5 Δεκ 2021

Δεύτερη διάλεξη του 5ου κύκλου της «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου»

Δελτίο τύπου via Σπίτι της Κύπρου

Με τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α.Π.Θ. κ. Ζαχαρία Σκούρα, με θέμα Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου: «Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία», συνεχίστηκε την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, στο Σπίτι της Κύπρου, ο 5ος κύκλος της επιτυχημένης «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η «Σειρά», που στοχεύει στη διάχυση της γνώσης στο ευρύτερο κοινό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα για την πραγμάτωση δημιουργικής μάθησης, την απόκτηση, επικαιροποίηση ή αναβάθμιση γνωστικών ικανοτήτων, δεξιοτήτων και αντιλήψεων σε νέους τομείς και πεδία, συνδιοργανώνεται, από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.) και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής κ. Γιάννης Μανωλόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Ο.Κ., Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης.

Όπως ανέφερε στη διάλεξή του ο κ. Σκούρας, «από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα οι αντιλήψεις για τη ζωή μπερδεύονταν με μύθους, δοξασίες και δόγματα, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η σκέψη του Αριστοτέλη. Η ανακάλυψη του κυττάρου, των νόμων της κληρονομικότητας, της εξελικτικής διαδικασίας, του γενετικού υλικού και τόσων άλλων, προσέδωσαν νέες φιλοσοφικές και επιστημονικές διαστάσεις στο φαινόμενο ζωή, απαιτώντας μία ολιστική προσέγγιση. Το βιολογικό σύστημα προβάλλεται ως ένας αέναος χορός, με έκφραση, με πειθαρχία, με σχέδιο και αυτοσχεδιασμό, με ατομικότητα και συλλογικότητα. Όπως επεσήμανε, η Βιολογία (ο λόγος περί βίου) μας προκαλεί και μας προσκαλεί να αναζητήσουμε τη ζωή, το πιο πολύπλοκο φαινόμενο που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους, σε όλες της τις εκφάνσεις. Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η αντίληψη ότι ο βίος και η πολιτεία του καθενός μας περνά μέσα από τη βιολογική μας οντότητα, που, όταν την αντιληφθούμε, θα σεβαστούμε τη φύση μας (τη μοναδικότητά μας) και τη φύση που μας περιβάλλει».

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το ακροατήριο, την οποία συντόνισε ο Αντιπρύτανης Α.Π.ΚΥ., ο οποίος και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον ομιλητή.

2 Δεκεμβρίου 2021


Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την διάλεξη πατώντας   εδώ