5 Ιαν 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (4ο ΜΕΡΟΣ)

 Θοδωρής Δημητρακόπουλος, «Απολογίες» 

Το βιβλίο «ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ» του Θοδωρή Δημητρακόπουλου πραγματεύεται είκοσι πεζά κείμενα για εφήβους. Αποτελούν απολογίες εφήβων που μετά από κάποια παραβατική συμπεριφορά ή αποκλίνουσα βρίσκονται απέναντι από το νόμο. Η εφηβεία είναι μια περίοδος όπου οι νέες και οι νέοι επιδιώκουν να έχουν εμπειρίες σε νέες καταστάσεις και πράγματα. Βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση του εαυτού τους, αμφισβητούν τους γονείς τους, οι φίλοι τους είναι η καλύτερη παρέα τους. Οι επιλογές τους όμως μπορούν να τους οδηγήσουν σε αδιέξοδα και τραγικές καταστάσεις για την ίδια τη  ζωή τους ειδικά όταν δεν έχουν προβεί σε κατάλληλες επιλογές  και να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους γύρω τους ανθρώπους. Πολλές φορές οι έφηβοι παραβαίνουν κοινωνικούς κανόνες και δε δέχονται εύκολα τα όρια. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους επηρεάζεται ως επί το πλείστον από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα νοσηρό περιβάλλον είτε κοινωνικό/ ψυχολογικό τότε σε μεγάλο ποσοστό θα προβεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν μεγαλώνει ο έφηβος σε ένα περιβάλλον στερημένο από αγάπη, παραμελημένος από την οικογένειά του. Χωρίς όμως όλα αυτά να αποτελούν και τον κανόνα. Καθώς οι έφηβοι ακολουθούν τα δικά τους «μονοπάτια» μπορεί να τους προσφερθούν από παρέες σε χώρους διασκέδασης , έξω από το σχολείο τους, σε φιλικά τους πρόσωπα, ναρκωτικά και μπλεκόμενα με αυτά μπορεί να οδηγηθούν σε ένα σκοτεινό τούνελ που  με δυσκολία θα μπορέσουν να βγουν από αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έφηβοι μετανιώνουν για τις πράξεις τους, ζητούν συγνώμη, αναγνωρίζουν τα λάθη τους αλλά μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη υποστήριξη να τα ξεπεράσουν. Όλα αυτά τα ζούμε μέσα από το βιβλίο του κ. Δημητρακόπουλου ερχόμενοι αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα και κοινωνικές αξίες που μας κάνουν να αναλογιστούμε τον βαθύ και σημαντικό ρόλο του ανθρώπου στην κοινωνία.


Ελευθέριος Πλουτάρχου«Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα»

Ο κ. Ελευθέριος Πλουτάρχου μέσα από το βιβλίο του «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα» μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο στα Γεωμετρικά, στα Αρχαϊκά, στα Κλασσικά και στα Ελληνιστικά χρόνια. Με την φανταστική του γραφή βοηθά παιδιά κι εφήβους να προσεγγίσουν ιστορικά γεγονότα με τρόπο ευχάριστο και αυθόρμητο χωρίς να κουράζει. Ο Λεωνίδας και ο φίλος του Περικλής ταξιδεύουν με ένα παράξενο τρόπο για δεκατέσσερις μέρες πίσω στον χρόνο. Ο αναγνώστης μαθαίνει για την κάθοδο των Δωριέων, τις πρώτες αποικίες, για τους Ίωνες και τους Αιωλούς. Ταξιδεύει στην Σπάρτη, στην Αθήνα και αντλεί πληροφορίες για τα είδη του πολιτεύματος. Έρχεται σε επαφή με στοιχεία του πολιτισμού όπως Ραψωδούς και ποιητές, λυρικούς και ιστορικούς,  φιλοσόφους και σοφούς, αγγειοπλαστική, αρχιτεκτονική. Μαθαίνει για τη γιορτή του Θεού Απόλλωνα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ιστορία της Καλλιπάτειρας. Μεταφέρεται στα κλασικά χρόνια, ζει τους Περσικούς πολέμους και τη μάχη στον Μαραθώνα, την μάχη στα στενά των Θερμοπυλών, την ναυμαχία της Σαλαμίνα. Το ταξίδι συνεχίζεται στη Θήβα, στην πρώτη πόλη που αντέδρασε στους όρους της Ανταλκίδειας Ειρήνης. Ο αναγνώστης αντλεί και πληροφορίες για τον Πελοποννησιακό πόλεμο και ταξιδεύει μέχρι την Μακεδονία, στα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου. Το ταξίδι ολοκληρώνεται στην Ήπειρο και στα ελληνιστικά χρόνια. Το βιβλίο αυτό προσφέρεται και ως βοήθημα σε μαθητές και μαθήτριες για να αντλήσουν πληροφορίες και για να εμπεδώσουν με τρόπο ευχάριστο κι ευρηματικό πληροφορίες και γεγονότα στα ιστορικά χρόνια του Αρχαίου Πολιτισμού μας!


 Σπύρος Γεωργίου,  «Πτυχές φιλοσοφικού στοχασμού στον Χρήστο Μαλεβίτση»

O Xρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε φιλόσοφος και στοχαστής, με έντονη πνευματικότητα, με λόγο καθοδηγητικό, επιβλητικό, παρηγορητικό, διεισδυτικό, αφυπνιστικό. Υπήρξε κατεξοχήν δοκιμιογράφος όπου μέσα στα δοκίμιά του διακρίνεται η πνευματική του ανησυχία, ο βαθύς του συλλογισμός, η αναζήτηση της αλήθειας. Προσπάθησε να προσεγγίζει και να αναλύσει σύγχρονους  προβληματισμούς, να εμβαθύνει στην εσωτερικότητα του ανθρώπου, να δώσει απαντήσεις σε διλήμματα, σε κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις παραδόσεις, με τη θρησκευτικότητα, με την ιστορία. Ο κ. Σπύρος Γεωργίου στο έργο του «Πτυχές φιλοσοφικού στοχασμού στον Χρήστο Μαλεβίτση»  υφαίνει με σεβασμό και συστολή τις βαθιές πνευματικοφιλοσοφικές αναζητήσεις του Χρήστου Μαλεβίτση επιτρέποντας  στον αναγνώστη να βαδίσει στο ίδιο «μονοπάτι» με τον δοκιμιογράφο, να αφουγκραστεί την σκέψη του και να αναστοχαστεί πάνω σε αυτήν. Το  βιβλίο περιλαμβάνει επτά (7) κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο αναφέρεται σε ανάλυση δοκιμίων  του Χρήστου Μαλεβίτση προσεγγίζοντας έτσι φιλοσοφικούς στοχασμούς του που έχουν να κάνουν με το υπάρχειν, με την συνείδηση και την εσωτερικότητα  του ανθρώπου και τη συμπεριφορά του, με την παράδοση, με την Πολιτεία και την Δημοκρατία, με το δημοκρατικό πολίτευμα και την αστική δημοκρατία, με την ελευθερία και τις δημιουργικές συνειδήσεις. Ο κ. Σπύρος Γεωργίου κατορθώνει να βοηθήσει τον αναγνώστη να στοχαστεί και να αναστοχαστεί  με τον τρόπο που ο Μαλεβίτσης διερευνά κάποιο θέμα του συλλαμβάνοντας και αναδομώντας την αισθητικώς δημιουργική συνείδηση.


Αντρέας Κελέσης,  «Της Κερύνειας η ΕΟΚΑ»

Ο Αντρέας Κελέσης μέσα από το βιβλίο του «Της Κερύνειας η ΕΟΚΑ» μας μυεί στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ κατά τα έτη  1955 έως 1959. Πρόκειται για ένα βιογραφικό  κοινωνικοπολιτικό και ιστορικό έργο όπου στις διακόσιες ογδόντα έξι (286) σελίδες του γνωρίζουμε την Εθνική Οργάνωση των Κυπρίων αγωνιστών κατά των Άγγλων κυρίαρχων της Κύπρου. Η ΕΟΚΑ είχε ως στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, στρατολογούσε μέλη από το σχολείο μάλιστα όπου με σθένος και αγωνιστικό φρόνημα πάλεψαν για την ελευθερία του νησιού. Ο ίδιος ο συγγραφέας υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ και μας παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο τα αληθινά γεγονότα, με ιστορικές πηγές  μέχρι τη στιγμή του βασανισμού των μελών από τον Άγγλο κατακτητή. Τα μέλη χαρακτηρίζονταν από πράξεις ανδρείας και ηρωισμού ενώ μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα είχαν και οι γυναίκες της Κύπρου από μαθήτριες μάλιστα. Η γραφή του βιβλίου απλή και κατανοητή μας βοηθά να ζήσουμε τα γεγονότα και να συμπάσχουμε στον απελευθερωτικό αυτόν αγώνα από την αγγλική αποικιοκρατία.


 Γιάννης Νταουλτζής,  «Καλοί, κακοί στο τέλος τους παίρνει όλους ο διάολος», 

Ο συγγραφέας Γιάννης Νταουλτζής στο βιβλίο του, με τον ευρηματικό τίτλο «Καλοί, κακοί στο τέλος τους παίρνει όλους ο διάολος», μας προσφέρει δεκαέξι διηγήματα που διατρέχουν τον ελληνικό χώρο με αναγωγές σε παρελθοντικούς χρόνους αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Ο χωρισμός των ηρώων του σε καλούς και κακούς μας προϊδεάζει για το ήθος του κάθε χαρακτήρα, με τον κοινό προορισμό του καθενός, που δεν είναι άλλος από τον θάνατο. Ο Γιάννης Νταουλτζής ως φιλόλογος, χαρακτηρίζεται από ευελιξία στην αφηγηματική και γλωσσική ικανότητά του. Οι προτάσεις του είναι μικρές, η γλώσσα του απλή και κατανοητή, στο λεξιλόγιό του διακρίνονται στοιχεία τοπικής ντοπιολαλιάς. Τα διηγήματά του είναι ηθοπλαστικά, κοινωνικά κι ενίοτε χιουμοριστικά. Κάθε διήγημά του συνοδεύεται κι από ποιήματα ή αποσπάσματα ελλήνων ποιητών. Ίσα για να μας προϊδεάσει γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, τόσο όσο να σταθούμε πάνω του και να συλλογιστούμε την πλοκή και την κορύφωση, να αισθανθούμε  τον παλμό του διηγήματός του, να ταυτιστούμε με τους ήρωές του. Άλλοτε η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη κι άλλοτε τριτοπρόσωπη, αισθανόμενοι προσωπικές του εμπειρίες κι ενδεχομένως αληθινές καταστάσεις που όμως παρουσιάζονται με μυθοπλαστική αφήγηση. Ένα βιβλίο που πραγματικά συγκινεί και δε θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.