8 Απρ 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 15ο)

 

Αναστασία Μεσίτη, «Δίδυμες φλόγες»

Η συγγραφέας κ. Αναστασία Μεσίτη μας προσφέρει ένα απολαυστικό κι ερωτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Δίδυμες φλόγες». Με την υπέροχη γραφή της μας εναλλάσσει σε τόπους και χρονικές στιγμές διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας και ανυπομονώντας για τη συνέχεια. Η αμεσότητα στους διαλόγους, οι περιγραφές τόπων, ο εύπλαστος λόγος, η ευμορφία συναισθημάτων, η λιτή γλώσσα, φράσεις ξεκάθαρες αγγίζουν την καρδιά του αναγνώστη κάνοντάς τον  να ονειρευτεί, να ανασύρει από τη μνήμη του γεγονότα και συναισθήματα, να οδηγηθεί σε μια πανανθρώπινη επίκληση για αγάπη. Με φόντο την Αγγλία, ένας απρόσμενος έρωτας εξελίσσεται ανάμεσα σε μια ανερχόμενη Κύπρια συγγραφέα και έναν διάσημο Άγγλο μουσικό. Ένα μυθιστόρημα που με τη μεστότητα γραφής του διαβάζεται απνευστί.

 

Αντώνης Χατζηγιάννης, «Το κλειδί»

«Το κλειδί» είναι το νέο βιβλίο του Αντώνη Χατζηγιάννη. Αποτελείται από σαράντα (40) αυτοτελείς αληθινές ιστορίες που σκοπός τους είναι να εισάγουν τον θεατή σε μια νέα οπτική της ζωής τους, σε μια νέα θέαση καταστάσεων και γεγονότων, σε μια πιο θετική στάση ζωής, σε αισιόδοξα μηνύματα. Το Κλειδί είναι το μέσο που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μόνοι μας τα απλά πράγματα που χρειάζεται να βελτιώσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα που θα μας οδηγήσει προς την επιτυχία και την ευτυχία. Λόγος απλός και άμεσος, με ηθικά διδάγματα και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή ο κ. Αντώνης Χατζηγιάννης προβληματίζει τον αναγνώστη, τον ωθεί σε μια νέα θεώρηση καταστάσεων, σε μια νέα οπτική που ενδεχομένως την είχε προσπεράσει ή δεν είχε σταθεί καθόλου πάνω της. Με αγάπη προς τον αναγνώστη και τον άνθρωπο γενικά, με ιστορίες προσωπικές ή αφήγησης φίλων του συγγραφέα, δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που κρύβει μέσα του και την ευτυχία που είναι δίπλα του αρκεί να μην την αφήσει να τον προσπεράσει. Ένα βιβλίο που το απόλαυσα, προβληματίστηκα, αναθάρρησα από την πρώτη του μέχρι την τελευταία του σελίδα.

 

Μαρία Παΐση, «Επιχείρηση Λάζαρος»

