8 Ιουν 2019

"Ελλάδα της θάλασσας, στο βυθό σου γνώση στον αφρό σου παραμύθι" - Ανταπόκριση σχολικής εκδήλωσης των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση Ηρακλείου Αττικής


                                      
Όταν η αγάπη και το πάθος για τη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο γίνεται δημιουργία, τα παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο. Όσοι βρεθήκαμε στην χθεσινή εκδήλωση (7-6-2019) του σχολείου και των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου των Σύχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση Ηρακλείου Αττικής, στο πλαίσιο αφιερώματος του σχολικού έτους 2018-19 με θέμα «Ελλάδα της θάλασσας, στο βυθό σου γνώση στον αφρό σου παραμύθι», μεταλάβαμε το νέκταρ της δημιουργίας των εξαιρετικά ταλαντούχων μαθητών με την καθοδήγηση των  δραστήριων καθηγητών τους.
                                                    

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Γυμνασίου κυρία Αργυρώ Βοτζάκη, αφού καλωσόρισε τους προσκελημένους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και παιδιά. Βαθιά συγκινημένοι, ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων εκπαιδευτικός κ.Παναγιώτης Μάνεσης και η επίσης εκπαιδευτικός κυρία Αργυρώ Πικριδά-Μάνεση, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα παιδιά εδώ και 51 χρόνια, με ιδανικά τη Γνώση, την Πίστη και την Αρετή και συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και τα ίδια ιδανικά, οι κόρες τους,  η κυρία Κωνσταντίνα Μάνεση, Διευθύντρια του Λυκείου και η κυρία Σοφία Μάνεση, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΜΑΝΕΣΗ.  
                                          

     Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος, η ηθοποιός κυρία Μαίρη Ιγγλέση, καθώς και πλήθος καθηγητών, μαθητών και γονέων. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του ΔΣ του Ε.Π.Ο.Κ. ο Πρόεδρος Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης, η Αντιπρόεδρος κ.Τζούλια Πουλημενάκου, η Γενική Γραμματέας κ.Κυριακούλλα Πλαστήρα, ο Ταμίας κ.Βασίλης Ιωάννου και κ.Σάββας Λίγδας.
                                            

     Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο κ.Νίκο Μπάμπαλο και τον Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ. κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη.
                                                     

     Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση του καθηγητή Φιλολογίας και υπεύθυνου του λογοτεχνικού τμήματος και της δημιουργικής γραφής κ.Δημητρίου Γκίκα, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρέπει να καφέρουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας  στην αστείρευτη πηγή του πνευματικού πλούτου, τη λογοτεχνία. Γι’ αυτό, το σχολείο μας, αγωνίζεται να στρέψει όλα τα παιδιά σ’ αυτήν.  Σε τι μπορεί να οφεληθεί κάποιος από τη λογοτεχνία;  Η λογοτεχνία έχει προκριθεί ως προνομιακό μέσο για την καλλιέργεια ήθους και αξιών, προωθεί την ενεργητική μάθηση,  οξύνει τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, αναπτύσσει την κριτική ικανότητα, μέσω της δημιουργίας τεκμηριωμένης προσωπικής άποψης αρέσκειας ή  απαρέσκειας, για κάθε ανάγνωσμα που συναντούν τα παιδιά. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές τεχνικές  μάθησης κατανοούν ιστορικά γεγονότα, όπως ο βασανισμένος ποντιακός ελληνισμός, η μαρτυρική Κύπρος, η Μικρασιατική τραγωδία, αφού πριν από τη συγγραφή πραγματοποιείται σοβαρή έρευνα σε ιστορικές πηγές. Συνεπώς, προωθεί τη φιλαναγνωσία, την αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο, σε μία χώρα που δυστυχώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην αγορά βιβλίων στην Ευρώπη.Το λογοτεχνικό κείμενο συντελεί στην κατανόηση και άλλων τρόπων ζωής εκτός από του δικού μας, άρα ευνοούνται η ισότητα, η δημοκρατικότητα και ο ανθρωπισμός».  
                                                 

