7 Ιουλ 2019

Ανταπόκριση εκδρομής Ε.Π.Ο.Κ. στη Δημητσάνα, για την εορτή της Πολιούχου Αγίας Κυριακής


Είμαι ευτυχής που σήμερα βρέθηκα στην ένδοξη αυτή πόλη, την οποία προστατεύει η Αγία Κυριακή και ο Κύπριος Εθνομάρτυρας Φιλόθεος Χατζής. Συγκίνηση βαθύτατη διακατείχε την ψυχή μου, διότι με βοήθησε ο Θεός, για ακόμα μία χρονιά, να νιώσω τον εθνικό αυτόν συναγερμό, ο οποίος αποδεικνύει ότι βασιλεύει το πνεύμα του ηρωομάρτυρα της Ελληνικής Επανάστασης. Όταν δε προσήλθαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Δημητσάνης, ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Δημητσάνης, ο Ιερέας Ιωσήφ καθώς και ο ταπεινός και αγαπητός φίλος Ηγούμενος Δαμασκηνός, για την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του Φιλόθεου Χατζή έμπροσθεν του μνημείου του, πίστευα ότι εκείνη τη στιγμή άκουα τα γάργαρα νερά του Λούσιου ποταμού να διαλαλούν τη δόξα του Εθνομάρτυρα και Μέλους της Φιλικής Εταιρείας Φιλόθεου Χατζή.


Θρύλοι και παραδόσεις δεκάδων χρόνων ένδοξης ιστορίας, δημιούργησαν εδώ στη Δημητσάνα τον συγκλονιστικό εθνικό εκείνο παλμό, ο οποίος συνεπήρε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας όπως  και τα κορίτσια του χορευτικού που μας συνόδευαν. Ήταν μια συμπαράσταση εκδήλωσης υπέρ και της Κυπριακής Ελευθερίας. Η συμπαράσταση αυτή του έθνους εις τον αγώνα της Κύπρου, καθιστά τον αγώνα αυτόν αληθινά Εθνικό και Πανελλήνιο. Όταν δε από τα μεγάφωνα της εκδήλωσης, εδώ στην ηρωική Αρκαδία, ήχησαν τα λόγια του Πρωτοσύγκελου, υπέρ των Κυπρίων Αδελφών, τότε ήχησαν τα λόγια  του ακατάλυτου δεσμού όμαιμων αδελφών, απόδειξη ότι η Ελλάς είναι Κύπρος και η Κύπρος είναι Ελλάς. Αδέλφια Αρκάδες, οι φλόγες της Αρκαδίας φωτίζουν τον δρόμο των Κυπρίων.



Την Παρασκευή, μεταφερόμαστε με Αρκάδες Δημάρχους, μαζί και ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ, στην κατεχόμενη Κατωκοπιά, για να παραστούμε στα εγκαίνια του μνημείου της  Κατωκοπιάς, που ανεγέρθη απένταντι από τα Τουρκικά φυλάκια. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με Δημάρχους από τη Λυών και από τη Δημητσάνα.


Ηρακλής Ζαχαριάδης,
Πρόεδρος Ε.Π.Ο.Κ.