30 Δεκ 2021

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (3ο ΜΕΡΟΣ)

Γιάννης Παπαγεωργίου, «Του Μαρτιού η μέρα»

Του Μαρτιού η μέρα, μία εξαιρετική συλλογή ιστορικών ποιημάτων, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821, που έγραψε ο ποιητής Γιάννης Παπαγεωργίου. Ξεκινώντας με στίχους από τον Εθνικό μας Ύμνο, ο ποιητής εμπνέει τους αναγνώστες! Καθηλώνει με τον έξοχο ποιητικό του λόγο, καθώς αναφέρεται στις θυσίες των προγόνων μας και το μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους. Ποιήματα Δόξας, Ηρωισμού, Μεγαλοπρέπειας, πώς η Πατρίδα μας φώτισε με το υπέροχο παράδειγμά της όλους τους λαούς της Γης, διδάσκοντας το αθάνατο πνεύμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης! Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκραβούρες που περιέχονται στην θαυμάσια αυτή ποιητική συλλογή, γεμίζοντάς μας υπερηφάνεια και κρατώντας αλώβητες βαθιά στη μνήμη μας τη γενναιότητα, την αρετή και την αυταπάρνηση, όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας!


Ελένη Γ. Τυρίμου, «Πίσω από τις σελίδες»

Η Ελένη Τυρίμου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Πίσω από τις σελίδες», που περιλαμβάνει τέσσερα διηγήματα: Με τα μάτια ενός παιδιού, η σφραγίδα, το κλειδί του θησαυρού, ο άγνωστος αρματολός. Ο λόγος της λιτός, ουσιαστικός και μεστός, αγγίζει τις καρδιές μας και μας ξυπνά μνήμες. Τα συναισθήματα παίζουν έντονα με τις λέξεις και αποτυπώνουν στο χαρτί τη χαρά, τη λύπη, τη δύναμη, την αδυναμία, την υπομονή, κυρίαρχες με νέες ελπίδες και γλυκές προσμονές. Η συγγραφέας γράφει με τα φτερά της ψυχής της, συγκινώντας βαθιά μέσα από την απλότητα  των περιγραφών και την έκφραση των πανανθρώπινων ιδανικών. Το βιβλίο «Πίσω από τις σελίδες», της συγγραφέως Ελένης Γ. Τυρίμου, όσες φορές κι αν το διαβάσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!


Ελευθέριος Πλουτάρχου.  «Άνθρωπος Στοχασμοί και Αποχρώσεις»

Η ποιητική συλλογή: «Άνθρωπος - Στοχασμοί και Αποχρώσεις», του ποιητή Ελευθέριου Πλουτάρχου, περιλαμβάνει 180 χαϊκού. Η έξοχη πένα του συγγραφέα, υμνεί την ομορφιά της ποίησης! Μας παρασύρει σε ένα ταξίδι που μας γεμίζει έγχρωμα συναισθήματα, αγγίζοντας τις πιο κρυφές πτυχές της ψυχής μας! Η ποιότητα των στίχων του γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα εκφράζει έναν κώδικα επικοινωνίας, αυτονόητης σκέψης και προβληματισμού γεμίζοντας την καρδιά μας με αποχρώσεις φωτεινές!


Γιώργος Τζιβελέκος, «Ο επιμένων έρωτας νικά»

Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Τζιβελέκου,  με τίτλο: Ο επιμένων έρωτας νικά, συγκινεί μέσα από την απλότητα και τις υπέροχες εναλλαγές του ύφους και της θεματολογίας της. Η ποίησή του ενδοσκοπική και ταυτόχρονα επικοινωνιακή, αναδύει ένα φως και μία πανδαισία χρωμάτων! Ποιήματα ανυπότακτα, γραμμένα με λέξεις που υποδέχονται φιλόξενα η μια την άλλη. Ποιήματα με ταυτότητα  με σκέψεις μεστές τα συναισθήματά βαθιά και αξεπέραστα! Γράφει ο ποιητής, βγάζοντας όμορφα κομμάτια του εαυτού του:

"Και στη δεύτερη ζωή θα 'μαι πάλι εδώ να σ' αγαπώ όσο πιο βαθιά γίνεται.

Και στη δεύτερη ζωή πάλι θα κλείσω τα μάτια μου σε τυχόν λάθη κι ατέλειες, αυτά που οδηγούν στο τέλειο..."

Ένα έργο ανθρώπινο που μαγεύει και μας ταξιδεύει γλυκά, μας τρέχει στις αναμνήσεις, στους στοχασμούς και τα όνειρα!


