20 Μαΐ 2019

Aνταπόκριση και φωτογραφίες τελετής απονομής του Γ΄Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού & Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του Ε.Π.Ο.Κ. σχολ.έτους 2018-19

                                                                         
   "Σ' έναν κόσμο γεμάτο ελπίδα και δημιουργία" 
Με πρωτοφανή συμμετοχή και ανάλογη επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα  του Σπιτιού της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαϊου 2019,  η τελετή βράβευσης του Γ΄Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού & Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού σχολ.έτους 2018-19, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και με την υποστήριξη του Σπιτιού της Κύπρου με θέμα: «ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
                                               
     Το αμφιθέατρο του Σπιτιού της Κύπρου πλημμύρισε με μαθητές, καθηγητές, γονείς και φίλους, αλλά περισσότερο με αισιοδοξία και ελπίδα, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών.  
                                           
     Τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρόεδρος του Λογοτεχνικού Σωματείου «Ξάστερον» κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών κυρία Καλλιρρόη Αγγελάκη-Δημοπούλου, ο αντιστράτηγος ε.α. κ.Βασίλειος Μόσχου, ο Πρόεδρος των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση κ.Παναγιώτης Μάνεσης, η Δ/ντρια του Λυκείου Μάνεση κυρία Κων/να Μάνεση, ο ιδιοκτήτης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία» κ.Γιώργος Καψάλης, η Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ατσόγλου Ισθμού Κορίνθου κυρία Ελισάβετ Παππά, ο μουσικοσυνθέτης κ.Γιώργος Βενετσάνος με τη συνεργάτιδά του κυρία Βούλα Μπαρδή, ο εικαστικός-συγγραφέας κ.Μιχάλης Τζαμαλής, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ κυρία Παναγιώτα Κάβουρα, κ.Σάββας Λίγδας και κ.Τάκης Καραγιάννης,  τα μέλη του Ε.Π.Ο.Κ. κυρία Μαρία Δαμιανέα-δοκιμιογράφος, κυρία Σταυρούλα Δεκούλου – Παπαδημητρίου – ποιήτρια, κυρία Ήβη Πιερέττη-συγγραφέας, και από το Σπίτι της Κύπρου οι μορφωτικοί λειτουργοί κ.Νίκη Μιχαηλίδου, κ.Τάκης Βοϊλας και Σοφία Γαρπόζη. 
                                                
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ.Τάκης Βοϊλας, Μορφωτικός Λειτουργός του Σπιτιού της Κύπρου, καλωσορίζοντας για τρίτη χρονιά τους μαθητές και ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή και την παρουσία τους.
Ακολούθησε χαιρετισμός από την  Α.Ε. του Πρέσβη κ.Κυριάκου Κενεβέζου,όπου η ομιλία του συγκίνησε το κοινό  και ο λόγος του αγκάλιασε με αγάπη όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
                                                 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης, ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό, απευθυνόμενος στους μαθητές, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι: «Τα σχολεία σας δεν θέλησαν να σας δημιουργήσουν ένα κεφάλι καλογεμισμένο, αλλά καλοφτιαγμένο. Σας δίδαξαν γνώσεις και αρετές. Εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να σας δώσουμε τα άλλα εφόδια που θα σας χρειαστούν στη ζωή σας. Θέλουμε να προχωρήσετε στην προαγωγή της κριτικής σκέψης, της αγάπης για τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Χωρίς να το αντιλαμβάνεστε ακόμα, επιλέξατε και μπήκατε στον δρομο της λογοτεχνίας και αυτό μας χαροποιεί. Οι επιτυχίες σας θα είναι και δικές μας επιτυχίες, και η δική σας χαρά θα φτάνει μέχρι τις δικές μας καρδιές. Δώστε μας την ευκαιρία να σας καμαρώσουμε. Εμείς στον ΕΠΟΚ πιστεύουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να καλλιεργούν το πνεύμα τους, να ασκούν το σώμα τους και να αναπτύσσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο.΄Οπως αναφέρει και ο δάσκαλος κ.Βασίλης Γεργατσούλης «τα παιδιά συνδέουν τις φανταστικές τους υποθέσεις και τις ανάγκες τους με τον δικό μας κόσμο, τις νοηματοδοτούν με τέτοιο τρόπο που εκφράζουν τον πόθο για ένα καλύτερο κόσμο, πιο ειρηνικό, πιο οικολογικό, πιο ανθρώπινο.»
                                             

