21 Οκτ 2018

1η Διάλεξη του 3ου Κύκλου Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αθήνα με την κ.Αντιγόνη Περικλέους-Παπαδοπούλου

                                                                                              
     Η έναρξη του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων που διοργανώνει στην Αθήνα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), πραγματοποιήθηκε από την τ.ευρωβουλευτή κυρία Αντιγόνη Περικλέους-Παπαδοπούλου την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, με θέμα:
«Το ιδεολογικό υπόβαθρο της μεταξέλιξης της κυπριακής οικογένειας (1974-2009) από τη σκοπιά τριών γενεών γυναικών».



     Την εκδήλωση άνοιξε η Μορφωτική Σύμβουλος του Σπιτιού της Κύπρου κυρία Νάντια Στυλιανού και χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής κ.Βάιος Λιάπης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Α.Π.ΚΥ., ο οποίος και μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Α.Π.ΚΥ. Δρα Σωκράτη Κάτσικα.
                                            

                                                                                 
                                                                               
     Μεταξύ των καλεσμένων τίμησαν με την παρουσία τους ο κ.Νέαρχος Νεάρχου, Λειτουργός Γραφείου Εκδηλώσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δρ. Ανδρέας Βοσκός, Καθηγητής Αρχαίας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο οικονομολόγος Δρ.Στέλιος Παπαδόπουλος.
                                                 
      Η ομιλία της κ.Αντιγόνης Περικλέους-Παπαδοπούλου  επικεντρώνεται ειδικότερα σε μια  κριτική επισκόπηση των σημαντικών αλλαγών που επισυνέβησαν στην κυπριακή κοινωνία και παραθέτει τα ευρήματα της εμπειρικής διερεύνησης του ιδεολογικού υπόβαθρου  της μετεξέλιξης της κυπριακής οικογένειας (1974-2009), όπως προκύπτουν  μέσα από τη σκοπιά τριών γενεών γυναικών. Μέσα από τις αντιλήψεις, απόψεις, στάσεις και βιωματικές εμπειρίες τριών γενεών γυναικών, αναλύονται οι εσωτερικοί παράγοντες και οι ιδιαιτερότητες που επηρέασαν την κυπριακή οικογένεια και συνδέεται ο θεωρητικός προβληματισμός με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.
                                           
     Η ομιλήτρια μεταξύ  άλλων ανέφερε: «Η κυπριακή πολιτεία, ως κράτος δικαίου και προνοίας, πρέπει να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να στηρίζει τον θεσμό της οικογένειας, δημιουργώντας υποστηρηκτικές υποδομές, δίνοντας στοχευμένες οικογενειακές και άλλες παροχές και επιδιώκοντας συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Σ΄αυτόν τον τομέα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα σημαντικές και υποστηρηκτικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές για στήριξη εργαζομένων γονιών, που επιδιώκουν όχι μόνο μια καλύτερη ισορροπία και συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και μια ομοιομορφία όσον αφορά στις εθνικές πολιτικές σε θέματα, όπως είναι η γονική άδεια, η άδεια πατρότητας και μητρότητας».
                                              



      Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών και τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Δρ. Ηρακλή Ζαχαριάδη, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για τη συνέχιση της συνεργασίας με το Α.Π.ΚΥ. και το Σπίτι της Κύπρου, με τις εξέχουσες διαλέξεις που σκοπό έχουν τη συνεχή μάθηση και ενημέρωση του κοινού για ενδιαφέροντα θέματα. 
                                                 
                                               

     Στο τέλος της εκδήλωσης η ομιλήτρια δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό καθώς και τοποθετήσεις του ως προς το θέμα που ανέπτυξε.
      Ο 3ος κύκλος διαλέξεων σε συνδιοργάνωση του Α.Π.ΚΥ. , του Σπιτιού της Κύπρου και του Ε.Π.Ο.Κ.Ελλάδας θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο του 2019 και λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, και πραγματοποιείται με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Α.Π.ΚΥ. σε όσους παρακολούθησαν τη σειρά.
                                            


Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης:Τζούλια Πουλημενάκου
Φωτογραφίες: Σπίτι της Κύπρου