13 Νοε 2021

Πρώτη διάλεξη του 5ου κύκλου της «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου»


Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, στο Σπίτι της Κύπρου, ξεκίνησε ο 5ος κύκλος της «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» η οποία συνδιοργανώνεται, από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.) και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) με τη διάλεξη του Καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων Α.Π.Θ., Επιστημονικού Υπευθύνου του ερευνητικού έργου Daemon που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), κ. Βασίλη Κ. Γούναρη, με θέμα Ένα δαιμόνιο για κάθε εποχή: Κατασκευή και πρόσληψη του «ελληνικού δαιμονίου» στη Νεότερη Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Α.Π.ΚΥ. κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε ο κύριος Γούναρης η διάλεξή του αποτελεί παρουσίαση ερευνητικού έργου που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας και σκοπό έχει να εντάξει την έννοια του ελληνικού δαιμονίου ως χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής, ως ένα αμφιλεγόμενο προτέρημα που οδήγησε στην αρχαιότητα τους Έλληνες στο να εδραιωθούν ως κυρίαρχοι του εμπορίου, αλλά και στο πέρασμα των αιώνων να μπορούν να αναγεννιούνται από τις στάχτες τους σαν άλλοι φοίνικες είτε τους κατατρέχει η προσφυγιά είτε η μετανάστευση. Τη διάλεξη παρακολούθησαν πολλοί παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι λογοτεχνικών και πολιτιστικών φορέων.

Και αυτός ο κύκλος διαλέξεων μένοντας πιστός στη φιλοσοφία των προηγούμενων, σκοπό έχει να προσφέρει την τέρψη της γνώσης και την ενημέρωση για πνευματικά, ιστορικά και πολιτιστικά νέα δεδομένα που αφορούν και στις δύο χώρες Ελλάδα και Κύπρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το ακροατήριο.





Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη διάλεξη του καθηγητή, κ. Γούναρη που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του  Δίαυλος (diavlos.gr.net)