναν η  συγγραφέας-φιλόλογος κ. Αντωνία Παυλάκου, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, η κ.Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία» και ο κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης, ιστορικός ερευνητής και Πρόεδρος του        Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας.                   

     Η πρώτη ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Τις μνήμες του Γιώργου Σεφέρη βήμα-βήμα ψηλαφώντας "σ’ άκρες ιωνικές..."» της φιλολόγου - βιβλιοθηκονόμου - med Δημιουργικής Γραφής κ.  Π.Ψυχογυιοπούλου, ανέγνωσε η κ.Αντωνία Παυλάκου, συγγραφέας - φιλόλογος και Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ.
      Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» από την κ.Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Προέδρου της Ε.Μ.Μ. “Η Ιωνία”.
                                            
      Ένα μουσικοποιητικό χρώμα, στη συνέχεια,  με τα μελωποιημένα ποιήματα του Γ.Σεφέρη «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» και «Όνειρο», μας πρόσφερε η Μουσική Σχολή ΔΙΑΥΛΟΣ, στο  πιάνο - τραγούδι ο Νίκος Πράσινος, επίσης στο τραγούδι η Σταυρούλα Πράσινου, στο μπουζούκι ο Δημήτρης Βρεττέας και στην κιθάρα ο Μάριος Σγούρος.

     Η δεύτερη ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν...», με ομιλητή τον συγγραφέα-φιλόλογο κ.Άγγελο Λάππα, Γενικό Γραμματέα της Ε.Μ.Σ.
                                                  

     Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Γ.Σεφέρη «Αγιάναπα Β΄» , από την κ.Νίκη Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Εναλία Γη» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων.
                                                 
     Το Α΄ μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τα μελωποιημένα ποιήματα του Γ.Σεφέρη «Κράτησα τη ζωή μου» και «Ο ύπνος σε τύλιξε» από τη Μουσική Σχολή Δίαυλος.
     Στο Β΄μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες από τα  μέλη του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας και από  τα μέλη της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων των διοργανωτών φορέων του Ε.Π.Ο.Κ. , της  Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας.
                                                    




     Ο μουσικός επίλογος της εκδήλωσης με το μελωποιημένο ποίημα του Γ.Σεφέρη «Λίγο ακόμα...» από τη Μουσική Σχολή Δίαυλος ενθουσίασε το κοινό και όλοι μαζί τραγουδήσαμε "Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα..." 
     Η αποφώνηση πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της Ε.Μ.Σ. κ.Αντωνία Παυλάκου, η οποία ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους.
                                             
  
                                                  

                           
              


Μετά το πέρας της εκδήλωσης μεταφερθήκαμε στην ταβέρνα "Κουκούτσης" στη Βέργα Καλαμάτας, όπου συνεχίστηκε το κέφι με φαγητό και χορό προσφορά των διοργανωτών φορέων.

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας ευχαριστεί εγκάρδια την ΄Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων και την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας για το κάλεσμα να συμμετέχει στην εκδήλωση και εύχεται και σε άλλες κοινές πολιτιστικές συνεργασίες.  

ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Π.Ο.Κ.ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιμέλεια κειμένου: Τζούλια Πουλημενάκου