Η συγγραφέας Μαρία Παΐση μας προσφέρει στιγμές αγωνίας στο νέο της μυθιστόρημα «Επιχείρηση Λάζαρος» των εκδόσεων Ευγνώμων. Εξακόσιες εβδομήντα μία σελίδες γεμάτες άλυτα μυστήρια, κρυμμένα μυστικά, καταιγιστικές εξελίξεις, φόβο και αδικία που σε καθηλώνουν και σε συνεπαίρνουν σε ένα ταξίδι δικαίωσης και λύτρωσης, αγωνίας και διεκδίκησης, φόβου και τόλμης. Ένας τετραψήφιος αριθμός, μία συνάντηση από το παρελθόν, μία άγρια επίθεση εναντίον του ήρωα, χαμένα έγγραφα, θησαυροί σε θυρίδες, το κλειδί διεκδίκησης, αμέτρητες δολοφονίες, υπόκοσμος, απαγωγή, εξαφανίσεις, προδοσία, απειλές, θάνατοι, εγκατάλειψη σε ορφανοτροφείο, προκαλούν συγκίνηση στον αναγνώστη και την ανάγκη δικαίωσης του ήρωα απέναντι στην τόση αδικία που βίωσε από τη στιγμή της σύλληψής του ως έμβρυο αλλά και στις τόσες συλλήψεις ως ενήλικας στην προσπάθειά του να επιβιώσει από κακοποιά στοιχεία που τον παρακολουθούν και διεκδικούν τα μυστικά που θεωρούν ότι κρύβει. Και κει που πιστεύεις ότι  η ζωή σε έχει εγκαταλείψει, εκεί και ανακαλύπτεις ότι όταν σου χρωστά στην τόση δυστυχία σου εκεί και το όνειρο και η διεκδίκησή του. Διότι ποτέ δεν είναι αργά. Η συγγραφέας με αριστοτεχνική πλοκή κατορθώνει να μας προβληματίσει και να μας  συγκινήσει. Η ταύτιση με τις περιπέτειες του ήρωα και τον τρόπο ζωής του μας κάνει απνευστί να εμβαθύνουμε στις σελίδες του υπέροχου αυτού μυθιστορήματος και να χαμογελάσουμε και να χαρούμε με την λύτρωση του ήρωα.

 

Λίτσα Καποπούλου, «Πνοή»

Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναζήτηση του έσω εαυτού και τις ρίζες του. Το πεπρωμένο εξακολουθεί να απαιτεί, να διεκδικεί και τότε η σκέψη σου και η καρδιά σου το ακολουθούν. Ειδικά όταν ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν κρυμμένα μυστικά. Όλα αυτά περιγράφονται με εμβριθή τρόπο στο μεταφυσικό μυθιστόρημα της Λίτσας Καποπούλου «Πνοή» εκδόσεων Δίαυλος. Η συγγραφέας μας προσφέρει παραστατικές εικόνες, ιστορικά στοιχεία από την ελληνιστική περίοδο και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πολιτισμικούς προβληματισμούς, κοινωνικές προσεγγίσεις, πανανθρώπινες αξίες , περιπέτεια, αναζήτηση της αλήθειας με αριστοτεχνικές μεταπηδήσεις από το παρόν, στο παρελθόν και από εκεί στο μέλλον. Δύο αδέρφια ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών. Στην προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν τα μυστικά αυτά και να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους οδηγούνται σε μια μεταφυσική ανακάλυψη της ζωής τους μέσα από τον μυστικισμό της Ανατολής. Ονόματα, τοποθεσίες, όνειρα, αισθήματα μας κρατούν σε αγωνία διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Εναλλασσόμενη πλοκή που συγκινεί και ταξιδεύει τον αναγνώστη μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Αλησμόνητες πατρίδες… Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καππαδοκία, Έφεσος, Πανιώνιο, Αρχαία Πριήνη, Ηράκλεια, Λάτμος, Αλικαρνασσός, μας γεμίζουν συγκίνηση όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και μόνο όταν ανακαλύπτεις το πεπρωμένο σου, τότε ηρεμεί η ψυχή σου. Κι αυτό συμβαίνει και με τους ήρωές μας. Η πνοή διαχέεται, συνεχίζει να επιλέγει, να ζει. Ένα μυθιστόρημα που δεν το αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου!