Γιάννης Παπαγεωργίου, «Οι ώρες περνάνε»

Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαγεωργίου, με τίτλο: "Οι ώρες περνάνε", αγγίζει βαθιά τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς! Ο ποιητής με τον έξοχο λόγο του, σαγηνεύει, προβληματίζει και επικεντρώνεται ταυτόχρονα στο χώρο της αγάπης, του ρομαντισμού, του απραγματοποίητου, με μία τρυφερότητα και ευαισθησία που συγκινούν ιδιαίτερα!

"Γυρεύω τη μνήμη της ψυχής μου τη μνήμη που με εγκατέλειψε.

Σαλπίζω στα πέρατα του κόσμου ο ήχος μου ανάσα της ψυχής μου.

Φωνάζω στον άνεμο που φεύγει και στη φωνή μου εσύ δεν έρχεσαι..."

Γράφει ο ποιητής και οι στίχοι του χαράζονται με μελάνι ανεξίτηλο βαθιά στην καρδιά μας!


Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τον ήλιο»

Ο  άνθρωπος που μιλούσε με τον ήλιο, της Κατερίνας Λιβιτσάνου Ντάνου, είναι μία ποιητική συλλογή που αγγίζει απαλά τα φύλλα της καρδιάς μας. Η συγγραφέας του, με τον γλαφυρό και μεστό της λόγο πέρνα μηνύματα ουσιαστικά, προς διάφορες κατευθύνσεις.

Γράφει χαρακτηριστικά στο ποίημά της: "Μια άλλη άνοιξη":

"Και μια των ημερών αγκάλιασε τη Γη μια Άνοιξη αλλιώτικη. Και μας έμαθε να πονάμε και να μένουμε μόνοι να προσφέρουμε και να υποχωρούμε να αγαπάμε και να χειροκροτούμε να κρατάμε αποστάσεις και να βοηθούμε να θαυμάζουμε και να συγκινούμαστε να θυμώνουμε και να πολεμάμε αδιάλειπτα..."

Η δύναμη των στίχων της μοναδική, με μια ζηλευτή αυθεντικότητα γεννά έντονα συναισθήματα και μας παρασύρει σε μονοπάτια αυτογνωσίας. Ταυτόχρονα όμως, η αληθινή ψυχή και η τρυφερή της έκφραση συγκινούν και συναρπάζουν!

 

Γιάννης Παπαγεωργίου, «Μάτωσε η γης»

Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαγεωργίου, με τίτλο: "Μάτωσε η γης", ένιωσα μία θαλπωρή και εσωτερική γαλήνη! Ο θαυμάσιος ποιητικός του λόγος, με περίτεχνο τρόπο κράτα την πόρτα της ψυχής μας ανοιχτή στον ήλιο, την ομορφιά, το όνειρο, την ελπίδα... Κάθε ποίημά του εκφράζει κάτι πολύτιμο, τρυφερό αλλά και σοφό συνάμα! Γράφει σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του, ο ποιητής:

"Μέσα στις φλόγες καίγονται πόθοι που δε μιλάνε εκείνα που δε λέγονται, ψυχές που αγαπάνε.

Μέσα σε δρόμους άγνωστους στους σκοτεινούς τους κόσμους με τους καιρούς ανέπαφους αλλάζουνε τους νόμους"

Κάθε στίχος του, βαθιά ανθρώπινος, αποκαλύπτει συναισθήματα που ταυτιζόμαστε απόλυτα και γινόμαστε ένα μαζί τους, αλλά πάνω από όλα αναδεικνύει τον πλούσιο ψυχικό κόσμο του ποιητή!


Σταυρούλα Βενιέρη, «Τα δικαιώματα του παιδιού»

Είναι  μια πολυτελής  και άρτια εικονογραφικής μελέτης συλλογή που μόλις  κυκλοφόρησε. Ένα βιβλίο αφιέρωμα σε όλα τα παιδιά του κόσμου και όπως η ιδιά η συγγραφέας αναφέρει,  ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να εμπνευσθούν με όσα αναφέρει και να τα αξιοποιήσουν εποικοδομητικά, ώστε όλα τα παιδιά να  κατανοήσουν την ανάγκη δυσάρεστων φαινομένων όπως η  βία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ρατσισμός, η κακοποίηση κτλ. πράγματα που σε λίγο αναγκαστικά θα τα διδάσκουν στα σχολεία. Η κ. Βενιέρη με έξυπνο τρόπο καταφέρνει να πείσει τα παιδιά να απορρίψουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Πιστεύω ότι είναι ένα στολίδι για όλες τις σχολικές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και είναι κάτι που δεν  συναντήσαμε πουθενά έως τώρα. Θέλω επίσης να επισημάνω σε όλα τα παιδιά όλου του κόσμου τις ωραίες εκφραστικές ζωγραφιές και ιδιαίτερα το  CD  που το συνοδεύει.


