1 Απρ 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 14ο)

 

Δημήτρης Συμεωνίδης, «Γαρυφαλλάνθη»

Έλαβα με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο καταπληκτικό, βασισμένο σε πραγματική ιστορία από την ζωή στην Μυτιλήνη. Διάβασα ένα έργο ενός νέου λογοτέχνη από την Κύπρο το οποίο με εντυπωσίασε και με κέρδισε, του Δημήτρη Συμεωνίδη. Ο λογοτέχνης αυτός ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πνευματικών δημιουργών που σε μένα προκάλεσε το αμέριστο ενδιαφέρον του ειδικού κριτικού και του αναγνωστικού κοινού. Ο συγγραφέας έκανε μια σπουδαία αρχή. Με  οποίο είδος της πνευματικής λογοτεχνίας ασχοληθεί γρηγορά θα ανοίξει ο δρόμος της μεγάλης επιτυχίας. Προσεγγίζει την ψυχή του ανθρώπου για να συμπορευθεί  μαζί του σε μια τελειότητα και μια συμπαντική ενότητα. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του πορεία ζωής. Στης καρδίας και του νου τα απόκρυφα σημεία και στις απρόσιτες γωνιές καταγράφονται οι βιωμένες μνήμες. Γεγονότα, στιγμιότυπα, συγκινήσεις, το ξύπνημα του σώματος και το κάθε τι που υπάρχει και που έχει σχέση με την ανθρώπινη ευτυχία. Όλες οι αναφορές του συγγραφέα έχουν σημείο έμπνευσης, την αξέχαστη σύντροφο, την Γαρυφαλλάνθη σαν γιαγιά. Εκείνο που ξεχωρίζει ο αναγνώστης είναι ένας γνήσιος λυρισμός. Είναι ένα βιβλίο με γνησιά στοιχεία αληθινής αγάπης κι αφοσίωσης που προσεγγίζει τον άνθρωπο και τον βοηθά στην κατάκτηση της αληθινής αγάπης, της ευτυχίας. Σε μένα έμεινε και κράτησα εκείνο το  «Ο Θεός μας δίνει όλα τα χρονιά της ζωής μας να δημιουργήσουμε ΑΛΛΑ στην ζωή μας δεν διαλέγουμε εμείς το τέλος αλλά μόνο ο Θεός και πρέπει να ξέρουμε ότι το τέλος δεν είναι πάντα ευχάριστο». Πράγματι «Όλες οι ανάσες της ζωής χωρούν σε μια δέσμη από κόλλες».

Συνέχισε φιλέ, έκανες μια καλή αρχή και γρηγορά θα είσαι ένας ευτυχής δημιουργός.

Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης

 

Δημήτρης Νεόφυτος, «Η Κερύνεια και τα λιμάνια της μέσα από τους αιώνες», ιστορική και πολιτική μελέτη.

Η θεματολογία του βιβλίου του ιστορικού ερευνητή, πολιτικού αναλυτή, ελληνιστή και συγγραφέα Δημητρίου Νεοφύτου αναφέρεται μέσα από την μελέτη της ιστορίας της Κερύνειας ο εντοπισμός, η καταγραφή όλων των κατά καιρούς λιμανιών αυτής της όμορφης πόλης. Σε δυο τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιβάλλει τις τρεις πλευρές της χερσονήσου  κτίστηκε πρώτα η αρχαιά Ακρόπολη και αργότερα το κάστρο της Κερύνειας οπού με την μελέτη αυτή μας υπόδειξε ότι λειτουργούσαν ΕΦΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ. Στην όμορφη κατεχομένη πόλη της Κερύνειας.

Με υπευθυνότητα και ιστορική αλήθεια μας παίρνει μαζι του, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του. Αναπλάθει ιστορικές στιγμές και μας διαπερνά το ρίγος της φρίκης, του πόνου και της συγκίνησης, καθώς μας περιγράφει μια πραγματικότητα σένα κόσμο δίχως ηθικές βάσεις, σ’ έναν κόσμο σκλαβιάς. Σ’ έναν κόσμο οπού κατορθώνει και ζει η αγάπη, η πατριδολατρία και η θυσία στα τέρατα της φυλής, ενός αγνού Κύπριου Έλληνα. Γνωρίσαμε την ανθρωπιά και την Απανθρωπιά. Το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Μένει ο απόηχος ενός πολιτισμένου κόσμου, που είναι αναγκασμένος να βιώνει αυθαιρεσία και βαρβαρότητα. Μένει στον αναγνώστη η πεποίθηση πως ο κόσμος  της Κερύνειας έχει ψυχικές δυνάμεις να αντέξει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές αυτά που γνωρίζουν. Μένει η εντύπωση ό,τι ο Τάκης Νεοφύτου έγραψε ένα  πολύ καλό βιβλίο - άριστο συμπληρώνοντας κενά  της ιστορίας, των θρύλων, και των παραδόσεων, θαμμένα στον χρόνο. Σπουδαίο βιβλίο! Σπουδαία δουλειά!  Συγχαρητήρια στον σπουδαίο συγγραφέα και  τους συντελεστές του έργου αυτού.

Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης