9 Αυγ 2022

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Κριτική από τη Ζωή Φράγκου, Αντιπροέδρου του ΕΠΟΚ

Για το βιβλίο της Αναστασίας Ιωακειμίδου :
Καλοκαιρινά Λυρ..Ο..Παιχνιδίσματα
Ποιητικό παραμύθι σε μορφή Λίμερικ
κείμενο & εικονογράφηση : Αναστασία Ιωακειμίδου
Εκδόσεις : Κομνηνός
μετάφραση στα γερμανικά: Ν. Σιδηροπούλου
Το νέο ποιητικό παραμύθι , σε μορφή Λίμερικ , της Αναστασίας Ιωακειμίδου ' απαγγέλει' στη ψυχή μας.
Ένα πρωτότυπο ποιητικό παραμύθι , έξυπνο, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, τραβά την προσοχή με τους στίχους του, έχοντας επίκαιρη θεματολογία κι αναδεικνύοντας μια ακόμη φορά το ταλέντο της συγγραφέως /ποιήτριας Αναστασίας Ιωακειμίδου , την περιβαλλοντική της ευαισθησία και γενικότερα την οικολογική της συνείδηση, ως στοιχείο της ταυτότητας του χαρακτήρα της!
Οι αναγνώστες έχουν ανάγκη από συγγραφείς και ποιητές που να αφυπνίζουν τη σκέψη τους με κάθε τρόπο και μετά βεβαιότητας , η υπογράφουσα το βιβλίο , είναι σε αυτή την κατηγορία.
Έχοντας στον πυρήνα της ιστορίας ένα φαινομενικά 'απλό' θέμα, αυτό της επέλασης των μεδουσών στις θάλασσες μας, πλέκει παιχνιδιάρικους στίχους , προσφέροντας διδαχή μέσω της ψυχαγωγίας .
Η εικονογράφηση επίσης είναι της συγγραφέως μας, σε τέλεια αρμονία με το κείμενο, ούτε χαμηλών τόνων μα ούτε
και υπερβολική . Το μυαλό των παιδιών πρέπει να δημιουργεί και τις δικές του εικόνες!
Η διγλωσσία του κειμένου επίσης πολύ σημαντική, αυξάνει το εύρος των αναγνωστών αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ένα ευχάριστο διδακτικό ανάγνωσμα για τα παιδιά και για τη μητρική τους γλώσσα αλλά και την ξένη .
Για όσους δεν γνωρίζουν τη μορφή Λίμερικ , είναι μια τέλεια ευκαιρία να μυηθούν. Να τονίσουμε πως πολλοί και σημαντικότατοι Έλληνες ποιητές έχουν γράψει ποιήματα σε μορφή Λίμερικ, όπως ο Γεώργιος Σεφέρης στο βιβλίο του:
'Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά' με σκίτσα του ιδίου: Είτανε μια κοπέλα στο Πεκίνο Που ‘λεγε πάντα: «Δοσ μου κι απ’ εκείνο» και σαν της τα' δώσαν όλα , έσκασε σαν πασαβιόλα και την κλάψανε πολύ στο Πεκίνο'
Οι δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται καθώς και οι οδηγίες εκμάθησης των ποιημάτων Λίμερικ αποτελούν ένα χρήσιμο οδηγό.
Θερμά συγχαρητήρια ! Καλοτάξιδο!