 

Λίτσα Καποπούλου, «Αντίο κύριε Εισαγγελέα»

«Αντίο κύριε Εισαγγελέα» είναι το μυθιστόρημα της κ. Λίτσας Καποπούλου των εκδόσεων Ελκυστής. Η κ. Καποπούλου είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ. Η ιδέα του βιβλίου της είναι εμφανώς επηρεασμένη από το αίσθημα δικαίου που την διακατέχει, απόρροια κιόλας των σπουδών της. Μέσα στο βιβλίο της βιώνουμε τα πάθη, τα λάθη, τα βιώματα, τους έρωτες, τις φιλίες του ήρωα από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και την ώριμη ηλικία του. Την προσπάθεια του ήρωα για αυτοβελτίωση, αυτογνωσία, λύσιμο των γόρδιων δεσμών, δικαιοσύνη, αξίες και ιδανικά. Όλα επίκαιρα και διαχρονικά στη ζωή των ανθρώπων. Ο ήρωας μας ταξιδεύει σε Αθήνα, Μεσσηνία,  Αυστραλία και γινόμαστε συνοδοιπόροι στη ζωή του και στις αποφάσεις του. Η κ. Καποπούλου με τη μεστή γραφή της μας προσφέρει πλούσιες πνευματικές περιδιαβάσεις, βιώνουμε την πανανθρώπινη επίκληση για αγάπη, αισθανόμαστε τον αγώνα δικαιοσύνης του ήρωα μέχρι το ύστατο «Αντίο κύριε Εισαγγελέα».  Ένα αντίο στο παρελθόν και ένα χαίρε στην ευτυχία του παρόντος και του μέλλοντος. Εξαιρετική γραφή, διεισδυτική ματιά, γρήγορη πλοκή, ενδιαφέροντες διάλογοι, πλούσιες εικόνες χαρακτηρίζουν το έργο της κ. Καποπούλου, αφήνοντάς μου μια γλυκιά αίσθηση μέθεξης και ψυχικού συνταξιδέματος με τους ήρωες του βιβλίου της.  

 

Χρυσούλα Μπιράκου – Σφακιανάκη, «Ταραγμένοι χρόνοι στις γειτονιές του Άη – Νικόλα (1940 -1949)»

Ένα εξαίσιο βιβλίο είχα τη χαρά να κρατήσω στα χέρια μου και να διαβάσω από την Χρυσούλα Μπιράκου – Σφακιανάκη. Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι «Ταραγμένοι χρόνοι στις γειτονιές του Άη – Νικόλα (1940 -1949)» και πρόκειται για ηθογραφικό – ιστορικό μυθιστόρημα. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στην τριπλή κατοχή αλλά και στον Εμφύλιο. Χρόνια ποτισμένα με αίμα, με θηριωδίες, με πόνο απερίγραπτο, με θανατηφόρα πείνα. Η ελληνική γη ποτισμένη με αίμα και δάκρυ, γεμάτη συντρίμμια που όμως προσπαθεί να ορθοποδήσει. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι του Άη Νικόλα μας αποδεικνύουν ότι οι αξίες, ο σεβασμός, η ομόνοια, η πίστη, η ελπίδα, η αλληλεγγύη, είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων συμφιλιωμένων με την ζωή, με την χαρά και με την δυστυχία, με την αγάπη και τη θυσία, με τον αγώνα και με το θάρρος. Με την πένα της η συγγραφέας μας συγκινεί, μας κάνει συνοδοιπόρους στις ζωές των ηρώων. Όλη η ιστορία της Ελλάδας απλώνεται εμπρός μας φέρνοντας μνήμες, γεγονότα, εμπειρίες. Ο λόγος της διεισδυτικός, παρηγορητικός, αφυπνιστικός. Με αριστοτεχνική γραφή μας παραθέτει πολύσημες σχέσεις μεταξύ ιστορίας, χαρακτήρων, τρόπου ζωής και αντίληψης των ηρώων. Άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου αυτού είναι το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει από το Ημερολόγιο 2003 του Ενιαίου Λυκείου Γυθείου. Λες και μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί σε κείνο τον χρόνο και τον χώρο που μας τα διηγείται η συγγραφέας. Λόγος και εικόνα μας συντροφεύουν σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο και πίσω στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα μας. Και στο τέλος το χαμόγελό μας σηματοδοτεί την λύτρωση και την εξύψωση του Ανθρώπου στις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες της ζωής του.