     Το Α΄μέρος της εκδήλωσης με θέμα «Όταν η ποίηση συναντά τις νότες...» ξεκίνησε με μελοποιημένη ποίηση σε στίχους Νίκου Καββαδία, Διονύση Σαββόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Τάσου Λειβαδίτη, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιώργου Ρούσσου, όπου μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου τραγούδησαν τα τραγούδια: Ο Σταυρός του Νότου, Το πειρατικό, Το καραντί,  Θεσσαλονίκη, Το Θαλασσινό τριφύλι, Για να σε συναντήσω, Επαγγελματικός προσανατολισμός, Θάλασσα πλατιά, κ.ά. Στο πιάνο, συνόδεψε το μουσικό σύνολο της ορχήστρας του σχολείου, οι μαθητές Κωνσταντίνος Αγγελής και Κωνσταντίνος Βενέτης και στα κρουστά ο Φίλιππος Κιοϊνες, με συντονιστή τον καθηγητή της μουσικής κ.Μάριο Χριστόπουλο, όπου και συνόδεψε  κάποια τραγούδια με το φλάουτο.  
       Στη συνέχεια, ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων των ίδιων των μαθητών από το «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής» με συντονιστή τον καθηγητή φιλολογίας κ.Δημήτριο Γκίκα.
      Ακολούθησε το τραγούδι με τίτλο «Θέλω», από τους μαθητές σε  μουσική σύνθεση δική τους, με συντονίστρια την καθηγήτρια μουσικής κ.Νίκη Μιχαλάκα. Επίσης, με συντονιστή τον καθηγητή κ.Γεώργιο Σαμαρά οι μαθητές συμμετείχαν στη «Διαμεσολάβηση».
                                                 

       Στο τέλος του πρώτου μέρους ο μαθητής Γιώργος Μαντάς μας καθήλωσε με την ερμηνεία του (και στην κιθάρα) στα τραγούδια «Ανοίγω το στόμα μου», και «Της αγάπης αίματα» (σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη), όπου και καταχειροκροτήθηκε από όλους.
                                               


      Το Β΄μέρος της εκδήλωσης με θέμα «Στιγμές σχολικής ζωής» ξεκίνησε με προβολές από τις μαθήτριες του σχολείου, σε παραγωγή της κ. Αγγελικής Ντούσκα. Οι μαθήτριες του Λυκείου πρόβαλαν σε θεατρική μορφή «1919-2019,  100 χρόνια, Γενοκτονίας,  Ελλήνων, του Πόντου», και «Πόντος, Μακεδονία, Κύπρος, Δεν Ξεχνώ» και το κοινό ένιωσε μια έντονη σιωπηρή συγκίνηση, καθώς και η απόδοση των μαθητριών ήταν ανάλογη της αξίας μιας τέτοιας προβολής και μνήμης.
     Στην συνέχεια, ακολούθησε ένα «Χορευτικό ταξίδι» στην Ελλάδα, με  Παραδοσιακούς χορούς από τις μαθήτριες Μαρία Αδαμοπούλου, Κατερίνα Γκίκα, Μαρία Κουτσοτόλη, Ναταλία Κρεούζη και Μαρία Λειβάδη, σε συντονισμό των καθηγητών κ.Κωνσταντίνας Αλουμανή, του κ.Κανέλλου Κανελλόπουλου και της μαθήτριας Κατερίνας Γκίκα. Οι μαθήτριες χόρεψαν Καλαματιανό, Πηδηχτό Ρόδου, Σούστα Κύπρου, Ικαριώτικο, Συρτό Χανιώτικο, Κότσαρι, Πεντοζάλι, και την Μακεδονία Ξακουστή, και μας θύμισαν με τον χορό τους την μεγάλη, πολιτιστική ελληνική κληρονομιά της πατρίδας μας.
                                           


      Το Γ΄ και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα των μαθητών γυμνασίου και λυκείου παρουσίασαν το εφηβικό παραμύθι της κ.Ξένιας Καλογεροπούλου «Η Κοιμωμένη ξύπνησε», όπου οι μαθητές ως ηθοποιοί κατάφεραν να αποδώσουν με γλυκύτητα και γλαφυρή αίσθηση τα νοήματα του έργου, τα πολλαπλά μηνύματα ζωής, την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, και, τελικά να μας πείσουν ότι μπορεί το παραμύθι να συνυπάρχει με την πραγματικότητα με στόχο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!   
     Στην είσοδο του σχολείου υπήρχε έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών με συντονίστρια την καθηγήτρια κ.Αναστασία Σουρλατζή.
     
      Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας ευχαριστεί θερμά την Διεύθυνση και τους καθηγητές των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση για την πρόσκληση και τη στήριξη στον Όμιλό μας και εύχεται Καλό Καλοκαίρι και πάντα να έχουν στόχο την αγάπη για τα παιδιά με τα ιδανικά Γνώση - Πίστη και Αρετή.  


Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης: Τζούλια Πουλημενάκου