13 Φεβ 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 10ο)

 Αθανάσιος Νασιόπουλος, «Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις»

Ο ποιητής Αθανάσιος Νασιόπουλος, μέσα από τους στίχους του και με διάθεση φιλοσοφικής αναζήτησης, μας ταξιδεύει σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας με γραφή που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες! Η ελευθερία, η ειρήνη, η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η αγάπη, ο έρωτας, η αναφορά του στη μυθολογία με ονόματα, παραστάσεις και διαχρονικούς συμβολισμούς, που κυριαρχούν στην ποιητική του συλλογή "Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις", κερδίζουν το ενδιαφέρον, αναζωογονούν και ευαισθητοποιούν ταυτόχρονα. Ο ποιητικός λόγος τού Αθανάσιου Νασιόπουλου σμιλεμένος, δροσερός, πρωτότυπος, με γλαφυρές εικόνες, συγκινεί ιδιαίτερα, ενώ κάθε ποίημά του εκφράζει κάτι πολύτιμο τρυφερό αλλά και σοφό συνάμα. Οι μεγάλες αλήθειες που διατυπώνονται σε αυτή την εξαίσια συλλογή, των 46 ανάλεκτων ποιημάτων, αναδεικνύουν τον πλούσιο ψυχικό κόσμο του ποιητή, εισχωρούν στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και με πανέμορφες νότες και μελωδικό ρυθμό συνθέτουν συναισθήματα πρωτόγνωρα για όλους τους αναγνώστες. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το CD που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή "Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις" με τα 4 μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή!

Νανά Στ. Παπαϊωάννου, «Απ' το παράθυρο του Κόσμου»

Είκοσι είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο θαυμάσιο βιβλίο της συγγραφέως, Νανάς Στ. Παπαϊωάννου. Η γραφή της μεστή, σμιλεμένη, αισθητιστική, με γλαφυρές εικόνες, ευαισθητοποιεί και συγκινεί ιδιαίτερα τον αναγνώστη. Οι μεγάλες αλήθειες που ξεπηδούν μέσα από τις γραμμές του έργου της, διατυπώνονται με τέτοια δεξιοτεχνία, έτσι ώστε, καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλων μας. Η συγγραφέας, μέσα από τα διηγήματά της, με έναν τρόπο μοναδικό, εισχωρεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής! Οι ήρωες απλοί, της καθημερινότητάς μας, πότε με αύρα μελαγχολίας, πότε με αγαπητική διάθεση, μας περνούν ουσιαστικά μηνύματα ταξιδεύοντάς μας σε μονοπάτια ενδοσκόπησης και βαθιάς γνώσης. Το "Απ' το παράθυρο του Κόσμου", είναι ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί πολύ και δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο!



Μάρθα Βασκαντήρα, «Δούρειος Ίππος»

"Δούρειος Ίππος", ονομάζεται η νέα ποιητική συλλογής της Μάρθας Βασκαντήρα. Η ποιήτρια, με την πλούσια θεματολογία των 51 ποιημάτων της, ζωγραφίζει ένα υπέροχο τοπίο συναισθημάτων με κάθε είδους εικόνες, που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις μας, αναδεικνύοντας τον πλούσιο ψυχικό της κόσμο. Με τρόπο γλαφυρό και μεστό, περνά μηνύματα , βαθιά και ουσιαστικά! Οι όμορφα δομημένοι στίχοι της, κατακρίνουν την κοινωνική αδικία, την ανελευθερία, την προσπάθεια εξαφάνισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα υμνούν το ύψιστο ιδεώδες, την Ειρήνη. Η αγάπη, ο έρωτας, το ανεκπλήρωτο, οι πεθυμιές, έχοντας κι αυτές ρόλο σημαντικό στα ποιήματα της Μάρθας Βασκαντήρα, ζωγραφίζουν οάσεις στο ανθρώπινο ταξίδι και μας ταξιδεύουν γεμίζοντάς μας με γλυκές προσμονές. Η ποιητική συλλογή Δούρειος Ίππος, είμαι σίγουρη θα συγκινήσει τις καρδιές μας και θα αγαπηθεί από όλους τους αναγνώστες!


Ημερολόγιο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου

Ένα ημερολόγιο το οποίο εκδίδεται από το 2013 κάθε χρόνο. Το φετινό είναι αφιερωμένο στην καταστροφή της Μικράς Ασίας, στην κληρονομιά της προσφυγιάς που είναι η μνήμη και ο νόστος. Το ημερολόγιο με τις 350 σελίδες είναι ένα κόσμημα το οποίο με την φετινή του παρουσίαση ανεδείχθην σε ένα πολύ πλούσιο ημερολόγιο με αληθινές ιστορίες Μικρασιατών και μαζί φωτογραφίες των οικογενειών τους με τα παραδοσιακά φορέματα των Μικρασιατών που ήλθαν και ρίζωσαν στην Κύπρο μας. Συγχαρητήρια στην ψυχή αυτού του έργου την Μικρασιάτισσα Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου και στην συνεργάτιδά της Αντωνία Προδρόμου. Είναι εάν έργο το οποίο θα μείνει για πάντα. Ένα βιβλίο που αναπυρώνει τη σταχτή της μνήμης και ενισχύει τον νόστο.


