14 Μαΐ 2019

Aνταπόκριση 8ης διάλεξης του Α.Π.ΚΥ. με την Δρα Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλο και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα


                                                                          


     Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου η 8η και τελευταία διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 3ου κύκλου διαλέξεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η διάλεξη με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης-Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα», πραγματοποιήθηκε από την Δρα Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Συμβούλο και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
                                            


     Την εκδήλωση άνοιξε ο Μορφωτικός Λειτουργός του Σπιτιού της Κύπρου κ.Τάκης Βοϊλας και στη συνέχεια εκ μέρους της Πρεσβείας της Κύπρου απηύθυνε χαιρετισμό η Α.Ε. ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Κενεβέζος, εκ μέρους του Α.Π.ΚΥ. ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής κ.Ιωάννης Μανωλόπουλος, ο οποίος μας ανακοίνωσε τη συνέχεια των ομιλιών,  με έναρξη από τον ερχόμενο Οκτώβριο 2019 του  4ου  Κύκλου Διαλέξεων με την ίδια συνεργασία. 
                                                 


Στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης, ο οποίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: « Για εμάς στον Ε.Π.Ο.Κ. αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ήδη σε αυτά τα τρία χρόνια αποσπάσαμε τα πλέον ευνοϊκά σχόλια από την κοινή γνώμη και την πανεπιστημιακή κοινότητα, μιας και κατορθώσαμε και φέραμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Ελλάδα μαζί με σημαντικούς Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Αθήνας, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση της 3ηςσειράς διαλέξεων ο Ε.Π.Ο.Κ. υλοποιεί με επιτυχία τον στόχο του για επίτευξη μιας σειράς μορφωτικών διαλέξεων και διαφόρων αντικειμένων από διαπρεπείς επιστήμονες, οι οποίοι πρόσφεραν έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς στους συμμετέχοντες. Η απήχηση στο κοινό υπήρξε σημαντική και η αθρόα προσέλευση του κόσμου έδωσαν το έναυσμα για συνέχεια του θεσμού με τους ίδιους συνδιοργανωτές, δηλαδή το Σπίτι της Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αγαπητοί φίλοι και φίλες και μέλη του Ε.Π.Ο.Κ., είμαστε αποφασισμένοι την φετινή χρονιά να συνεργαστούμε μαζί με το Σπίτι της Κύπρου, και ειδικά με την κ. Στυλιανού, για μια καλύτερη ώθηση στη σειρά διαλέξεων με θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο εδώ στην Ελλάδα και θα ζητήσουμε από τον αγαπητό φίλο τον κ. Πρέσβη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο για να έρθει περισσότερος κόσμος να παρακολουθεί τις διαλέξεις. Διότι δεν είναι δυνατόν να φέρνουμε εδώ το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Κύπριους να μη βλέπουμε, αλλά και ούτε και να ενημερώνονται για τις διαλέξεις μας. Εγώ προσωπικά, από τον περασμένο μήνα, μίλησα διεξοδικά με τον κ. Χριστοδουλίδη και του έθεσα τις απόψεις του Ε.Π.Ο.Κ., σχετικά με τη νέα χρονιά βασισμένες στην εμπειρία των τριών προηγούμενων χρόνων. Ευελπιστώ όταν θα κατέβω στην Κύπρο μετά από λίγες μέρες να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα για ένα ανοικτό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στην καρδιά της Αθήνας. Εύχομαι σε όλους σας καλό καλοκαίρι.»
                                                

     Ακολούθησε η ομιλία της Δρος Νάντιας Στυλιανού με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης-Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα», στόχος της οποίας ήταν η ανίχνευση των πολιτισμικών κωδίκων στο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από δύο φαινομενικά αντίθετους δρόμους, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικούς, Πλάτωνα, Πλωτίνο) και το υπερρεαλιστικό κίνημα. Η  ομιλήτρια ανέλυσε με ποιον τρόπο το μυθολογικό σύμπαν του ποιητή οδηγήθηκε σε μια συνεκτική αρμονία μέσα από τις διπολικές αντιθέσεις: φύσης-πολιτισμού, ορθολογισμού-μυστικισμού, θείου-ανθρώπινου, καθώς επίσης με ποιον τρόπο η φιλοσοφία των Ιώνων διαλέγεται με κινήματα του μοντερνισμού και πώς κρυσταλλώνεται το ελληνικό πνεύμα  μέσα από την υπέρβαση και τη σύνθεση. Τέλος, η ομιλήτρια εστίασε την ομιλία της στον τρόπο με τον οποίο ο Ελύτης μέσα από την ποιητική του μυθολογία και εικονοπλασία ανανεώνει την ορατότητα του κόσμου.
    Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Αντιπρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή κ.Ιωάννη Μανωλόπουλο στην ομιλήτρια της διάλεξης Δρα Νάντια Στυλιανού.
     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων  σε όσους παρακολούθησαν τον 3ο κύκλο της σειράς διαλέξεων. 
                                              





     Την εκδήλωση έκλεισε ο Μορφωτικός Λειτουργός κ.Τάκης Βοϊλας, αξιολογώντας τη σειρά των διαλέξεων ως σημαντική συνέργεια για το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπου, ευχαριστώντας τον ομιλητή και το κοινό για την συμμετοχή τους, δίνοντας ραντεβού τον Οκτώβριο στον 4ο Κύκλο Διαλέξεων με τη συνεργασία των τριών φορέων.
                                                         
Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Tζούλια Πουλημενάκου