9 Φεβ 2019

Ανταπόκριση 4ης Διάλεξης με ομιλητή τον κ.Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

                                                                     

Αθρόα η συμμετοχή του κόσμου και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 η 4η Διάλεξη του 3ου Κύκλου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με ομιλητή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιάννη Στουρνάρα και θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας και το Σπίτι της Κύπρου.
                                                                     
    

    Ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Δρ.Ηρακλής Ζαχαριάδης στον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στον ομιλητή ανέφερε: «Θεωρείτε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο φορολογικής και ασφαλιστικής αντιμετώπισης του νέου επιχειρηματία, του νέου επιστήμονα, συμβαδίζει με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον; Για μένα είναι ένα πλαίσιο που δεν διευκολύνει το νέο. Δεν δικαιούμεθα να απογοητεύουμε όσους θέλουν να προσφέρουν ιδέες, γνώση και πλούτο. Οφείλουμε να αποδεχόμαστε την αποτυχία με την ίδια γενναιοδωρία που καλωσορίζουμε και την επιτυχία. Μόνο μαθαίνοντας θα γίνουμε καλύτεροι. Πιστεύω ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Είναι η βάση για μια ανταγωνιστική ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θα ήθελα, λοιπόν, και θα περιμένουμε όλοι να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις, πολύ πιο αναλυτικά, για την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές».
                                                              

     Χαιρετισμό απηύθηναν και ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Καθηγητής κ.Σωκράτης  Κάτσικας, Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
                                                                         


     Στην ομιλία του ο κ.Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, αλλά και της υποστήριξης των μακροχρόνια ανέργων. Σχολίασε επίσης την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου λέγοντας ότι είναι «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.. Επίσης, τόνισε ότι η σημαντικότερη πρόκληση για το άμεσο μέλλον  είναι η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους,  προσθέτοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεαζόμενες σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική. Χαρακτήρισε, εξάλλου, ότι ο
«σημαντικότερος δημοσιονομικός  κίνδυνος μεσοπρόθεσμα» είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις. Ανέφερε, επίσης, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες.
                                                                   



     Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας ευχαριστεί θερμά τον κ.Γιάννη Στουρνάρα για την αποδοχή της πρόσκλησής του να  μιλήσει ανοικτά για πρώτη φορά στις διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για θέματα της ελληνικής οικονομίας μας, θέματα που αφορούν όλους μας.