Αδελαϊδα Παπαγεωργίου, «Η άλλη όψη μου»

Η ποιητική συλλογή «Η άλλη όψη μου» είναι μια ποιητική κατάθεση με αποστάγματα ζωής, απανθίσματα βιωμάτων. Η ποιήτρια έχοντας φιλοσοφήσει τη ζωή και τις αξίες της, έχοντας υπάρξει μέρος της κοινωνίας και του «είναι» της ζωής με τρόπο μεστό και αφτιασίδωτο μας κοινωνά της αλήθειες της. Δεν νιώθει την ανάγκη να θαμπώσει τον αναγνώστη με περίπλοκες λέξεις γιατί στόχος της είναι να μοιραστεί εντυπώσεις και όχι να κλέψει. Δεν έχει ανάγκη από ετερόκλητες λάμψεις γιατί η ποιότητα της γραφής της είναι πλανήτης αυτόφωτος που φωτίζει τον αναγνώστη. Γράφει… Άκου το οργισμένο θρόισμα/ στο βίαιο άρπαγμα του ανέμου./ Να βρει λυτρωμό/ γυρεύει ο θνητός στο Θεό. Και αλλού, Ένα αστέρι λοξοδρόμησε/ σε ανάδρομη τροχιά/έψαχνε να βρει/ την λάμψη των ματιών σου.

 

Όλγα Αχειμάστου, «Καρδιόσχημα»

Ερωτική, λυρική, μυρίανθη  γραφή που υμνεί την αγάπη και τον έρωτα. Βαφτισμένη σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, μαρτυρά την λεπτότητα των συναισθημάτων, την ιερότητα της αγάπης και της παραδοχής. Πανσέληνες νύχτες  και έναστροι ουρανοί γίνονται καμβάς όπου απλώνονται οι στίχοι της ποιήτριας και οι στοχασμοί της λάμπουν την νύχτα και αγκαλιάζουν κάθε ψυχή. Το κόκκινο ανήκει στον Έρωτα, γράφει η ποιήτρια και εμείς αφηνόμαστε στη μουσική της γραφής της και εισερχόμαστε στην ολόφωτη σάλα ακολουθώντας τη μελωδία των βιολιών που παίζουν για εμάς μόνο.


Γεωργία Κιζιρίδου, «Στιγματισμένοι»

Η Γεωργία Κιζιρίδου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Στιγματισμένοι", που αποτελείται από δέκα ιστορίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα συνδυασμένες με στοιχεία μυθοπλασίας. Η αγάπη, η χαρμολύπη, ο πόνος, η ειρωνεία, το απροσδόκητο, το αναπάντεχο, η ελπίδα, το όνειρο, εναλλάσσονται και αλληλοϋπονομεύονται στα διηγήματα αυτά. Τα διάσπαρτα τραύματα, τα ατομικά δράματα της καθημερινότητας και η εξαιρετική γραφή της συγγραφέως φέρνει πολλές φορές δάκρυα στα μάτια. Μία στιλπνή καταγραφή με αδιέξοδες νοσταλγίες, με ανθρώπους της διπλανής πόρτας, απλοϊκούς, ταπεινούς, αλλά όχι ασήμαντους. Οι "Στιγματισμένοι" είναι ένα βιβλίο που θα μείνει στη μνήμη όλων των αναγνωστών, γιατί εισχωρεί στα μύχια της ψυχής και συναντά κομμάτια της δικής μας...

 

Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου, «Δραπέτες της καθημερινότητας»

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου - Ντάνου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Δραπέτες της καθημερινότητας» Τα 24 διηγήματα του βιβλίου με ουσιαστικά μηνύματα κερδίζουν το ενδιαφέρον, ενώ ο αριστοτεχνικός λόγος της συγγραφέως καθηλώνει και συγκινεί! Τα θέματα που παίρνουν ζωή στα διηγήματα του βιβλίου της, είναι απλά και καθημερινά σαν να βγήκαν από τη δική μας σκέψη, σαν οι ήρωές τους να κατοικούν δίπλα μας και να κινούνται στο δικό μας μικρόκοσμο που μας περιβάλλει. Η έκταση τόση όση χρειάζεται για να μας τραβήξει την προσοχή και να ταυτιστούμε με τη σκέψη και τη δράση των ηρώων. Τελικά, καμιά φορά αρκεί να διαβάσεις δυο - τρεις αράδες από το γραπτό ενός συγγραφέα για να αισθανθείς πως ο λιτός τρόπος παρουσίασης ενός θέματος, μπορεί να "μιλήσει" καλύτερα από πολλές σελίδες πυκνογραμμένης περιγραφής!