26 Φεβ 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 12ο)

Μαρία Πάλιουρα, «Θαλασσινό Σεργιάνι»


Η αγάπη στην πορεία ανάπτυξης και ωρίμανσης του κάθε ανθρώπου αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των αισθημάτων της καρδιάς μας και γίνεται ένας χορός που μας κατακτυπά, που μας καλεί να βιώσουμε κατακτημένοι πλημμυρισμένοι από χαρά και επιτυχία και πολλές φορές με τον πόνο της μοναξιάς και της εγκατάλειψης. Τα ποιήματά της αρχίζουν με τον ύμνο της θάλασσας και του ηλίου που έχει συμπεριλάβει στη συλλογή της, μας μεταφέρει εικόνες από το σεργιάνι στη θάλασσα. Την μαγεία της άνοιξης στα ερωτευμένα σύννεφα που της θυμίζουν ζωγραφισμένους τους δυο ερωτευμένους. Ακόμη θυμάται έντονα την γιαγιά της που έφυγε και που σήμερα αναπολεί την γιαγιά της από την Πάφο που μοιάζει σαν Παναγιά και να κλείσει τις ποιητικές της δημιουργίες να πετάξει ελεύθερη σαν γλάρος στο Αιγαίο. Θέλω να σταθώ όμως και στην επένδυση με ζωγραφιές και εικονογράφηση της ΑΝΖΕLICA FOMICHEVA η οποία έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά.


Λουΐζα Μπορτζ Χαβιάρα, «Εύζωνας Σαλπιγκτής»

Τα δύσκολα χρονιά του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897και η τραγική για τον τόπο μας περίοδος και τραγική για τον τόπο μας περίοδος που ακολουθήσε αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Λουΐζα Μπορτζ Χαβιάρα κινεί τον ηρώα της, έναν εύζωνα που αφιέρωσε την ζωή του σε αυτό που πίστευε από την ημέρα του τραυματισμού του για να προδοθεί με τον πιο απαίσιο τρόπο. Όλα αυτά όμως ο αγώνας και η αγωνιά του, οι στερήσεις και οι θυσίες με τον φοβερό επίλογο προσδιορίζουν μια ολόκληρη εποχή με τις μεταπτώσεις της. Πιστεύω ότι στο πρόσωπο του Έλληνα νεαρού εύζωνα ενσαρκώνεται όλη εκείνη η δοκιμασία για τον τόπο μας και τον λαό μας. Θα λέγαμε ότι αποτελεί μίαν ανάγλυφή έκφραση της.


Γιώργος Παπασταθόπουλος, «1(8)21 σονέτα»

Η ποιητική συλλογή 1(8)21 σονέτα, του ποιητή Γιώργου Παπασταθόπουλου, καθηλώνει τον αναγνώστη από τους πρώτους μόλις στίχους της. Ο έξοχος ποιητικός του λόγος, συγκινεί με την απλότητα και τις υπέροχες εναλλαγές τού ύφους και της θεματολογίας του! Ποιήματα με σκέψεις μεστές, που με περίτεχνο τρόπο μας αγγίζουν και μας δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα. Επιπλέον, ο ποιητής, με έντονη διάθεση φιλοσοφικής αναζήτησης και στις 136 σελίδες του βιβλίου του, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας όπου υπερασπίζεται με πάθος πανανθρώπινες αξίες!


Γεωργία Αριστείδου Θεμιστοκλέους, «Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους»

"Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους", είναι ο τίτλος του βιβλίου της συγγραφέως Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, με την εξαιρετική εικονογράφηση, της Βιβής Μαρκάτου. Ένα παιδικό παραμύθι γεμάτο κοινωνικά μηνύματα, όπου συγκινεί τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, από τις πρώτες μόλις γραμμές του. Διαβάζοντάς το, τα παιδιά κατανοούν ότι η καλοσύνη, ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια είναι αξίες ανεκτίμητες, που μπορούν να κάνουν καλύτερο το χαρακτήρα του καθενός από εμάς! Το σημαντικότερο όμως, είναι η ύψιστη αξία της αγάπης, που γεμίζει φως, ομορφιά και μοναδικά συναισθήματα την ζωή μας, όταν απλόχερα την προσφέρουμε! Το παραμύθι "Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους", της συγγραφέως Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας να γλυκαίνει τις καρδιές μας και με την μαγική του επίδραση, να βάζει λευκά φτερά στα όνειρά μας!


Μαρία Τσιβίκα, «Ο Βασιλιάς Προβληματάς»

"Ο Βασιλιάς Προβληματάς", είναι ο τίτλος του παραμυθιού της συγγραφέως Μαρίας Τσιβίκας, με την θαυμάσια εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου. Μέσα από την περιπέτεια του μικρού Παναγιώτη, και τις εξαιρετικές περιγραφές, τα μηνύματα που θίγει η συγγραφέας, πολλά και ουσιαστικά. Με τρόπο περίτεχνο, καταφέρνει να μαγέψει τους μικρούς μας αναγνώστες και να ζωντανέψει τη φαντασία τους. Τους προβληματίζει, έρχονται αντιμέτωποι με τα λάθη τους, διώχνοντας μακριά τα αρνητικά συναισθήματα και κάνοντας τον απολογισμό τους. Τους γεμίζει την ψυχή αισιοδοξία και τόλμη, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες, έτσι ώστε, να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους! Πάνω απ' όλα όμως, "Ο Βασιλιάς Προβληματάς", διδάσκει στα παιδιά την αξία της συγγνώμης, η οποία συμβάλλει στην σωστή διάπλαση του χαρακτήρα τους και την άνθηση της προσωπικότητάς τους!