18 Δεκ 2021

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ


Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στην πλατεία Κοραή έλαβε χώρα μια πολύ συγκινητική εκδήλωση, ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά, επί 47 συναπτά έτη, οι συγγενείς των αγνοουμένων Κύπριων αδελφών μας. Ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο στήθηκε στην πλατεία Κοραή και οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους και ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος των ανωτάτων επιτελικών αξιωματικών, Στρατηγός κ. Σπυρίδων Μπελεγράτης, ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης και μέλη του Συλλόγου, αλλά και συγγενείς των αγνοουμένων στόλισαν το δένδρο με φωτογραφίες των αγνοουμένων μελών των οικογενειών τους. Παράλληλος στολισμός πραγματοποιήθηκε επίσης στη Λευκωσία, το Λονδίνο, το Τορόντο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Συγκινητική η στιγμή που ένας από τους παρευρισκόμενους, βάζοντας το χέρι του στο κουτί για να τραβήξει μια φωτογραφία να κρεμάσει στο δέντρο, διάλεξε τυχαία τη φωτογραφία του πατέρα του, γεγονός που συγκλόνισε και συγκίνησε όσους τίμησαν αυτή την εκδήλωση.

Παρακάτω σας παραθέτουμε την ομιλία που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά και στις οικογένειες των αγνοουμένων ο κ. Φώτης Φωτίου.





Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου σε τελετή στολισμού του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου των Αγνοουμένων, την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων μας,

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγες μέρες οι απανταχού Χριστιανοί θα γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Μια μέρα χαράς και ελπίδας για ειρήνη και αδελφοσύνη με μηνύματα διαχρονικά και πανανθρώπινα.

Τις άγιες τούτες μέρες, θα ήθελα πρώτιστα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων για την πρωτοβουλία σας. Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου αγνοουμένων συμβολίζει την συμπαράσταση και συμπαράταξη της ΝΕΠΟΜΑΚ και όλων μας στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και εκφράζει ειλικρινή αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης στις δοκιμαζόμενες οικογένειες. Είναι μια πράξη αξιέπαινη που σας τιμά ιδιαίτερα.

Πέραν της Λευκωσίας, και της Αθήνας σήμερα, στολισμός Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Αγνοουμένων πραγματοποιήθηκε επίσης στο Λονδίνο, το Τορόντο και το Γιοχάνεσμπουργκ.

Είναι 47 Χριστούγεννα που οι οικογένειες των αγνοουμένων μας θα περάσουν χωρίς την παρουσία των αγαπημένων τους προσώπων και χωρίς να γνωρίζουν, μετά από τόσες δεκαετίες, την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Τις άγιες αυτές μέρες ο πόνος των συγγενών που αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων γίνεται ακόμα πιο βαρύς και ασήκωτος.

Είναι μια απάνθρωπη και αφύσικη κατάσταση που ακυρώνει αξίες και αρχές της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Δεν μπορεί και ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η τραγωδία. Οι ισχυροί της γης, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν και ηθική υποχρέωση να αναλάβουν επιτέλους ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για τερματισμό της τραγωδίας,

Από πλευράς μας εργαζόμαστε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για να καμφθεί η αδιαλλαξία και άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για τερματισμό της τραγωδίας, την οποία η ίδια δημιούργησε και συντηρεί με τακτικισμούς για τόσες δεκαετίες προκαλώντας καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Ας ευχηθούμε το κάθε Χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίζουμε σε συνεργασία με τη νεολαία των αποδήμων μας, να εκπέμψει δυνατά το μήνυμα της διεθνούς επίκλησης μας για περαιτέρω στήριξη των προσπαθειών και ενεργειών μας υπέρ της διακρίβωσης της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας.

Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτείας και όλων μας εκφράζω την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράσταση μας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και προς όλους εσάς με τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζουμε μαζί τον ιερό αγώνα για αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του τελευταίου αγνοούμενου μας και της οικογένειας του. Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή και χρέος απέναντι στους ήρωες μας και στις οικογένειες τους.

Συγχαίρω θερμά, για ακόμα μια φορά, τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για την πρωτοβουλία τους. Νέοι που δεν έζησαν τον πόλεμο, νέοι που αν και διαμένουν μακριά από το νησί μας γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία μας, τους αγώνες του λαού μας και αγωνίζονται μαζί μας για ευόδωση των στόχων μας.

Ευχαριστίες απευθύνω και προς το σύνολο των αποδήμων μας για τη διαχρονική τους στήριξη και εύχομαι τα Χριστούγεννα αυτά και ο Νέος Χρόνος να ενισχύσουν τις προσδοκίες μας για ελευθερία και ειρήνη στην μικρή μας πατρίδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.