«Προσφύγων νόστος» του συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου

Το λαμπρό «καθίδρυμα» του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου μας προσφέρει ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό έργο. Αναμεσά στις δραστηριότητες και επιτεύξεις του είναι και το γνωστό για το πνευματικό του κυρός «Προσφύγων Νόστος». Στο πηδάλιό του είναι η ακούραστη Πρόεδρός του κυρία Μονά Σαββίδου. Σήμερα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ποιητική και καλλιτεχνική συλλογή, η οποία είναι γραμμένη από Μικρασιάτες λογοτέχνες και καλλιτέχνες την οποία προσφέρει φέτος για τα 100 χρονιά μνήμης και προσφυγιάς των Μικρασιατών Κυπρίων.

Αδικήθηκε βαριά ο λαός μας από τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους μας πριν 100 χρόνια. Με την εγκατάλειψη χωρίς εφόδια στην Ιωνία, του Ελληνικού Στρατού και τον ξεριζωμό δυο εκατομμύριων περίπου πληθυσμού από την πατρογονική γη των πέντε χιλιετιών της Μικρασίας. Θυσιάστηκε σε ανομολόγητα συμφέροντα τα οποία αποδείχτηκαν μάταια για τις θυσίες μας. Έφεραν και εκθέτουν στις νεότερες γενιές τις συνέπειες του φανατισμού που συχνά ενδημεί στον αιώνιο ελληνικό βίο και τα <<μαθήματα παθήματα>>. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν στην κεντρική ζωή του έθνους και κέρδισαν τον λαό και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις. Πάντα με πίστη και τον πόθο του ξαναγεννημένου και τη νοσταλγία του χαμένου παράδεισου, της τερπνής γης της Μικράς Ασίας με την τεράστια ελληνική προκοπή και την πολιτισμική καλλιέργεια.


Σμαραγδή Μητροπούλου «Λέξεις καθρέπτες»

Η συλλογή Λέξεις καθρέφτες, είναι μια νέα ποιητική εργασία της λόγιας ποιήτριας, μέλος του ΕΠΟΚ Σμαραγδής Μητροπούλου, η οποία δημοσιεύει μια ποίηση βαθύτατα υπαρξιακή που κινείται να υψώσει τον άνθρωπο σε μια σφαίρα αισθητικών δικαιώσεων. Είναι μια φαντασμαγορική ποιητική διάσταση που λειτουργείται στους εσωτερικούς νομούς της αυτοσυνειδησίας, πολύ συχνά, χωρίς να <<αγγίζει>> τον εξωτερικό άνθρωπο και τον τρομακτικό δρώμενο βίο των δυνάμεων του ΠΡΑΤΤΕΙΝ που υπαγορεύουν οι ιστάμενες πολιτισμικές αναγκαιότητες. Συγχαρητήρια, κυρία Μητροπούλου.


Ημερολόγιο από τους φιλολόγους του γυμνάσιου Αποστόλου Παύλου, Πάφου

Πήραμε ένα ωραιότατο ημερολόγιο με τίτλο «Ριζά μ’» μια συλλογική δουλειά από καθηγητές του Γυμνασίου του Αποστόλου Παύλου. Είναι ένα έγχρωμο ημερολόγιο με ωραιότατες φωτογραφίες και στο κάτω μέρος με ετικέτα το τι παρουσιάζεται στην φωτογραφία. Και αυτό πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εκατό χρονών από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το έργο αυτό θεωρείτε ως μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία και τους συγχαίρουμε.



Νικόλαος Χαρ. Ασημακόπουλος, «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821»

΄Όταν κάποτε ρώτησα τον συγγραφέα Ν. Ασημακόπουλο γιατί έγραφε μια τόσο μεγάλη ιστορική μελέτη για το Σούλι, μου απάντησε ότι σε όλα τα χρόνια που σπούδαζε, μελετούσε και κατέγραφε τους βίους και τη δράση των Ελλήνων Ηρώων της Επανάστασης , το Σούλι ένιωθε πως ήταν το πιο αδικημένο από όλες τις αναφορές. Το Σούλι, έλεγε, δεν είναι μόνο ο Ζάλογγος. Κι αποφάσισε να το δικαιώσει. Πέντε χρόνια κράτησε η μελέτη, η εξερεύνηση, ο έλεγχος και η καταγραφή που επιτρέπει πλέον στον αναγνώστη να παρακολουθήσει την πορεία των Σουλιωτών παράλληλα με την Επανάσταση. Ο συγγραφέας με αίσθημα ευθύνης και ιστορικής τιμιότητας αναφέρει τα γεγονότα όπως αυτά αποκαλύφθηκαν και καταγράφηκαν στις εκάστοτε ιστορικές πηγές και προσδίδει στους Σουλιώτες τα εύσημα για τη συμβολή τους και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην αίσια έκβαση του Αγώνα. Ο συγγραφέας δεν χαϊδεύει αυτιά, ούτε καλοπιάνει συνειδήσεις, αλλά αποδίδει την ιστορική αλήθεια και ρίχνει φως σε μοναδικής σπουδαιότητας ιστορικές στιγμές. Ένα έργο πνοής και εθνικής περηφάνιας.