20 Νοε 2023

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΟΣ


ΚΡΙΤΙΚΗ της Ζωής Φράγκου
Αισθάνομαι τιμή που έχω στα χέρια μου , τη νέα ποιητική συλλογή του κ Βασίλη Παπακώστα, ποιητή, λογοτέχνη, συνταξιούχου Ειρηνοδίκη : ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ , από τις εκδόσεις ΑΤΤΙΚΟΣ.
Ενός σπουδαίου ανθρώπου με μακρά σημαντική πορεία και προσφορά. Με πολλές ευαισθησίες, ανησυχίες, προβληματισμούς, ένας μαέστρος της ελληνικής γλώσσας και βαθιά ερωτευμένος με την ίδια τη ζωή σε όλες τις πτυχές της . Ένας σύγχρονος Οδυσσέας της ανθρώπινης ψυχής σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας και του φωτός.
Τα ποιήματα που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη συλλογή 53 στον αριθμό, είναι ποικίλης θεματολογίας αλλά και μεθόδων γραφής ποίησης , όπου συναντάμε ομοιοκατάληκτα , με δεκαπεντασύλλαβο , ελεύθερα κλπ
Δε θα σταθώ στο μέτρο και αριθμό των συλλαβών , μα στον πλούσιο ψυχικό κόσμο του ποιητή μας που καθρεφτίζεται πλούσια σε κάθε στίχο, αναβλύζοντας όλη την υπαρξιακή αναζήτηση , ενός ανθρώπου και τον αγώνα που δίνει μα και το γολγοθά που ανεβαίνει, προκειμένου να φτάσει στη λύτρωση , στο φως, στην αλήθεια , τη δική του Αλήθεια!
Γιατί η αλήθεια του καθένός , από ποιον άραγε δύναται να αμφισβητηθεί αλλά και να αξιολογηθεί ;
Όπως και στο πεζό δείγμα του λόγου , κάθε μορφής , με τον ίδιο τρόπο και στην ποίηση κι ακόμα περισσότερο ανοίγονται ποικίλα θέματα συζήτησης , προιόντα επικαιρότητας, σκέψης , λογισμού, προβληματισμού, αναμνήσεων..
Όλα υπέροχα , μα επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τα :
Για τη γυναίκα
Πως να ξεχάσω μάνα
Οι νέοι προχωρούν
Ο γολγοθάς του σήμερα
Το αντίμαχο αστέρι
Απόρριψη
πόλεμος
Αγάπης θρίαμβος
Πλήρωσες το λάθος και πολλά άλλα
Η έκδοση προσεγμένη , αξιόλογη, η γλώσσα καθαρή ,κατανοητή με αυθεντικά μηνύματα και όχι δυσνόητο κλισέ ύφος.. Η χρονολόγηση των ποιημάτων από το δημιουργό τους σημαντική , καθώς βοηθά σε μια βαθύτερη μελέτη της θεματολογίας.
Βαθιά ενδοσκοπικός ο κάθε στίχος , με μια νότα ελπίδας αλλά και μελαγχολίας ταυτόχρονα . Όμορφα πλεγμένοι στίχοι , σκέψεις , συναισθήματα, λογισμοί, αφήνουν χαμόγελο συγκίνησης στα χείλη και ένα δειλό δάκρυ στα βλέφαρα!
Συγχαρητήρια κ Παπακώστα , να είναι καλοτάξιδο!