22 Οκτ 2021

Τελετή Βράβευσης του Ε ́ Παγκύπριου Μαθητικού Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του ΕΠΟΚ

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο του Στροβόλου στο νησί της Κύπρου, στην οποία επιδόθηκαν τα περσινά βραβεία στα παιδιά της Κύπρου, για τον Ε' Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Η  οργανωτική επιτροπή αναγκάστηκε μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προέκυψε από τις δηλώσεις συμμετοχής  να δεχθεί μόνο έναν γονιό ως συνοδό του κάθε παιδιού στην εκδήλωση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 300, γεγονός που συγκίνησε τον Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ. Δρ. Ηρακλή Ζαχαριάδη και ο οποίος υπέβαλλε τις προτάσεις του για τα επόμενα έτη των διαγωνισμών αφήνοντας έκπληκτους, γονείς, μαθητές και διδασκάλους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρός μας αφού χαιρέτησε τους επισήμους αναφέρθηκε στο νέο του όραμα για την Κύπρο. Από το 2021 οι ποιητές σε κάθε  Παγκύπριο Διαγωνισμό, των οποίων τα ποιήματά τους θα αριστεύουν, θα διαγωνίζονται στους ΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ οι οποίοι θα λαμβάνουν μέρος σε μεγάλο αρχαίο θέατρο σε όποια  πόλη της Κύπρου έχει τέτοιο θέατρο. Οι διαγωνιζόμενοι θα κρίνονται από  ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από το κάθε υπουργείο, ο Διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, η διευθύντρια Φιλολόγων Κύπρου και από τον ΕΠΟΚ ο εκάστοτε Προέδρος και ένα μέλος του ΕΠΟΚ αναγνωρισμένος ποιητής.

Στη συνέχεια  ανέβηκε στο βήμα ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης,  ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία τέτοιων διαγωνισμών οι οποίοι ενισχύουν την δυναμική της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας. Αναφέρθηκε με πολύ τιμητικά λόγια  στον ΕΠΟΚ και τον άοκνο Πρόεδρό  του, που πασχίζει με κάθε του δράση να φέρνει κοντά ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟ. 

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Επίτροπος της  Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Φώτης Φωτίου ο οποίος εκθείασε το έργο του Προέδρου και αποδέχτηκε  την πρότασή του  να συλλεχθούν τα καλύτερα ποιήματα και  πεζά όλων των μαθητών της Κύπρου και να βρει ο ίδιος  χορηγούς για να στηρίξει την έκδοσή τους σε ένα συλλογικό έργο.  Ο κύριος Φωτίου για σαράντα πέντε λεπτά μιλούσε για τον αγαπητό φίλο  και συναγωνιστή του, Ηρακλή Ζαχαριάδη.

Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε η Διευθύντρια των Φιλολόγων κυρία Ειρήνη Ροδοσθένους  με τον πάπυρο Ευποιίας  και το μεγάλο Μετάλλιο του ΕΠΟΚ, μια  μεταξοτυπία του εικαστικού Βασίλη Βαγιάννη και βιβλία από την έκδοση της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε ως καλύτερος καθηγητής του Γυμνασίου Πάφου, ο  κύριος Γιάγκος Γιάγκου. Η όλη εκδήλωση περιλάμβανε το καλύτερο ποίημα, το οποίο ενορχηστρώθηκε και  το  τραγούδησαν παιδιά - μαθητές.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας zoom. Για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους μας ότι μαγνητοσκοπήθηκε και σύντομα θα είναι διαθέσιμη μαζί με φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα του Ε.Π.Ο.Κ. https://www.epok.gr/