     Στη συνέχεια, απολαύσαμε στο πιάνο τον μαέστο και μουσικοσυνθέτη κ.Γιώργο Βενετσάνο, όπου με την παιδική χορωδία του GBenets Choirs μας χάρισαν ελληνικά και κυπριακά τραγούδια, όπως  τη «Λεμεσιανή», το «Ούλα χαλάλιν σου» κ.ά. και οι παιδικές μελωδικές φωνές τους μάς γέμισαν με αισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας.
                                          
     Στη συνέχεια, η κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, Αντιπρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας, ως Υπεύθυνη του Μαθητικού Διαγωνισμού έκανε μια εισήγηση περί του τρόπου διεξαγωγής των αποτελεμάτων, και , μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι: «Σκοπός του διαγωνισμού μας είναι η προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας μας και η διαφύλαξη της ιστορίας μας. Παρόλο που διανύουμε δύσκολες καταστάσεις, γενικά και ειδικά, μπορώ να πω ότι υπάρχουν φωτεινές νησίδες, αρκετές από αυτές βρίσκονται σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Μορφές της Τέχνης και ελληνικό περιβάλλον». Η ανταπόκρισή σας ήταν αθρόα και δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές – και με τη σημαντική συμβολή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους- να εκφραστούν δημιουργικά στα θέματα που τους ενδιέφεραν και επιθυμούσαν. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι συμμετοχές των μαθητών στη ζωγραφική και στη φωτογραφία, όπου τα έργα τους περιείχαν πολλαπλά μηνύματα για τη φύση, για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, και γενικότερα, οι οικολογικές ανησυχίες των παιδιών που τις αποτυπώνουν στο χαρτί, είτε αυτό είναι ένα ποίημα, είτε είναι μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία, φανερώνουν τις ευαισθησίες τους στο θέμα αυτό. Επίσης, η ταινία που βραβεύτηκε με Α΄Βραβείο (από μαθητές Δημοτικού) αποτυπώνει ακριβώς συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνουν τα παιδιά στις μέρες μας.»
     Ακολούθησε η παρουσίαση του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ και των μελών της κριτικής επιτροπής από την Γενική Γραμματέα κ.Κυριακούλλα Πλαστήρα.
                                           
    Το Α΄μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τις απονομές των βραβείων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων στα είδη του λόγου: Ποίηση, Διήγημα και Παραμύθι και στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό στη Ζωγραφική  και στην Ταινία Μικρού Μήκους.  Έγιναν απαγγελίες από τους ίδιους τους μαθητές των Α΄Βραβείων  των ποιημάτων και στη συνέχεια προβλήθηκε το Α΄Βραβείο στην κατηγορία της Ταινίας Μικρού Μήκους (videο) με τον συμβολικό τίτλο «Λευκό Ρόδο», το περιεχόμενο της οποίας παρουσίαζε τα προβλήματα της εποχής μας που διαδραματίζονται στα σχολεία και βιώνουν οι μαθητές. Το βίντεο/ταινία μικρού μήκους είναι το ακόλουθο:


Η συγκίνηση στο κοινό ήταν έκδηλη και στο τέλος η ταινία χειροκροτήθηκε από όλους μας.
                                             
