21 Ιαν 2024

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΑΣ ΕΡΑΤΩΣ ΛΙΤΣΑ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ


ΚΡΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Κρατώ στα χέρια μου τη νέα ποιητική συλλογή της αγαπημένης συγγραφέως, ποιήτριας και δικαστικής λειτουργού Λίτσας Καποπούλου, που με τίμησε μια ακόμη φορά με την έμπρακτη εμπιστοσύνη της.Η μούσα Ερατώ του εξωφύλλου, καλλιτέχνημα ισάξιο πίνακα ζωγραφικής, της Βιβής Μαρκάτος, με κοιτά κι αναρωτιέται πότε θα προχωρήσω στα ενδότερα Συλλογίζομαι κοιτώντας την , τι είναι ποίηση τελικά; ο στοχασμός; οι σκέψεις; η φαντασία; οι προβληματισμοί; Ένα από αυτά ή κάτι άλλο; Η και όλα μαζί; Εύκολο ή δύσκολο να τα καταθέτεις; Μήπως ο αβάσταχτος αναστεναγμός από τα τρίσβαθα της ψυχής , όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο; Το πάθος και τα πάθη μας! Ο ψίθυρός μας , στον εαυτό μας, στα αστέρια , στους ανθρώπους. Μια ανθρωποκεντρική ποιητική συλλογή , μπουκέτο σκέψεων ευαίσθητων χορδών της Λίτσας. Για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, όλα ευωδιάζουν Έρωτα! Κάθε ποίημα κι ένα λουλούδι. Κάθε στίχος κι ένα βλεφάρισμα της ψυχής της. Λέξεις απλές απαρτίζουν τους στίχους , χωρίς ίχνος περιττού στολισμού και δυσνόητων νοημάτων. Όλα ξεχωριστά και ιδιαίτερα , ξεχωρίζω το Έρωτας στην Κρήτη, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Ένα πράσινο λιβάδι, Ο μαύρος κύκνος, το ταξίδι του παππού, Πόλεμος, Τα παιδιά μου, παγωνιά και Ήλιος και πολλά πολλά άλλα..
Παλέτα ποιητικής μορφής όλα, όπου συναντάς, ελεύθερο στίχο , ρίμα, χαικού κλπ Άλλα μεγαλύτερα σε έκταση , άλλα μικρότερα , μα όλων οι μελωδίες , από τα βάθη της ψυχής της , έρχονται άλλα δειλά κι άλλα θαρραλέα να μας συναντήσουν. Πλούσια σε βάθος νοημάτων , δίνουν γενναιόδωρα τροφή για σκέψη , καλλιεργώντας μας την ενσυναίσθησή μας και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη γενικότερα!
Κάθε φορά που μελετώ ,με σκοπό το σχολιασμό ,ένα πόνημα της κ Καποπούλου, έχω την αίσθηση , πως με κοιτά ένα μικρό κορίτσι και μου χαμογελά. Είναι η νιότη της ψυχής και του χαρακτήρα της, που αναβλύζουν από κάθε λέξη και εικόνα! Αθωότητα, ειλικρίνεια, χαρά , απορία, ευαισθησία και έρωτας , βαθύς έρωτας για τη ζωή , για τον άνθρωπο, την οικογένεια, για τον ίδιο τον έρωτα!
Πολλά συγχαρητήρια ! Καλοτάξιδο!