10 Μαρ 2018

2η Διάλεξη του Αντιστρατήγου ε.α. κ.Σπύρου Μπελεγράτη με θέμα "Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο"

                                                                                 
                                                                                

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των απειλών τής Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω της Α.Ο.Ζ., η ένταση που προκαλεί ο νέος ρόλος του Ιράν και οι γενικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης. Στον περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου επανακάμπτει έντονα, για ακόμη μία φορά, ο διεθνής παράγοντας και η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων και περιφερειακών ανταγωνιστικών χωρών. Τα νέα αυτά δεδομένα για τον «μικρό» μας κόσμο ανέλυσε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018,  με μεγάλη επιτυχία σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Σπιτιού της Κύπρου,  ο Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας κ. Σπύρος Μπελεγράτης, στη 2η διάλεξη στο πλαίσιο συνεργασίας και σύμπραξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας και του Σπιτιού της Κύπρου, με θέμα "Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο".


      Την εκδήλωση άνοιξε η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου κ.Μαρία Παναγίδου, η οποία αφού καλωσόρισε το κοινό, ευχαρίστησε τον ομιλητή για τη σημερινή του παρουσία και την πολύ χρήσιμη για όλους μας ομιλία.
      Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας Δρ.Ηρακλή Ζαχαριάδη, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παρουσία του και την αποδοχή της προσκλήσεώς του.
                                         
                            
                                                                           




      Ακολούθησε η ομιλία του κ.Σπύρου Μπελεγράτη, ο οποίος ανέλυσε τα θέματα τής Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από γεωπολιτικής άποψης, όσο και από πολιτικής, κάτι που κράτησε σε εγρήγορση το ακρωατήριο, σε μια ομιλία υψηλού επιπέδου, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετούς χάρτες της περιοχής. Αρχικά, ανέφερε: «Η σημερινή ημερίδα δεν έχει σκοπό και χαρακτήρα να προσδιορίσει με πολλά λόγια αυτό που περιγράφει ο τίτλος της, αλλά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε γεωστρατηγικά  και προοπτικά τις κυριότερες τρέχουσες εξελίξεις για τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία μάς ενδιαφέρει, και είναι Κύπρος και Ελλάδα -ως κέντρο την Κύπρο και την Ελλάδα-καταλήγοντας σε ορισμένες συμπερασματικές έννοιες στο τέλος της σημερινής διάλεξης».


                                                                      

Στη συνέχεια, τόνισε ως σημεία ιδιαίτερης προσοχής,  τη δημιουργία χάσματος βορρά-νότου εντός της Ε.Ε., τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, τη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ–Ε.Ε. και Ρωσίας, την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή συνεργασία & ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας για την Ε.Ε. Επίσης, αναφέρθηκε σε δράσεις γεωοικονομικού χαρακτήρα, όπως η διπλωματία των αγωγών και η διακίνηση του «γκρίζου και μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με την απαίτηση εφαρμογής των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαϊκού Συστήματος, όπως η συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών.  

                                                                                   
Στο τέλος της ομιλίας του, φανερά συγκινημένος, αφιέρωσε την ομιλία του στους αδελφούς μας Κύπριους και σε όσους Ελλαδίτες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

                                                                     


     Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό προς τον ομιλητή και η εκδήλωση έληξε με την αποφώνηση από την κυρία Μαρία Παναγίδου, η οποία ανέφερε στον κ.Μπελεγράτη: «Τα θέματα που μας αναλύσατε είναι αυτά που μας κάνουν να αγωνιούμε και να αναζητούμε απαντήσεις. Το έργο που είχατε σήμερα το επιτελέσατε άψογα και χαίρομαι που το αφιερώσατε στην Κύπρο, στους ανθρώπους της και στους Ελλαδίτες αδελφούς μας που χάθηκαν ή αγνοούνται στην Κύπρο». Στο τέλος, η κυρία Παναγίδου ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του και τον Πρόεδρο του ΕΠΟΚ Δρ.Ηρακλή Ζαχαριάδη για την συνεργασία του.

Η 3η διάλεξη θα γίνει την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, με θέμα «Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018 – Πάγιες Πρακτικές της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής», με τον ιστορικό ερευνητή κ.Γεώργιο Λεβέντη.