     Το Β΄μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την απονομή των βραβείων των μαθητών των Γυμνασίων-Λυκείων στα είδη του λόγου: Ποίηση, Διήγημα, Παραμύθι, Θεατρικό έργο και Δοκίμιο και στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό στη Ζωγραφική και στη Φωτογραφία.  Ακολούθησαν οι  απαγγελίες από τους ίδιους τους μαθητές των Α΄Βραβείων των ποιημάτων.
     Μαζί με τα βραβεία, τους επαίνους και τις διακρίσεις των μαθητών, ο Ε.Π.Ο.Κ. απένειμε τιμητικούς  Επαίνους και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου που συμμετείχε στον διαγωνισμό.
     Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε το Σπίτι της Κύπρου που στέκεται πάντα δίπλα μας συμπαραστάτης στις δράσεις του Ομίλου μας και συγκεκριμένα την Α.Ε. τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κυριάκο Κενεβέζο, την Μορφωτική Σύμβουλο της Πρεσβείας και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου κυρία Νάντια Στυλιανού,  τους μορφωτικούς λειτουργούς  κ.Τάκη Βοϊλα, κυρία Νίκη Μιχαηλίδου και  κυρία Σοφία Γαρπόζη. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε την κυρία Νίκη Μιχαηλίδου για την φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.
     Επίσης, να ευχαριστήσουμε όλους όσοι προσέφεραν βιβλία για τον διαγωνισμό μας,  όπου τα διαθέσαμε σε όλους τους μαθητές που παρευρέθησαν στην εκδήλωση:
- την κυρία Ελένη Πάτση, Εκδότρια των Ευρωπαϊκών εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”
- τον Πρόεδρο κ.Γρηγόριο Κωσταρά  και την Αντιπρόεδρο κυρία Καλλιρρόη Αγγελάκη-Δημοπούλου της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, όπου  προσέφεραν τεύχη του Λογοτεχνικού Περιοδικού τους «Παρουσία»
- το βιβλιοπωλείο Κουρέτα
- τον λογοτέχνη κ.Πότη Κατράκη
-τους λογοτέχνες-μέλη του ΕΠΟΚ κ.Μαρία Δαμιανέα, κ.Ήβη Πιερεττή,  και,
-την ποιήτρια και μέλος του ΕΠΟΚ  κ.Σταυρούλα Δεκούλου – Παπαδημητρίου, όπου επιμελήθηκε μαζί με την συντονιστική ομάδα τα μικρά δωράκια για τους μαθητές του Δημοτικού  και  για τις μικρές μας μαθήτριες χάρισε χειροποίητες κατασκευές της.
     Ευχαριστούμε, επίσης, την Γενική Γραμματέα του ΕΠΟΚ κυρία Κυριακούλλα  Πλαστήρα για την πολύτιμη βοήθειά της, και την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, στο δύσκολο έργο της αξιολόγησης των κειμένων-έργων,  η οποία αποτελείται από τους:
Κωνσταντίνα Αλουμανή (Φιλόλογος-συγγραφέας), Σταυρούλα Δεκούλου-Παπαδημητρίου (Ποιήτρια, μέλος του ΕΠΟΚ), Ηρακλής Ζαχαριάδης (ιστορικός ερευνητής, Πρόεδρος ΕΠΟΚ), Παναγιώτα Ζαλώνη (ποιήτρια-Διευθύντρια του Περιοδικού Κελαινώ), Γιώργος Θεοδοσίου (θεατρικός συγγραφέας-μέλος ΔΣ της Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου), Τάκης Καραγιάννης (μέλος του ΔΣ του ΕΠΟΚ), Βίκη Κατρανά (Λογοτέχνις, μέλος του ΔΣ-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας), Άγγελος Λάππας (Φιλόλογος-Γεν.Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων), Λευτέρης Μουφτόγλου (Ποιητής,Ταμίας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας), Αντωνία Παυλάκου (Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων), Τζούλια Πουλημενάκου (ποιήτρια, Αντιπρόεδρος ΕΠΟΚ), Βασίλης Σωτηρίου (Φωτογράφος), Μιχάλης Τζαμαλής (εικαστικός) και Αριστοτέλης Φράγκος (Λογοτέχνης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων).

       Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κέρασμα από το Σπίτι της Κύπρου για τους μαθητές και τους προσκεκλημένους μας.

   Ευχόμαστε συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και ελπίζουμε και του χρόνου να είναι όλοι πάλι μαζί μας για να μοιραστούμε τους πνευματικούς καρπούς των μαθητών μας.



Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης:
Τζούλια Πουλημενάκου, Αντιπρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση (μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε φωτογραφία για μεγέθυνση):