2 Ιουν 2021

Συμμετοχή του E.Π.Ο.Κ. στη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Έλληνες-Αρμένιοι-Ασσύριοι, Γενοκτονία των Λαών της Ανατολής"

 

Tην Κυριακή 30 Μαΐου 2021, με διοργανωτή τον Σύλλογο Ποντίων Αγ.Βαρβάρας "Ο Φάρος", πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Έλληνες-Αρμένιοι-Ασσύριοι, Γενοκτονία των Λαών της Ανατολής". Στη διοργάνωση αυτή έλαβαν τον λόγο, μεταξύ άλλων επίτιμων προσκεκλημένων,  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας κι ο κ. Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, μέλος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας. Ο  Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων μετά από πρόσκληση του συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας "Ο Φάρος"  συμμετείχε με τον Πρόεδρό  του κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη όπου με γραπτή του  παρέμβαση  ανάφερε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός συμπαραστέκεται  στους λαούς αυτούς που οι Τούρκοι εξολόθρευσαν, συμβάλλοντας σε  μια ολοκληρωτική  Γενοκτονία, κάνοντας μνεία και για την Εθνοκάθαρση  στην Κύπρο το 1974. Ο ίδιος ο κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης ανάφερε το πόσο σημαντική θεωρεί την παρουσία του ιδίου αλλά και του Ε.Π.Ο.Κ στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση δηλώνοντας την συμπαράστασή του σε αυτούς τους λαούς κι ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται πάντοτε μαζί τους. Στο τέλος εκδόθηκε Δελτίο  τύπου για το μνημείο Προσφύγων Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου (1922-23), η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται-Κομνηνοί", της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

 

Μνημείο Προσφύγων Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου (1922-23)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη μαρτυρική Μακρόνησο τοποθέτησης του Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο, των Ασσυρίων, καθώς και της απόδοσης φόρου τιμής στη φιλανθρωπική οργάνωση «AMERICAN WOMEN'S HOSPITALS» (AWH), για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προσέφερε στους πρόσφυγες κατά την περίοδο 1922-23.

Ο Σύλλογος Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ», η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ, ολοκλήρωσαν με συντονισμένες προσπάθειες την υποστήριξη ενός απαιτητικού εγχειρήματος, κάτω από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, πάνω σε ένα ακατοίκητο νησί, δίχως συγκοινωνιακή κάλυψη και άλλα μέσα. Κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν και να φέρουν εις πέρας το έργο που ανέλαβαν, με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης και φιλοτιμία, καλύπτοντας τις δαπάνες από ίδιους πόρους και μόνον.

Η προπαρασκευαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», συνοδευόμενου από ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη και εντοπισμό του γεωγραφικού σημείου. Το αίτημα στηρίχθηκε στα πορίσματα της έρευνας που εκπόνησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Καστανίδης Θεόφιλος.

Είχαν την τύχη να συνεργαστούν και να βρουν την ένθερμη υποστήριξη, από τις αρχές του Δήμου Κέας, οι οποίες έχουν τη διοικητική μέριμνα για το νησί, την πολύτιμη βοήθεια του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου και την πρόθυμη συνδρομή από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και των αντίστοιχων διευθύνσεων Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Αττικής, Α. Στερεάς & Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟΛ.Α).

Η Άδεια Ανέγερσης του Μνημείου στη Μακρόνησο εκδόθηκε  μετά από  γνωμοδότηση  του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων στη μνήμη των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο και των Ασσυρίων προσφύγων της  Άνω Μεσοποταμίας, που έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες και τις μεταδοτικές ασθένειες που μετέφεραν, εξ αιτίας των διώξεων που υπέστησαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας των χριστιανικών κοινοτήτων της καθ' ημάς Ανατολής από τους Νεότουρκους.

Το Μνημείο του Λοιμοκαθαρτηρίου στη Μακρόνησο, αποδίδει φόρο τιμής και προς τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έδρασαν στο νησί εκείνη την εποχή, και γίνεται πλέον πραγματικότητα μετά από έναν αιώνα, εκπληρώνοντας ένα χρέος τιμής προς τους γενοκτονημένους προγόνους μας. Αποτελεί φάρο Ελπίδας και Μνημοσύνης για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, όπως και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αναδεικνύει πανανθρώπινα ιδανικά, με την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία, τη φιλανθρωπία των εθελοντών που συνόδευσαν και βοήθησαν ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο.

Ο ισχυρός συμβολισμός του Μνημείου, η ιστορική και συναισθηματική του σύνδεση με τη θύμηση τόσων και τόσων αδικοχαμένων ψυχών, Ελλήνων και Ασσυρίων, που δεν πρόλαβαν να ανακάμψουν από τη Γενοκτόνο μανία των Νεότουρκων και άφησαν άδοξα την τελευταία τους πνοή στο Λοιμοκαθαρτήριο, καθιστά τον χώρο ιερό, γιατί αντανακλά την αύρα από τις ψυχές των προγόνων μας και δεν εξυπηρετεί σκοπούς άλλους εκτός από εκείνον της ανάδειξης της Ιστορίας και της Μνήμης. Ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για κανενός είδους εκμετάλλευση από  οποιονδήποτε.

Η μόνη τυπική εκκρεμότητα που απομένει είναι η απόφαση των προσφυγικών οργανώσεων που ανέλαβαν να περατώσουν την ανέγερση,  των τοπικών αρχών και του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προσδιοριστεί η ημερομηνία τέλεσης των επίσημων εγκαινίων του Μνημείου με όλες τις προβλεπόμενες τιμές και με την παρουσία των απογόνων των προσφύγων, συμπολιτών μας, θρησκευτικών και πολιτειακών αρχών.

Για την ανέγερση του Μνημείου των Προσφύγων του Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου της περιόδου 1922-23:

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

Υπεύθυνες Δημοσίων Σχέσεων: Νατάσσα Θάνου, Νίκη Σκουτέρη