29 Ιαν 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 9ο)

 

Λένα Μαυρουδή – Μούλιου, «ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 5»

Πρόκειται για μία θαυμάσια συλλογή διηγημάτων όπου η έξοχη πένα και το βαθύ συναίσθημα της συγγραφέως, με έναν τρόπο εντυπωσιακό, ιχνηλατεί ζωές και αναλύει χαρακτήρες. Θέματά της η αγάπη, η ζωή, τα θέλω μας, το ανεκπλήρωτο, οι υποσχέσεις, το αμοιβαίο, η προδοσία, η επιθυμία για μία ευτυχισμένη ζωή, οι θυσίες που πρέπει να κάνουν δύο άνθρωποι για να ζήσουν έναν έρωτα. Λόγια που δεν ειπώθηκαν ποτέ ή δεν έπρεπε ποτέ να ειπωθούν... Λέξεις ξεχωριστές, που μπήκαν στη σειρά κι έδωσαν νόημα σε μια ασπρόμαυρη ζωή. Η έξοχη ρεαλιστικότητα της Λένας Μαυρουδή - Μούλιου, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή έως το τέλος, συναρπάζει με την αλήθεια της και αγγίζει με την απλότητά της ολόκληρο το είναι μας!

 

Θάνος Φασουλόπουλος, «Η εξιλέωση Πέτρου»

Μία ιστορία η οποία αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα, με τους ήρωες σαν να κατοικούν δίπλα μας, με σκέψεις σαν να βγήκαν από τη δική μας σκέψη, κινούμενοι στον κόσμο που μας περιβάλλει. Η σύμπνοια στη ροή τού κειμένου, η μεστή αφηγηματική γραφή και η υψηλή δεξιοτεχνία της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών από την αρχή έως το τέλος. Ο συγγραφέας, γεννά έντονα συναισθήματα με την ένταση του αριστοτεχνικού του τρόπου που καθηλώνουν και συγκινούν! Ένα πραγματικά εξαιρετικό διήγημα που εισχωρεί στα μύχια της ψυχής και συναντά κομμάτια της δικής μας…

 

Μαρία Αράπκουλε, «Στη χώρα του Μισένι»

Ένα παραμύθι με θαυμάσιαεικονογράφηση και προσεγμένη επιμέλεια, του Σωτήρη Πετρίκη.βΈνα εξαιρετικό παραμύθι όπου καλλιεργεί στο παιδί ηθικές αξίες και κοινωνικές αρχές, κάνοντάς το να κατανοήσει την σωστή συμπεριφορά, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη, την προσφορά. Η συγγραφέας του, η Μαρία Αράπκουλε, καταφέρνει με περίτεχνο τρόπο, να μαγέψει τους μικρούς μας αναγνώστες και να ζωντανέψει τη φαντασία τους. Να εμφυσήσει αισιοδοξία, πίστη στις δυνάμεις τους και πάνω από όλα να γεμίσει αγάπη τις καρδιές τους!

 

 

Ελένης Γ. Τυρίμου, «Πίσω από τις σελίδες»

Ένα βιβλίο που κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τις πρώτες μόλις γραμμές του. Τέσσερα διηγήματα που αγγίζουν τις καρδιές μας και ίσως αντιπροσωπεύουν βιώματα πολλών από εμάς. Ο λόγος της, με μία ζηλευτή αυθεντικότητα ξεκλειδώνει συναισθήματα και μας παρασύρει σε μονοπάτια αγάπης, σεβασμού, αγώνα, ελπίδας, αισιοδοξίας, υπομονής και επιμονής. Διαβάζοντας το βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Γ. Τυρίμου, εύκολα διακρίνει κανείς την ανωτερότητα του πνεύματος και τη μεγαλοσύνη της ψυχής της.

 

Μόνα Σαββίδου Θεοδόλου, «Ο άλλος χρόνος»

Ο καλαίσθητος αυτός τόμος περιέχει μια σειρά  από  92 κριτικά κείμενα κάποια δημοσιευμένα σε περιοδικές εκδόσεις, πρακτικά συνέδριων και συναντήσεις και αλλά δημοσιεύματα. Η συγγραφέας Μόνα Σαββίδου, πρόεδρος των Μικρασιατών Κύπρου, κορυφαία δοκιμιογράφος και γνωστή λογοτέχνης προβαίνει σε μια αποθησαυρισμένη και θεωρητική προσέγγιση στην έννοια, στο περιεχόμενο του Μικρασιατικού Πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης. Πέρα από αυτές τις αναφορές στα δημοσιευμένα κείμενα η συγγραφέας με το βιβλίο αυτό προσφέρει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης σχετικά με την προβληματική Προσφυγική αναχώρηση Κυπρίων Μικρασιατών προς την Κύπρο. Όντως η μνήμη και η λήθη παλεύουν μέσα στην ψυχή της λογοτέχνιδας όπως παλεύουν στα μαρμαρένια αλώνια ο Ακρίτας ο Διγενής. Οι Κύπριοι είναι  οι ήρωες της ζωής μας  και ζωντανοί φορείς της ιστορικής μνήμης όπως η ιδιά αναφωνεί και τα βιβλία όπως αυτό το βιβλίο, αλλά  και η γλώσσα υπάρχουν  για να διαιωνίζουν την αλήθεια που δεν μοιράζεται και δεν παραγράφεται. Είναι ένα άξιο ιστορικό βιβλίο το οποίο κάθε ένας πρέπει να το έχει στην βιβλιοθήκη του. Για μένα εκεί είναι η θέση ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!